Ingatlanok adóváltozásai: nem csak a magánszemélyeknek, a cégeknek is figyelni kell!

Pénzcentrum
2008. május 6. 15:35

Az idei év komoly változásokat hozott mind a számviteli, mind az adótörvények terén. De ha még nem lenne elég a januári fejetlenség az értelmezésbeli problémákkal, május 1.-én lépett hatályba az újra módosított áfa-törvény. Az ingatlanszektor szereplőinek is számolniuk kell az új rendelkezésekkel, a személyi jövedelemadót érintő változásokkal, miközben az ingatlanfejlesztőknek a jelenleg vitatott szabályozási elemekre is tekintettel kell lenniük. A Deloitte sajtótájékoztatóján pont ezekre a változásokra szerette volna felhívni az érintettek figyelmét...

Személyi jövedelemadót érintő változások

Január elsején jelentősen módosultak az ingatlan átruházásából származó jövedelem adókövetkezményei, mondta el Dr. Kövesdy Attila, a Deloitte Zrt. ingatlanipari csoportjának vezetője. A lakások értékesítéséből származó jövedelemre vonatkozó adóköteles időszak 5 évre csökkent, és jelentősen átalakultak a lakásszerzési kedvezmény alkalmazásának feltételei is. A törvénymódosítás érinti a meghiúsult ingatlanlízingekből származó jövedelmek elszámolására vonatkozó szabályokat. A törvény korábban nem tartalmazott erre vonatkozó külön rendelkezést, a mostani változás lényege, hogy a meghiúsult ingatlanlízing esetén szintén az ingatlan átruházásból származó jövedelemre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

ÁFA-val kapcsolatos változások

Az ingatlan beszerzésével, illetve létrehozásával kapcsolatos ÁFA-levonhatóság, a visszaigénylés, az adómentes tevékenységek körére, az adókötelezettség-választás lehetősége és a fordított adózás szabályainak változására is mind-mind odafigyelést igényel. 2008. május 1-től hatályba lépő áfa-törvény módosítás, és az ehhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések is lényegesen, mivel egy áprilisban fordítottan adózó szolgáltatásról (például takarítás) kiadott száma még a vevő hatáskörébe tartozik, neki kell bevallania, és befizetnie az adót, attól függetlenül, hogy májustól ez már rendesen adózik.

A Deloitte szakértője kiemelte, hogy az adótervezés során a cégeknek különös figyelmet kell fordítaniuk többek között a megváltozott szabályozásra a sorozat-jellegű értékesítések esetén, a levonási tiltásokra, a teljesítések időpontjára, az előlegre és az adó-visszaigénylésre vonatkozó pontjaira.

Generálkivitelezővel építtetett ingatlanprojektek adózási kérdései

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az önkormányzati adóhatóságok az utóbbi időben célzott ellenőrzéseket folytatnak ingatlanfejlesztő vállalkozásoknál. A vizsgálatok célja, hogy a vállalkozások a fejlesztett ingatlan költségét helyi iparűzési adóalapot csökkentő tételként veszik-e figyelembe. A jelenlegi számviteli elszámolási gyakorlat szerint a kivitelezővel építtetett, majd a vevőnek továbbértékesített lakás nyilvántartásának egyik alkalmazott módja az áruként történő kezelés, így a kivitelező által számlázott költségek az eladott áruk beszerzési értéke vagy a közvetített szolgáltatás értéke között van nyilvántartva. Ez azért jelent problémát, mert így csökkenti az iparűzési adó alapját.

Szovics Zsolt, a könyvvizsgálati szekció szenior menedzsere elmondta, hogy az adóhatóság számos olyan érvet próbál felsorakoztatni, amelyek alapján ezen elszámolási gyakorlat jogszerűségét vitatja. A végleges döntést az adóhatóság és az adózók közötti jogértelmezési vitában valószínűleg csak a bíróság hozhat majd.

Nemzetközi adótervezés

A megfelelően kiválasztott, nemzetközi holding-struktúra kialakításával lehetőség van az ingatlan-beruházásokból származó profit adóhatékony hazatelepítésére és újra-befektetésére is. Ennek az az oka, hogy külföldön alacsonyabb adókulccsal magasabb nyereséget lehet elérni. A körültekintően meghatározott finanszírozási struktúra esetén az ingatlan-beruházások saját tőkeigényének biztosítására léteznek olyan megoldások, amelyek a beruházó, vagy az ingatlanfejlesztésre létrehozott projektcégek hosszú-, és rövidtávú eredményét tekintve adóhatékonyak lehetnek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18