20 °C Budapest

Háború a kedvezményért: mi lesz a magyar filmipar sorsa?

Pénzcentrum
2008. július 7. 05:55

Megfúrt támogatás A magyar filmipar az állami kedvezményeknek köszönhetően jelentősen kinőtte magát az elmúlt 4 évben. Budapesten forgatták például az Eddie Murphy és Owen Wilson szereplésével elkészült filmet, az Én, a kém címmel. Időközben megépült Etyeken a filmstúdió is, valószínűleg cseh ráhatásra azonban az unió megtorpedózta a magyar támogatási rendszert, így már nem is vagyunk olyan vonzóak a külföldi megrendelésekre, ami meg is látszik, nincs egy megbízás sem...

2008-ban a megépítése után üresen áll a Korda filmstúdió Etyeken, többek között azért is, mert az unió tiltakozása miatt idén nem adnak filmes adókedvezményt, ami 2005 óta járna. A 2007 nyáron-ősszel forgatott Pokolfajzat második része óta semmilyen komolyabb megrendeléssel nem rendelkeznek. Emiatt a 150 millió euróból (35,55 milliárd forintból) épülő komplexum frissen megépült öt stúdiójának kapacitásai még kihasználatlanok. A hatodik ráadásul még készen sincs, az építést egyelőre nem folytatják a megrendelők megérkezéséig, illetve a kedvezménnyel kapcsolatos problémák megoldásáig.

A piacon viszont nem csak az jelent problémát, hogy a 20 százalékos kedvezmény bizonytalan, a helyzetre az amerikai forgatókönyvírók 4 hónapig tartó sztrájkja is rányomta a bélyegét, világszerte elmaradtak a hollywoodi megrendelések.

Visszatérnek végre a sztársorozatok? Küszöbön a megegyezés!

Sokak szerint azonban az etyeki stúdiónak erősebb marketingre is szüksége lenne. Nagy csalódást okozott például a Terminátor negyedik részével kapcsolatos döntés is, miszerint nem itt, hanem Új-Mexikóban forgatják le azt, ahol 25 százalékos adókedvezmény jár.

Itthon erre már idén nincs is lehetőség, mivel csak a 2007. december 31-ig regisztrált alkotások kaphatnak adóvisszatérítést, a 2008-ban regisztráltak már nem. Ezt azért kellett törölni a törvényből, mert az unió szabályozásával ellentétes volt. Jelenleg is folyik a Brüsszellel való tárgyalás, hogy milyen feltételekkel lehetne ezt visszatetetni a törvénybe.

A hazai szabályozás szerint a készülő filmek Magyarországon felmerülő gyártási költségeihez nyújtott magántámogatás után adó-visszatérítés jár, amellyel a gyártási költségek 20 százalékát lehet megtakarítani. A megegyezések folynak, a terv pedig az, hogy már az év végére létrejöjjön az új szabályozás.

A bizottság 2001-es filmművészeti közleményével a korábbi szabályozás nem áll összhangban. Az Európai Bizottság ebben szabott feltételeket a filmművészeti és más audiovizuális alkotások állami támogatására. A legfőbb kritika azt érte, hogy a kedvezményt a magyar állam mindenkinek odaítélte feltételek nélkül, így az amerikai produkciók is megkapták a 20 százalékot, de kifogásolták a közvetlen állami támogatással megvalósuló hazai alkotások magas arányát is. Ez az EU-ban előírt 50 százalék helyett többször a 60-80 százalékot is elérte.

A vitatott szabályok

Az általános szabály szerint a támogatás mértéke a magyar nyelven készülő filmalkotásokra legfeljebb a magyar filmelőállítót terhelő gyártási költség 50%-a lehet. Amennyiben ez a költség nem több, mint 50 millió, elérheti a száz százalékot is, és a 90%-ot, ha nem több, mint 500 millió forint. Kilencven százalék lehet akkor is, ha a magyar kultúrát népszerűsíti, gyerekeket nevel, vagy "a magyarországi audiovizuális kultúrát gazdagítja".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a film a magyar kultúrát népszerűsíti külföldön, a támogatás még akkor is elérheti a 70%-ot, ha nem magyar nyelven készül. Közvetlen támogatást lehet nyújtani akkor is, ha a magyar előállító részvétele kisebbségi, de az alkotás európai koprodukciónak minősül (ilyenkor a támogatás alapja a pontrendszer). A közvetlen támogatás legalább 60%-át Magyarországon kell elkölteni (bár a támogató maximum 80%-ot is előírhat és kivételes esetekben akár 60 százalék is elkölthető külföldön).

A kedvezmény újra bevezetésére van esély, de meghatározott feltételekkel. Ilyen például, hogy a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a támogatott munkának van kulturális tartalma, és bár ezt nemzeti szinten kell meghatározni, szükséges, hogy átlátható és ellenőrizhető legyen. További kikötés, hogy az állami támogatás mértéke a produkció költségvetésének 50 százalékát ne haladja meg.

A kedvezmény jelentős fejlődést eredményezett a magyar piacon, a 2004-es 6,5 milliárd forintról ugyanis 2007-re 57,4 milliárdos üzletté nőtte ki magát a filmipar. Az ilyen mértékű növekedésnek köszönhetően az államnak nyilvánvalóan megtérült az adott kedvezmény.

Újabb sztrájk lesz?

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.