Itt az alternatív kormányprogram - 20%-os nettó bérnövekedés! (9.)

Pénzcentrum
2008. június 5. 11:02

Ma kerül sorra az Oriens tanácsadó cég "Kilábalás" címet viselő alternatív gazdaságpolitikai programjának ismertetése. A nagy szakmai és médiaérdeklődéssel övezett program minden bizonnyal számos tabut döntöget majd. Az eseményről élőben tudósítunk.

Az Oriens a ma megjelenő alternatív gazdaságpolitikai programja előtt két héttel a gazdasági helyzetről, a problémákról alkotott nézeteit ismertette:

2008.05.20 10:39
Siralmas helyzetkép a magyar gazdaságról

2008.05.21 11:50
Az adócsalás mint üzleti modell

2008.05.26 12:58
Napokon belül jön az alternatív kormányprogram - mi tudható róla most?

A kiosztott szakmai anyagból már a kezdés előtt látszik, hogy az Oriens nem kispályázik. A legfontosabb elemek:

- 3 millió embernek 20 százalékos nettó bérnövekedés biztosítása
- ennek kapcsán a munkaterhek feleződése
- többszáz-milliárdos jövedelem-átcsoportosítás az aktívak felé
- nagyléptékű, a gazdaság ösztönzőrendszerének átalakítását célzó program

Erős indítás.

Orbán Krisztián, az Oriens ügyvezető partnere kezdi a beszédét, hangsúlyozza, hogy a program tudatosan sok kérdésre nem tér ki, de policy programként arra koncentrál, hogy a gazdaság fő problémáit kezelje.

A problémák közül elsőként Orbán azt emeli ki, hogy a költségvetési politika az elmúlt 7 évben szisztematikusan egy, a magas kiadási szintet konzerváló stratégiát folytatott, olyan pályára terelve a magyar gazdaságot, ahol a magas adók torzító hatása egyre alacsonyabb növekedést tesz lehetővé.

A siker kulcsa (finn és ír pélák alapján) a költségvetési deficit és az állami elvonás egyidejű csökkentése. A megoldás fő eleme az élőmunka terhelés csökkentése. Az Oriens stratégiájára biztosan nem lehet mondani, hogy apró lépésekkel operál.

Az első évben (2009) 1000 milliárd forintos csökkentést tervez az Oriens, ennek fedezete 70%-ban a kiadáscsökkentés, 30 százalékban a nem foglalkoztatást terhelő adók emelése lenne. A GDP 3.5 százalékára rúgó könnyítés nagy része a munkáltatói járulékok csökkentését jelenti, de az szja is mérséklődne.


(Kicsit lemaradtunk, de azt megjegyezzük, hogy közben Vojnits Tamás, az Oriens partnere veszi át a szót, és a nyugdíjakról mond néhány érdekeset, a kiadáscsökkentés jegyében. A svájci indexálás nem tartható. Nocsak. A rokkantnyugdíjakat keményen visszavágná az Oriens, a munkára ösztönzés jegyében.) A nyugdíjrendszer indexálási rendszere központi téma lett az elmúlt napokban:

2008.06.05 10:35
Gyurcsány körömszakadtáig védi a nyugdíjasokat - most már

2008.06.05 08:38
A kormány kitart a magasabb nyugdíjemelés mellett

2008.06.04 13:11
Akkor most tényleg csökkenni fognak a nyugdíjak?

Az Oriens által javasolt adóváltoztatások hatása elemi erejű. Ezt inkább gyorsan bevágjuk ide képként, beszédes. Mindenesetre látszik, hogy a minimálbér környékét leszámítva mindenütt jelentős az emelkedés.


Mindennek a fedezetéről Vojnits Tamás beszél, aki a kiadácsökkentés főbb területeit ismerteti:

- Állami alkalmazottakkal kapcsolatos kiadások: a bérek két évre történő rögzítése (az adócsökkentés miatt ez nem jelentene reálbércsökkentést a szférában).
- Vállalati támogatások csökkentése: az amúgy is improduktívnak bizonyuló támogatások EU-átlagra mérséklése
- Nyugdíjkiadások: differenciált nyugdíjemelés (a több munkaidő nagyobb elismerése), rokkantnyugdíjak csökkentése, korhatáremelés 65 évre.
- Családtámogatások: legfelső jövedelmi kategóriákban (felső 10%) a családi pótlék nem járna alanyi jogon, családi pótlék fele adókedvezményként munkavállaláshoz kötődne. A munkerőpiaci programok hatékonysága rendkívül alacsony, 40%-kal csökkenthető lenne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

(Mi épp bólogatunk, de biztos nem mindenki örül ennyire. Ilyen ez a gazdaságpolitika.)

Íme egy másik ábra erről:

Az Oriens az adóváltozások kapcsán a havi bruttó 70 és 270 ezer forint közötti jövedelemkategóriára koncentrál. Azért erre, mert itt a legnagyobb az esély a kifehéredésre, itt a legnagyobb a vélt adóeltagadás.

A minimálbér adómentessége eltűnne, helyette havi bruttó 170 ezer forintig egy igen alacsony, 9 százalékos kulcs lenne. (Sőt, igazából minimálbér nem is lenne, és minden egyéb kereseti korlátozást eltörölnének az Oriens szakértői. 55 ezer forint felett egyébként már az Oriens adórendszere bizotsítana alacsonyabb adóterhelést.) 270 ezer Ft-ig 18, utána 36 százalékos lenne az adó. 2010-től a felső adókulcs határa jóval feljebb, 500 ezer forintra emelkedne. Természetesen az szja kedvezményei eltűnnének.

A járulékrendszer alaposan átalakulna, a terhek csökkennének, ezt inkább újfent táblázatban foglaljuk össze. Hozzá kell tenni, hogy emellett minimális járulékszint bevezetését javasolja az Oriens: 20 ezer Ft nyugdíj- és 10 ezer Ft egészségügyi járulék.


Emellett emelés is lenne: áfa- (20-ról 23%-ra) és jövedéki adóemelés. Az eva- és az ekho megszűnne. A különadó beépülne a társasági adóba.

A javaslat készítői hangsúlyozzák, hogy a számításuk igen konzervatív. Nem kalkulálnak fehéredéssel és ösztönő hatással az első években, a költségvetési egyenleg azonban így is a mostani tervek szerint marad.

A harmadik részben Holtzer Péter (Oriens partner) beszél az ösztönzőrendszer átalakításáról.

- Az aktív korúak rokkantnyugdíjának értékét a segélyekhez kell közelíteni (értsd: csökkenteni).
- Családtámogatási idő lerövidítése 1.5 évre
- Családi pótlék foglalkoztatáshoz kötése (!)
- A foglalkoztatás bővítéséhez, a növekedési potenciál javításához szükséges középtávú programok (közoktatás, lakosság egészségügyi állapota, nyugdíjasok stb.)

Orbán Krisztián beszél arról, hogy milyen eredményeket vár a programtól. Szavai szerint ezt azért nehéz megbecsülni, mert az ösztönzők átalakításának sikere részben a várakozások megváltozásától függ. Ennek ellenére egy minimum szcenáriót felvázol.

Az első két évben:

- 100 ezer fővel bővülő foglalkoztatás
- kb. 1.2%pontos növekedés a potenciális GDP-növekedésben
- a költségvetési hiány 0.7-0.8%pontos csökkenése
- jövedelmek fehéredése (kb. 100 milliárd forint).

Középtávon (szisztematikus bevezetés és a haszon visszaforgatása esetén):

- gyorsuló felzárkózás
- kettészakadás megszüntetése
- az ország regionális helyzeti előnyénet kihasználni képes hazai vállalkozások.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem