12 °C Budapest

Ingatlanok adóváltozásai: nem csak a magánszemélyeknek, a cégeknek is figyelni kell!

Pénzcentrum
2008. május 6. 15:35

Az idei év komoly változásokat hozott mind a számviteli, mind az adótörvények terén. De ha még nem lenne elég a januári fejetlenség az értelmezésbeli problémákkal, május 1.-én lépett hatályba az újra módosított áfa-törvény. Az ingatlanszektor szereplőinek is számolniuk kell az új rendelkezésekkel, a személyi jövedelemadót érintő változásokkal, miközben az ingatlanfejlesztőknek a jelenleg vitatott szabályozási elemekre is tekintettel kell lenniük. A Deloitte sajtótájékoztatóján pont ezekre a változásokra szerette volna felhívni az érintettek figyelmét...

Személyi jövedelemadót érintő változások

Január elsején jelentősen módosultak az ingatlan átruházásából származó jövedelem adókövetkezményei, mondta el Dr. Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. ingatlanipari csoportjának vezetője. A lakások értékesítéséből származó jövedelemre vonatkozó adóköteles időszak 5 évre csökkent, és jelentősen átalakultak a lakásszerzési kedvezmény alkalmazásának feltételei is. A törvénymódosítás érinti a meghiúsult ingatlanlízingekből származó jövedelmek elszámolására vonatkozó szabályokat. A törvény korábban nem tartalmazott erre vonatkozó külön rendelkezést, a mostani változás lényege, hogy a meghiúsult ingatlanlízing esetén szintén az ingatlan átruházásból származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

ÁFA-val kapcsolatos változások

Az ingatlan beszerzésével, illetve létrehozásával kapcsolatos ÁFA-levonhatóság, a visszaigénylés, az adómentes tevékenységek körére, az adókötelezettség-választás lehetősége és a fordított adózás szabályainak változására is mind-mind odafigyelést igényel. 2008. május 1-től hatályba lépő áfa-törvény módosítás, és az ehhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések is lényegesen, mivel egy áprilisban fordítottan adózó szolgáltatásról (például takarítás) kiadott száma még a vevő hatáskörébe tartozik, neki kell bevallania, és befizetnie az adót, attól függetlenül, hogy májustól ez már rendesen adózik.

A Deloitte szakértője kiemelte, hogy az adótervezés során a cégeknek különös figyelmet kell fordítaniuk többek között a megváltozott szabályozásra a sorozat-jellegű értékesítések esetén, a levonási tiltásokra, a teljesítések időpontjára, az előlegre és az adó-visszaigénylésre vonatkozó pontjaira.

Generálkivitelezővel építtetett ingatlanprojektek adózási kérdései

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkormányzati adóhatóságok az utóbbi időben célzott ellenőrzéseket folytatnak ingatlanfejlesztő vállalkozásoknál. A vizsgálatok célja, hogy a vállalkozások a fejlesztett ingatlan költségét helyi iparűzési adóalapot csökkentő tételként veszik-e figyelembe. A jelenlegi számviteli elszámolási gyakorlat szerint a kivitelezővel építtetett, majd a vevőnek továbbértékesített lakás nyilvántartásának egyik alkalmazott módja az áruként történő kezelés, így a kivitelező által számlázott költségek az eladott áruk beszerzési értéke vagy a közvetített szolgáltatás értéke között van nyilvántartva. Ez azért jelent problémát, mert így csökkenti az iparűzési adó alapját.

Szovics Zsolt, a könyvvizsgálati szekció szenior menedzsere elmondta, hogy az adóhatóság számos olyan érvet próbál felsorakoztatni, amelyek alapján ezen elszámolási gyakorlat jogszerűségét vitatja. A végleges döntést az adóhatóság és az adózók közötti jogértelmezési vitában valószínűleg csak a bíróság hozhat majd.

Nemzetközi adótervezés

A megfelelően kiválasztott, nemzetközi holding-struktúra kialakításával lehetőség van az ingatlan-beruházásokból származó profit adóhatékony hazatelepítésére és újra-befektetésére is. Ennek az az oka, hogy külföldön alacsonyabb adókulccsal magasabb nyereséget lehet elérni. A körültekintően meghatározott finanszírozási struktúra esetén az ingatlan-beruházások saját tőkeigényének biztosítására léteznek olyan megoldások, amelyek a beruházó, vagy az ingatlanfejlesztésre létrehozott projektcégek hosszú-, és rövidtávú eredményét tekintve adóhatékonyak lehetnek.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem