16 °C Budapest

Milliárdok tűntek el a pénztáraktól! A magyar piacot is rántja a válság?

Pénzcentrum
2008. július 9. 10:00

Itthon is aggódhatnak a magánnyugdíjpénztári tagok, mivel a nyugdíjkasszák első negyedéve gyakorlatilag siralmasan alakult. A magánnyugdíjpénztárak vagyona 4 százalékkal (80,7 milliárd forint), az önkéntes nyugdíjpénztáraké pedig 8,2 százalékkal csökkent - írja a Világgazdaság.

A magánpénztárak ugyanis 157,6 milliárd forintot buktak a befektetéseiken, miközben az önkéntes pénztárak 52,4 milliárd forintot. A rossz teljesítmény a nemzetközi tendenciákat nézve egyáltalán nem meglepő, világszerte gyenge a részvénypiac, a BUX is több mint 16 százalékot esett az első negyedévben.

A helyzetet pedig tovább rontotta a választható portfoliós rendszer bevezetése, mivel így a fiatalok megtakarításainak nagy részét a katasztrofálisan teljesítő részvénypiacra kellett átcsoportosítani. Ennek köszönhetően a korábbi 177,6 milliárd forintos részvényállomány megduplázódott, 324,7 milliárd forintra, miközben az államkötvények állománya 1092,8 milliárdról 1089,7 milliárd forintra csökkent.

Azok sem örülhetnek, akiknek a megtakarításai a kevésbé kockázatos portfolióban vannak, ugyanis a hosszú távú államkötvények hozama is negatív lett, a rövid távú államkötvények teljesítménye pedig mindössze 1,1 százalékot javult.

A szakértők sem látják túlzottan optimistán a helyzetet, szerintük valószínűleg ez lesz a pénztárak tízéves történetének legrosszabb éve...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?