24 °C Budapest

VPOP vette át az APEH szerepét - Drámaian emelkednek a bírságok

Pénzcentrum
2008. április 10. 08:15

Megváltozott az idén a környezetvédelmi termékdíjak szabályozása. Az APEH feladatait a vám- és pénzügyőrség vette át. Szigorodott a szankciórendszer: a termékdíjbírság mértéke a fizetés elmulasztása esetén a hiány száz százaléka, míg jogosulatlan visszaigénylés esetén a jogtalanul visszakért összeg háromszorosa - írja a Magyar Hírlap.

Január elsejével nem pusztán az ellenőrzést végző hatóság változott meg, számos jogszabályi rendelkezés is módosult. Az év elejétől érvényes szabályok értelmében megszűnik az éves bevallás, s a kötelezetteknek a termékdíj nettó összegét havonta kell megállapítaniuk. Az erről szóló bevallást a havi bevallásra kötelezetteknek havonta, a negyedéves vagy éves bevallás készítőinek pedig negyedévente kell benyújtaniuk az adóhatósághoz.

Új előírás a kötelező regisztráció a vámhatóságnál. E szerint a termékdíjfizetésre kötelezettek tevékenységüket az első fizetési kötelezettség keletkezésétől számított tizenöt napon belül be kell jelenteniük a vámhatóságnál, függetlenül attól, hogy korábban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium regisztrálta-e a céget, vagy az APEH-hoz adóbevallást benyújtott-e.

A regisztrációs kötelezettség független a termékdíj megfizetése alóli mentességtől, vagyis azoknak is regisztráltatniuk kell magukat, akik egyébként mentességet élveznek. A vámhatóság szerint a regisztrációk száma jelentősen elmarad az előzetesen várttól, ami azért figyelmezető jel a vállalkozásoknak, mert a regisztráció elmulasztása miatt a hatóság egymillió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

A VPOP azt is előre bejelentette, hogy a korábbi ellenőrzési gyakorlattól eltérően nemcsak adminisztratív módon akarja ellenőrizni a termékdíjtörvényben előírtak teljesítését, hanem az egész hulladékbegyűjtési és -hasznosítási folyamatot fogja áttekinteni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szigorúbb lett a szankciórendszer is. Az eredeti elképzelés szerint a vámhatóság a jövedéki szabályozáshoz hasonló, nagyon szigorú bírság elveit alkalmazta volna, vagyis a bírság a hiány tízszeresét is elérhette volna. Az Országgyűlés végül megelégedett egy ennél enyhébb szankciórendszerrel, ez azonban még így is lehetőséget ad a vámhatóságnak az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározottnál nagyobb összegű bírság kiszabására, például a termékdíjbírság mértéke a fizetés elmulasztásakor a hiány száz százaléka, míg jogosulatlan visszaigénylésnél a jogtalanul visszakért összeg háromszorosa.

A januári változások azonban nem érintenek néhány problémás területet. Az egyik a bércsomagolás: még mindig kétséges, hogy ez esetben ki valójában a termékdíj fizetésére kötelezett fél.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?