8 °C Budapest

Sok dolgunk lesz az adóváltozásokkal! Pedig ez már az egyszerűbb verzió...

Pénzcentrum
2008. október 30. 11:28

A sorban már a harmadik benyújtott adójavaslat-csomag a szakértők figyelmét is felkeltette. A PricewaterhouseCoopers munkatársai a jelenlegi változásokat elemezték, bár abban senki nem lehet egyelőre biztos, hogy ezek lesznek a végleges javaslatok, vagy az év végéig még újabbakra is lehet számítani...

Az eddigi tervezetek összesen 22 olyan törvény érintenek, amik az adórendszerrel kapcsolatosak, így lesz dolguk bőven a 2009-es évtől az embereknek, hogy átálljanak az új szabályokra még úgy is, hogy ez már egy egyszerűsített verzió. A változásokról összességében el lehet mondani, hogy nem érintik az adóalapot és a fizetendő adót, így valóban megvalósult az az a kijelentés, hogy nem lesz sem adóemelés, sem adócsökkentés.

Így nem törlik el a különadót, nem emelik meg a társasági adó mértékét, de nem lesz levonható a helyi iparűzési adóból a kutatás-fejlesztés sem. Lényegében az egyszerűsítést és a gazdaság fehérítését szolgálják a javaslatok.

Az adózás rendjéről szóló törvény esetén például 3 fő célt is szeretnének megvalósítani, kordában szeretnék tartani a házipénztárakat, emiatt korlátozást vezetnének be, vissza szeretnék szorítani a készpénzforgalmat és szeretnék számla kérésre ösztönözni a magánszemélyeket is. Ez mind arra szolgálna, hogy egyre nehezebb legyen olyan tranzakciókat lebonyolítani, aminek nincs nyoma.

Amellett, hogy a háztartási szolgáltatásokkal kapcsolatos adókedvezményt vezetnének be, a bírságtételeket is jelentősen megemelnék, hogy a másik félnek egyszerűen ne érje meg elsumákolni a számlát, mert ha lebukik, akkor nagyon komoly büntetésre számíthat. Az igazolatlan eredetű áruknál például 40 százalékos lehet a büntetési tétel, de legalább 10 ezer forint.

A cégautóadó viszont benne maradt a javaslatokban, ezt mindenképpen szeretné keresztülvinni a kormány, ugyanis azt szeretnék elérni, hogy többen fizessenek, de egyénenként kevesebb adót. Az alapelv szerint ha egy magánszemély a saját autóját a cég érdekében használja, amit megtérítenek neki a törvényben meghatározott 9 Ft / kilométerenkénti értéken, akkor köteles lenne cégautóadót fizetni. A probléma csak az, hogy a 9 forint még az autó amortizácóját sem fedezi, ugyanis ezen már évek óta nem változtattak. Sok minden azonban még mindig kérdéses ezen a téren, több pontosításra is szükség lenne.

A társadalombiztosítással kapcsolatban is lesz néhány változás, de korántsem annyi, mint az az első benyújtott verzióban volt olvasható. A nyugdíjplafont például a jelenlegi 19 500 forint / napról 21 ezer forintra emelnék, a járulékalap viszont marad a minimálbér kétszerese.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jobban lesz viszont szabályozva a külföldiek magyarországi munkavállalása esetén a tb-jogviszony. Januártól az idegenrendészeti hivatal jelenteni fogja az APEH-nak, hogy hány külföldi is tartózkodik az országban, így sokkal könnyebb lesz megállapítani, hogy kinek kellene tb-t fizetnie és kinek nem.

A magyarok külföldi tartózkodása estén pedig ki kellene tölteni egy formanyomtatványt, majd benyújtani azt az APEH-nak, így az adóhatóság tisztában lenne azzal, hogy az illető miért nem fizet egy ideje itthon tb-t, hogy biztosított-e valamely másik országban.

Az illetéktörvény változásai is érdemelnek egy-két szót. Megjelenik a törvényben jövőre a feltűnő értékaránytalanság, ami azt jelenti, hogyha valaki illetékfizetési kötelezettség miatt az ingatlan piaci értékénél 50 százalékkal alacsonyabb összegről nyújt be papírt, és bebizonyosodik, hogy az nem valós, akkor a benyújtott összeg és a tényleges közötti összeg ajándékozási illetékköteles lesz, ami jóval nagyobb teher, mintha az egészet bejelentették volna. Így új jogi koncepcióként megjelenik a részleges ajándékozás fogalma is.

A törvény megszavazására az egyeztetések után már decemberben sor kerülhet, viszont az adóváltozásokra vonatkozó 45 napos határidő miatt már nem lesz lehetőség a január elsejei bevezetésre, így több változás is csak februártól léphet életbe. Ez viszont komoly gondot jelenthet az átállásnál mind a cégeknek, mind a magánszemélyeknek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem