6 °C Budapest

Újraszámolt ingatlanadó: mennyit bukhat az állam?

Pénzcentrum
2008. március 28. 05:40

Akik már buktak rajta... Az Amerikai Egyesült Államokban a lakásárak elmúlt egy év során tapasztalt drasztikus csökkenésének köszönhetően sok lakástulajdonos futhat bele abba a problémába, hogy sokkal nagyobb összegű ingatlanadót kell fizetnie az államnak, mint az a ház értéke alapján indokolt lenne. Vajon itthon is belefuthatunk egy ilyen helyzetbe, miután 2009-től az építményadót már értékalapon is kivethetik az önkormányzatok?

A Standard & Poor's Case-Schiller Indexe szerint a lakásárak 2007 márciusa óta 14 százalékot estek átlagosan. 2006 eleje óta pedig több, mint 30 százalékkal esett az ingatlanok értéke az amerikai jelzálogpiaci válság hatásai miatt. Ehhez képest viszont az ingatlanadó kiszámítása már közel sem követi az árak esését, aminek következtében még az is előfordulhat, hogy a tulajdonos a 20 vagy akár 30 százalékkal magasabb érték után fizeti meg a kivetett adót.


Ezek után jogosan vetődik fel a kérdés, hogy a lakosok miért nem a jelenlegi érték alapján fizetik meg az adó összegét. Úgy tűnik, ennek eljött az ideje Amerikában. Mivel a jelenlegi helyzet alapján valószínűleg nem kezdenek el hirtelen emelkedni, ideje újrakalkulálni az ingatlanok értékét attól függetlenül, hogy magán, vagy kereskedelmi ingatlantulajdonról van szó.

Bár a helyzet nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Az ingatlan értékelésének módja ugyanis minden egyes államban más és más módon zajlik. Az még a jobbik eset ha csak állami szinten különböznek, ugyanis van olyan terület, ahol városonként változik a számítás módja.

New York államban például a városok kétféle módszer szerint vetik ki az adót. Az első esetben a piaci érték (központilag meghatározott négyzetméterárral számolva) az alapja az adónak, más esetekben viszont nem a teljes érték, hanem annak csak egy bizonyos százaléka. Az adó alapjának számító értéket azok szerint az adatok szerint kell kisilabizálni, amelyeket az önkormányzatok minden év májusában közzétesznek. Tekintve, hogy tavaly március óta átlagosan 14 százalékkal csökkentek az ingatlanárak, ami jelentős különbséget jelent a fizetendő összegben. Ennek korrigálása érdekében már ki is adták az instrukciókat, hogy mit kell tenni, ha a lakó nem ért egyet a kivetett adó mértékével.

Máshol sem jobb a helyzet...

Kalifornia szintén egyedi helyzetben van. 1978-ban a szavazók amellett döntöttek, hogy az ingatlanadót az eladási ár, és ne az aktuális piaci ár szerint kelljen megfizetni. Ez egy forradalmi kezdeményezés volt, amit két magánszemély indított el, akiknek elegük lett a folyamatosan emelkedő ingatlanárakból. Ki gondolta volna, hogy 30 évvel később ezen mennyit fognak bukni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a Standard & Poor's Indexét vizsgáljuk, jól látszik, hogy már a 20 évvel ezelőtti árakhoz képest is 20 százalékkal alacsonyabb összeget ér 2008 januárjában egy lakás. Ez azt jelenti, hogy a mostanihoz képest lényegesen magasabb áron vették meg az ingatlanokat és ez a magas ár adja most a jelenlegi adókivetés alapját.

Bár azért nincs ennyire kőbe vésve a dolog, a kaliforniaiak szerencséjére van egy olyan passzus is, ami megengedi, hogy piaci összeomlás, földrengés, katasztrófa vagy bármilyen nyomós indok esetén kérelemre átmenetileg csökkentsék az ingatlan értékét. Ezt azonban minden évben felülvizsgálják, és ha emelkedni kezd az ingatlan értéke, az arra kivetett adó is emelkedni fog.

A kérelem arra is lehetőséget biztosít, hogy a korábbi évekre vonatkozóan, ha már ott is jelentős különbséget fedezett fel a tulajdonos, visszatérítést kérjen a már befizetett adóból. Ezek után már csak két kérdés marad. Az első, hogy mennyi időbe telik az államnak az összes kérelmet átnézni és elbírálni, illetve az, hogy a tulajdonos vajon egyet fog-e érteni az állam által megállapított csökkentett adófizetési kötelezettség mértékével vagy még mindig sokallni fogja a fizetendő összeget...

Velünk is ez lesz?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem