16 °C Budapest

Háború a kedvezményért: mi lesz a magyar filmipar sorsa?

Pénzcentrum
2008. július 7. 05:55

Megfúrt támogatás A magyar filmipar az állami kedvezményeknek köszönhetően jelentősen kinőtte magát az elmúlt 4 évben. Budapesten forgatták például az Eddie Murphy és Owen Wilson szereplésével elkészült filmet, az Én, a kém címmel. Időközben megépült Etyeken a filmstúdió is, valószínűleg cseh ráhatásra azonban az unió megtorpedózta a magyar támogatási rendszert, így már nem is vagyunk olyan vonzóak a külföldi megrendelésekre, ami meg is látszik, nincs egy megbízás sem...

2008-ban a megépítése után üresen áll a Korda filmstúdió Etyeken, többek között azért is, mert az unió tiltakozása miatt idén nem adnak filmes adókedvezményt, ami 2005 óta járna. A 2007 nyáron-ősszel forgatott Pokolfajzat második része óta semmilyen komolyabb megrendeléssel nem rendelkeznek. Emiatt a 150 millió euróból (35,55 milliárd forintból) épülő komplexum frissen megépült öt stúdiójának kapacitásai még kihasználatlanok. A hatodik ráadásul még készen sincs, az építést egyelőre nem folytatják a megrendelők megérkezéséig, illetve a kedvezménnyel kapcsolatos problémák megoldásáig.

A piacon viszont nem csak az jelent problémát, hogy a 20 százalékos kedvezmény bizonytalan, a helyzetre az amerikai forgatókönyvírók 4 hónapig tartó sztrájkja is rányomta a bélyegét, világszerte elmaradtak a hollywoodi megrendelések.

Visszatérnek végre a sztársorozatok? Küszöbön a megegyezés!

Sokak szerint azonban az etyeki stúdiónak erősebb marketingre is szüksége lenne. Nagy csalódást okozott például a Terminátor negyedik részével kapcsolatos döntés is, miszerint nem itt, hanem Új-Mexikóban forgatják le azt, ahol 25 százalékos adókedvezmény jár.

Itthon erre már idén nincs is lehetőség, mivel csak a 2007. december 31-ig regisztrált alkotások kaphatnak adóvisszatérítést, a 2008-ban regisztráltak már nem. Ezt azért kellett törölni a törvényből, mert az unió szabályozásával ellentétes volt. Jelenleg is folyik a Brüsszellel való tárgyalás, hogy milyen feltételekkel lehetne ezt visszatetetni a törvénybe.

A hazai szabályozás szerint a készülő filmek Magyarországon felmerülő gyártási költségeihez nyújtott magántámogatás után adó-visszatérítés jár, amellyel a gyártási költségek 20 százalékát lehet megtakarítani. A megegyezések folynak, a terv pedig az, hogy már az év végére létrejöjjön az új szabályozás.

A bizottság 2001-es filmművészeti közleményével a korábbi szabályozás nem áll összhangban. Az Európai Bizottság ebben szabott feltételeket a filmművészeti és más audiovizuális alkotások állami támogatására. A legfőbb kritika azt érte, hogy a kedvezményt a magyar állam mindenkinek odaítélte feltételek nélkül, így az amerikai produkciók is megkapták a 20 százalékot, de kifogásolták a közvetlen állami támogatással megvalósuló hazai alkotások magas arányát is. Ez az EU-ban előírt 50 százalék helyett többször a 60-80 százalékot is elérte.

A vitatott szabályok

Az általános szabály szerint a támogatás mértéke a magyar nyelven készülő filmalkotásokra legfeljebb a magyar filmelőállítót terhelő gyártási költség 50%-a lehet. Amennyiben ez a költség nem több, mint 50 millió, elérheti a száz százalékot is, és a 90%-ot, ha nem több, mint 500 millió forint. Kilencven százalék lehet akkor is, ha a magyar kultúrát népszerűsíti, gyerekeket nevel, vagy "a magyarországi audiovizuális kultúrát gazdagítja".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a film a magyar kultúrát népszerűsíti külföldön, a támogatás még akkor is elérheti a 70%-ot, ha nem magyar nyelven készül. Közvetlen támogatást lehet nyújtani akkor is, ha a magyar előállító részvétele kisebbségi, de az alkotás európai koprodukciónak minősül (ilyenkor a támogatás alapja a pontrendszer). A közvetlen támogatás legalább 60%-át Magyarországon kell elkölteni (bár a támogató maximum 80%-ot is előírhat és kivételes esetekben akár 60 százalék is elkölthető külföldön).

A kedvezmény újra bevezetésére van esély, de meghatározott feltételekkel. Ilyen például, hogy a tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a támogatott munkának van kulturális tartalma, és bár ezt nemzeti szinten kell meghatározni, szükséges, hogy átlátható és ellenőrizhető legyen. További kikötés, hogy az állami támogatás mértéke a produkció költségvetésének 50 százalékát ne haladja meg.

A kedvezmény jelentős fejlődést eredményezett a magyar piacon, a 2004-es 6,5 milliárd forintról ugyanis 2007-re 57,4 milliárdos üzletté nőtte ki magát a filmipar. Az ilyen mértékű növekedésnek köszönhetően az államnak nyilvánvalóan megtérült az adott kedvezmény.

Újabb sztrájk lesz?

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem