17 °C Budapest

A világ legizgalmasabb csapatépítő térningje - és talán a legveszélyesebb is

Pénzcentrum
2008. július 1. 15:00

A világ legnagyobb merevlemezgyártó vállalata, a Seagate mindenben nagyra törekszik. Így van ez a munkahelyi csapatépítő tréningekkel is, amit szintén nem apróz el Bill Watkins, a cég 53 éves vezérigazgatója, aki 2000 óta minden évben elviszi 200 alkalmazottját egy hétre valami olyan helyre, ami teljesen szokatlan számukra, remélve, hogy ettől igazi csapatszellem alakul ki bennünk. Természetesen ez a túra nem a pihenésről szól, sokkal inkább az elemekkel való küzdelemről, amitől nem ritka, hogy még az erős férfiak szemébe is könny szökik a kimerültségtől.

Hogy miből áll az egyhetes csapatépítés? Többek között 17 kilométeres kirándulásból egy mocsáron keresztül, egy 18 kilométeres hegyek közötti biciklizésből, egy öt-kilométeres kajakozásból, szurdokok kötélen történő áthidalásából, és természetesen földöntúli szépségű látványból, hiszen mindez a gyűrűk urából már jól ismert helyszínen, Új-Zélandon történik.

Persze a Seagate közel 55 ezer alkalmazottja közül nem mindenki vehet részt a túrán, pályázni kell rá. Van, akinek elsőre sikerül helyet szereznie, van aki csak közel 10 évi próbálkozás után jut be a keretbe.

A csapatépítésre azonban fel kell készülni. A világ minden tájáról érkező munkavállalók több hónapot töltenek azzal, hogy fizikailag is készen álljanak a megerőltető túrára Új-Zéland hegyei között.

A cég számára minden évben 2 millió dollárt felemésztő túra során a résztvevők minden napot, amikor is több mint 17 órán keresztül talpon vannak, jógával kezdenek, azonban ami ez után jön, már nem a relaxációról szól.

Watkins ötlete, hogy egy ilyen csapatépítést szervezzen, onnan származik, hogy a cég növekedésével és a rengeteg kultúra keveredésével úgy érezte, nem tud igazi csapatmunka kialakulni az alkalmazottak között. Ezért a behaviorizmusnak nevezett pszichológiai elméletből kiindulva arra a következtetésre jutott, hogy egy olyan helyszínre kell vinnie csapatát, ahol nem érzik magukat otthonosan, és így a fáradtságnak is köszönhetően jobban egymásra vannak utalva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha tehát az irodán kívül megérzik a csapatban való működés, dolgozás előnyeit, feltételezhetően ezt a tapasztalatot átültetik a munkahelyi környezetre is.


Bill Watkins, vezérigazgató
A csapatoknak tehát nem csak fizikai próbán kell részt venniük, de szellemileg is fel kell készülniük a tréningre. Éppen ezért mindenkinek "kötelező olvasmányként" el kell olvasnia egy könyvet, ami a csapat öt disszfunkcióját írja le, ugyanis ezen öt pont köré épül fel az egész hét programja. Ide tartozik a bizalom, a konfliktustól való félelem, a felelősség elkerülése, az elkötelezettség hiánya és az eredmények figyelmen kívül hagyása.

Hogy a tréning mennyit ér, számszerűsíteni persze nem lehet, de a visszajelzések alapján, - amit a résztvevők írásban is közölnek a vezérigazgatóval, aki minden évben elkíséri őket - a hazatérők mind úgy érzik, mintha újjá születtek volna. A részvényesek valószínűleg már kevésbé vannak elájulva az évi 2 millió dollárt felemésztő kiruccanástól.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?