9 °C Budapest

Ezer milliárdokat veszítenek a nyugdíjalapok! Meddig tart még a válság?

Pénzcentrum
2008. július 8. 13:00

Nem elég, hogy a nők kevesebb pénzt tesznek félre a nyugdíjas évekre, mint a férfiak, ráadásul az eddig félretett megtakarítások már eddig is sokat vesztettek értékükből, újabb bizonyíték látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy a nyugdíjalapok hatalmas veszteségeket szenvednek el a hitelpiaci válság okozta gazdasági recesszió következtében...

Ez számokban azt jelenti, hogy a legnagyobb amerikai cégek nyugdíjalapjai eddig 280 milliárd dollárt (41 440 milliárd forint) veszítettek el a jelzálogpiaci válság és a gyenge piaci teljesítmény következtében.

A részvénypiaci visszaesés szinte az egész világon jelentkezett az elmúlt időszakban, a hitelpiaci problémák pedig szinte soha nem látott mélységekbe taszították az amerikai vállalati nyugdíjalapokat. Ez a Mercer legutóbbi felmérése szerint csak az S&P 1500 vállalatok esetén 280 milliárd dollár (41 440 milliárd forint) veszteséget jelent.

Papíron a tavaly október óta elért veszteség "mindössze" 160 milliárd dollárra (23 680 milliárd forint) rúg, habár az Mercer egyik aktuáriusa szerint az összes veszteség közelebb áll a 280 milliárdhoz, ha az eszközöket és a kötelezettségeket is együtt vizsgáljuk. Ez a veszteség a nyugdíjalapok teljes vagyonának 7 százalékát teszi ki.

A helyzetet a vállalatok is aggódva figyelik, ugyanis az előrejelzések szerint 2009-ben 20-30 százalékkal fog emelkedni a nyugdíjra fordítandó kiadás, jelentős plusz anyagi megterhelést jelentve a cégeknek. Ez a nyugdíjszolgáltatások biztosításával kapcsolatos költségek emelkedésének és az alapban levő eszközök csökkenő megtérülésének is köszönhető.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ennek egy része, mivel a 2007-es évet érintette, már megjelent a vállalatok pénzügyi kimutatásaiban, viszont az azóta felmerült további veszteségek pontosan csak 2009-ben fognak kiderülni, így lehet, hogy a helyzet a vártnál is rosszabb képet fog mutatni...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40