A világ legizgalmasabb csapatépítő térningje - és talán a legveszélyesebb is

Pénzcentrum
2008. július 1. 15:00

A világ legnagyobb merevlemezgyártó vállalata, a Seagate mindenben nagyra törekszik. Így van ez a munkahelyi csapatépítő tréningekkel is, amit szintén nem apróz el Bill Watkins, a cég 53 éves vezérigazgatója, aki 2000 óta minden évben elviszi 200 alkalmazottját egy hétre valami olyan helyre, ami teljesen szokatlan számukra, remélve, hogy ettől igazi csapatszellem alakul ki bennünk. Természetesen ez a túra nem a pihenésről szól, sokkal inkább az elemekkel való küzdelemről, amitől nem ritka, hogy még az erős férfiak szemébe is könny szökik a kimerültségtől.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hogy miből áll az egyhetes csapatépítés? Többek között 17 kilométeres kirándulásból egy mocsáron keresztül, egy 18 kilométeres hegyek közötti biciklizésből, egy öt-kilométeres kajakozásból, szurdokok kötélen történő áthidalásából, és természetesen földöntúli szépségű látványból, hiszen mindez a gyűrűk urából már jól ismert helyszínen, Új-Zélandon történik.

Persze a Seagate közel 55 ezer alkalmazottja közül nem mindenki vehet részt a túrán, pályázni kell rá. Van, akinek elsőre sikerül helyet szereznie, van aki csak közel 10 évi próbálkozás után jut be a keretbe.

A csapatépítésre azonban fel kell készülni. A világ minden tájáról érkező munkavállalók több hónapot töltenek azzal, hogy fizikailag is készen álljanak a megerőltető túrára Új-Zéland hegyei között.

A cég számára minden évben 2 millió dollárt felemésztő túra során a résztvevők minden napot, amikor is több mint 17 órán keresztül talpon vannak, jógával kezdenek, azonban ami ez után jön, már nem a relaxációról szól.

Watkins ötlete, hogy egy ilyen csapatépítést szervezzen, onnan származik, hogy a cég növekedésével és a rengeteg kultúra keveredésével úgy érezte, nem tud igazi csapatmunka kialakulni az alkalmazottak között. Ezért a behaviorizmusnak nevezett pszichológiai elméletből kiindulva arra a következtetésre jutott, hogy egy olyan helyszínre kell vinnie csapatát, ahol nem érzik magukat otthonosan, és így a fáradtságnak is köszönhetően jobban egymásra vannak utalva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha tehát az irodán kívül megérzik a csapatban való működés, dolgozás előnyeit, feltételezhetően ezt a tapasztalatot átültetik a munkahelyi környezetre is.


Bill Watkins, vezérigazgató
A csapatoknak tehát nem csak fizikai próbán kell részt venniük, de szellemileg is fel kell készülniük a tréningre. Éppen ezért mindenkinek "kötelező olvasmányként" el kell olvasnia egy könyvet, ami a csapat öt disszfunkcióját írja le, ugyanis ezen öt pont köré épül fel az egész hét programja. Ide tartozik a bizalom, a konfliktustól való félelem, a felelősség elkerülése, az elkötelezettség hiánya és az eredmények figyelmen kívül hagyása.

Hogy a tréning mennyit ér, számszerűsíteni persze nem lehet, de a visszajelzések alapján, - amit a résztvevők írásban is közölnek a vezérigazgatóval, aki minden évben elkíséri őket - a hazatérők mind úgy érzik, mintha újjá születtek volna. A részvényesek valószínűleg már kevésbé vannak elájulva az évi 2 millió dollárt felemésztő kiruccanástól.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?