0 °C Budapest

Háború a kedvezményért: mi lesz a magyar filmipar sorsa?

Pénzcentrum
2008. július 7. 05:55

Megfúrt támogatás A magyar filmipar az állami kedvezményeknek köszönhetően jelentősen kinőtte magát az elmúlt 4 évben. Budapesten forgatták például az Eddie Murphy és Owen Wilson szereplésével elkészült filmet, az Én, a kém címmel. Időközben megépült Etyeken a filmstúdió is, valószínűleg cseh ráhatásra azonban az unió megtorpedózta a magyar támogatási rendszert, így már nem is vagyunk olyan vonzóak a külföldi megrendelésekre, ami meg is látszik, nincs egy megbízás sem...

2008-ban a megépítése után üresen áll a Korda filmstúdió Etyeken, többek között azért is, mert az unió tiltakozása miatt idén nem adnak filmes adókedvezményt, ami 2005 óta járna. A 2007 nyáron-ősszel forgatott Pokolfajzat második része óta semmilyen komolyabb megrendeléssel nem rendelkeznek. Emiatt a 150 millió euróból (35,55 milliárd forintból) épülő komplexum frissen megépült öt stúdiójának kapacitásai még kihasználatlanok. A hatodik ráadásul még készen sincs, az építést egyelőre nem folytatják a megrendelők megérkezéséig, illetve a kedvezménnyel kapcsolatos problémák megoldásáig.

A piacon viszont nem csak az jelent problémát, hogy a 20 százalékos kedvezmény bizonytalan, a helyzetre az amerikai forgatókönyvírók 4 hónapig tartó sztrájkja is rányomta a bélyegét, világszerte elmaradtak a hollywoodi megrendelések.

Visszatérnek végre a sztársorozatok? Küszöbön a megegyezés!

Sokak szerint azonban az etyeki stúdiónak erősebb marketingre is szüksége lenne. Nagy csalódást okozott például a Terminátor negyedik részével kapcsolatos döntés is, miszerint nem itt, hanem Új-Mexikóban forgatják le azt, ahol 25 százalékos adókedvezmény jár.

Itthon erre már idén nincs is lehetőség, mivel csak a 2007. december 31-ig regisztrált alkotások kaphatnak adóvisszatérítést, a 2008-ban regisztráltak már nem. Ezt azért kellett törölni a törvényből, mert az unió szabályozásával ellentétes volt. Jelenleg is folyik a Brüsszellel való tárgyalás, hogy milyen feltételekkel lehetne ezt visszatetetni a törvénybe.

A hazai szabályozás szerint a készülő filmek Magyarországon felmerülő gyártási költségeihez nyújtott magántámogatás után adó-visszatérítés jár, amellyel a gyártási költségek 20 százalékát lehet megtakarítani. A megegyezések folynak, a terv pedig az, hogy már az év végére létrejöjjön az új szabályozás.

A bizottság 2001-es filmművészeti közleményével a korábbi szabályozás nem áll összhangban. Az Európai Bizottság ebben szabott feltételeket a filmművészeti és más audiovizuális alkotások állami támogatására. A legfőbb kritika azt érte, hogy a kedvezményt a magyar állam mindenkinek odaítélte feltételek nélkül, így az amerikai produkciók is megkapták a 20 százalékot, de kifogásolták a közvetlen állami támogatással megvalósuló hazai alkotások magas arányát is. Ez az EU-ban előírt 50 százalék helyett többször a 60-80 százalékot is elérte.

A vitatott szabályok

Az általános szabály szerint a támogatás mértéke a magyar nyelven készülő filmalkotásokra legfeljebb a magyar filmelőállítót terhelő gyártási költség 50%-a lehet. Amennyiben ez a költség nem több, mint 50 millió, elérheti a száz százalékot is, és a 90%-ot, ha nem több, mint 500 millió forint. Kilencven százalék lehet akkor is, ha a magyar kultúrát népszerűsíti, gyerekeket nevel, vagy "a magyarországi audiovizuális kultúrát gazdagítja".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha a film a magyar kultúrát népszerűsíti külföldön, a támogatás még akkor is elérheti a 70%-ot, ha nem magyar nyelven készül. Közvetlen támogatást lehet nyújtani akkor is, ha a magyar előállító részvétele kisebbségi, de az alkotás európai koprodukciónak minősül (ilyenkor a támogatás alapja a pontrendszer). A közvetlen támogatás legalább 60%-át Magyarországon kell elkölteni (bár a támogató maximum 80%-ot is előírhat és kivételes esetekben akár 60 százalék is elkölthető külföldön).

A kedvezmény újra bevezetésére van esély, de meghatározott feltételekkel. Ilyen például, hogy a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a támogatott munkának van kulturális tartalma, és bár ezt nemzeti szinten kell meghatározni, szükséges, hogy átlátható és ellenőrizhető legyen. További kikötés, hogy az állami támogatás mértéke a produkció költségvetésének 50 százalékát ne haladja meg.

A kedvezmény jelentős fejlődést eredményezett a magyar piacon, a 2004-es 6,5 milliárd forintról ugyanis 2007-re 57,4 milliárdos üzletté nőtte ki magát a filmipar. Az ilyen mértékű növekedésnek köszönhetően az államnak nyilvánvalóan megtérült az adott kedvezmény.

Újabb sztrájk lesz?

HR BLOGGER
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
vezetoi-coaching  |  2023.11.26 11:01
Nem tudom, Neked hogyan jár az agyad, nekem, ha nem lenne a világ tele triggerrel, itt se lennék, ne...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
coachco  |  2023.11.22 10:59
„Ha céget vezetnék, mindig a legtehetségesebb fiatalok ötleteit hallgatnám meg, mert ők látják legjo...
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem