12 °C Budapest

Add el magad, mint egy házat!

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 18:00

Ki ne járt volna már úgy, hogy számtalan helyre elküldte az önéletrajzát, de valahogy mégsem jutott még el odáig, hogy behívják, vagy ha be is hívták, akkor végül nem ő lett a meghirdetett állásra kiválasztott személy. A titok abban rejlik, hogy úgy kell eladni magunkat, mint egy házat. Vagyis fel kell sorolni a képességeinket, készségeinket, a jó tulajdonságainkat és meg kell nevezni egy árat, aminél nagyon fontos, hogy nem szabad szemérmesnek lenni, legalább lesz miből alkudni...

Jogos az aggodalom az álláskeresők részéről, hogy ha túl sokat mondanak, akkor be sem hívják őket, ha viszont túl keveset, akkor gürizhetnek a megfelelő kompenzáció nélkül. Ha viszont jóval az átlagon aluli fizetést kérünk, még azt is elérhetjük, hogy a munkáltató azt gondolja, van velünk valami gond (hozzáállás, tudásbeli hiányosság, stb.), hogy már ennyi pénzért is elmennénk dolgozni.

Sokszor viszont a munkát keresők elkövetik azt a hibát, hogy a jelenlegi munkahely illetve beosztás alapján árazzák be magukat. Ha ugyanis egy olyan cégtől jövünk, ahol többet fizetnek, mint az átlag, akkor várhatóan nem fogunk annyit kapni, ha viszont olyan helyről, ahol vagyunk fizetve, nem leszünk tisztában a tényleges értékkel. Ezért is érdemes először tájékozódni, hogy az adott munkakörben az adott tapasztalattal mekkora fizetésre is tarthatunk igényt.

Hol is keressünk?

A rejlett munkapiac komoly előnyt jelenthet egy megfelelő kapcsolatokkal rendelkező álláskeresőnek, ugyanis a tapasztalatok szerint az állások nagyon nagy százaléka "házon belül", vagyis ismerősök körében kel el. Így tanácsos az ismerősöket megkérdezni, hogy nem hallott-e valaki valami jó lehetőséget. Erre sokszor az illető emlékszik is, így ha összefut pár nap vagy hét után pont egy ilyen ajánlattal, akkor biztos, hogy jelentkezni fog.

Ez a cégeknek is jó lehetőség sokszor, mivel egy meghirdetett állásra, amikor a szokásosnál is magasabb a munkát keresők száma, egy-egy ajánlatra tömegestől csapnak le, elárasztva a hirdető céget. Munkakeresés közben érdemes pár naponta egy kis időt találni az internetes álláskereső oldalakon való böngészésre, ugyanis sokszor gyorsan kelnek el a kedvező állások és számos cég hirdet az ilyen oldalakon, pont a széleskörű elérhetőség miatt.

Jó ötlet lehet még a közösségi oldalak előnyeinek kihasználása is. A régi ismerősök ugyanis különböző területeken dolgoznak, és összességében rengeteg olyan lehetőséget és ötletet adhatnak, amit önerőből nem találna meg az állást kereső. Ha pedig még nem tag valaki, akkor itt az ideje a volt osztálytársak és régi barátok felkutatásának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezek azért is előnyösek lehetnek, mert egy ismerőssel azt is meg lehet beszélni, hogy mekkora legyen az a bizonyos fizetés. Bár erre máshol is akad lehetőség, például egy-egy karrierrel kapcsolatos cikk elolvasása után a fórumban sokszor fejtegetik, hogy melyik munkakörben mennyi a fizetés.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy ha egyszer eldöntöttük mennyit kérünk, azon nem szabad változtatni, mert rossz színben tűnhetünk fel a munkáltató előtt. Ha utólag meggondoltuk magunkat, akkor keresgéljünk inkább tovább, ne mondjunk igent a munkalehetőségre, de érdemes átgondolni, ha már egyszer felvettek, és jól teljesítünk, akkor jó alapunk lesz záros határidőn belül fizetésemelést kérni...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem