23 °C Budapest

Nagyot bukhatnak az adómentességre utazó brit nyugdíjasok

Pénzcentrum
2008. július 9. 13:00

Hatalmas adókra számíthatnak az offshore nyugdíjalapokba befizető britek, miután a két évvel ezelőtt meghirdetett adókedvezmény eltörlésére készül a szigetországbeli adóhatóság. A változás egyelőre a szingapúri alapokat érinti, de előfordulhat, hogy a többi offshore nyugdíjalap is meg lesz adóztatva.

2006 áprilisában vezették be Nagy-Britanniában azt a szabályt, miszerint a Vám- és Adóhivatal (HMRC) jóváhagyásával, és elismert külföldi nyugdíjalapokba (Qualifying Recognised Overseas Pension Scheme - QROPS) történő befizetések adómentességet élveznek, ettől eltérő esetben a külföldi nyugdíjrendszerbe történő befizetések minden esetben nem engedélyezett fizetésnek tekintendők, és ennek megfelelően 40-55%-os adókulcs alkalmazásával adóztathatók.

Az elmúlt két évben közkedveltek lettek a britek körében ezek az offshore nyugdíjalapok, mivel segítségükkel kikerülhetővé vált az a főszabály is, miszerint a nyugdíjalapnak csak maximum 25%-a vehető fel egy tételben, adómentes összegként, a fennmaradó részt pedig a nyugdíj biztosítását szolgáló életjáradék megvásárlására kell felhasználni, amely később jövedelemként kerül megadóztatásra.

A legkedveltebb desztinációnak Szingapúr, Hong Kong, Írország és a Csatorna-szigetek számítanak, ugyanis ott kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a nyugdíj bevételek, az örökség, illetve a nyugdíjalapok által egy összegben eszközölt kifizetések megadóztatására.

Május 27-én azonban a HMRC levette az elismert nyugdíjalapok listájáról a Szingapúrban működőket, így az oda történő befizetések mostantól 55 százalékos adókulcs alá tartoznak.

Brit nyugdíjpiaci szakértők azonban arra számítanak, hogy további alapok is lekerülhetnek a listáról, ami meglehetősen bizonytalanná teszi a működésüket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eddig hatályos jogszabályok értelmében azok a nyugdíjalapok kaphatták meg a QROPS minősítést, amelyek az EU valamelyik tagállamában, illetve Norvégiában, Liechtensteinben vagy Írországban működtek; továbbá amelyekkel az Egyesült Királyság kettős adózási egyezményt írt alá, vagy amelyik igazolja, hogy az áthelyezett juttatásoknak legalább 70%-át nyugdíj fizetésére használja, melyek nem kerülnek korábban kifizetésre, mint ahogy az saját rendszerünkben megengedett.

Mivel Szingapúrban nem vetnek ki adót a halál esetén bent rekedt, és az örökösnek kifizetett nyugdíjakra, ezáltal rengeteg adót megspórolhatnak azok, akik ott vezetik számlájukat Nagy-Britannia helyett. Ez az előny is megszűnik azonban Szingapúr listáról történő levételével.

Mivel több ezer ember tartja megtakarításait szingapúri nyugdíjalapokban, számukra meglehetősen nagy fejtörést most, hogy vajon a visszamenőlegesen is megadóztatják-e őket, vagy sem, ugyanis a szabálymódosítás részletei még nem ismertek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem