18 °C Budapest

Mit tehetünk, ha tartunk a revizoroktól? Egy fájdalommentes megoldás...

Pénzcentrum
2008. április 2. 05:40

Még olcsón megúszhatjuk... A tavalyi év már sokaknak okozhatott kellemetlenséget, ha az adóhatóság bekopogtatott az ajtaján. Egy esetleges ellenőrzés vagy vagyonosodási vizsgálat sosem sétagalopp, ha bejelentik az ellenőrzés tényét, abban a pillanatban el kell kezdeni felkészülni a revizorok érkezésére. A felkészülés több taktikát is magába foglalhat, megpróbálkozhatunk a pénzmozgásaink alátámasztására szolgáló papírok beszerzésével, aztán vagy bejön, vagy nem. Másik taktika, hogy szerzünk egy adószakértőt és egy ügyvédet, a jelenlétük nélkül semmit sem mondunk, és hagyjuk, hogy elintézzék a dolgot. Harmadik esetben viszont ha tisztában vagyunk a konkrét "hibáinkkal", akkor azokat önellenőrzéssel, a bírságnál olcsóbban helyre lehet hozni...

Az önadózásnak köszönhetően az adózóknak maguknak kell megállapítaniuk és bevallaniuk az adójukat, ami viszont magában hordozza a hiba lehetőségét is. Ennek kiküszöbölésére kapta meg minden adózó a lehetőséget a mulasztásai pótlására, kijavítására. Ha akkor jönnénk rá, hogy valamit "elfelejtettünk leadózni", amikor az APEH-tól megkaptuk a vagyonosodási vizsgálatról szóló értesítőt, akkor viszont már nincs lehetőségünk a hiba javítására.

Az önellenőrzéssel helyesbített tévedést az adózás rendjéről szóló törvény szerint tilos bármilyen formában szankcionálni. Vagyis ha önellenőrzéssel helyesbítjük az adóalapunkat és bevalljuk a korábban elfelejtett adót, akkor mentesülünk ezzel kapcsolatban a mulasztási bírság, adóbírság alól. Természetesen ez még nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem büntethetnek meg, mindössze annyit, hogy a kérdéses hibával kapcsolatban már nem szabhatnak ki bírságot a revizorok egy későbbi ellenőrzés során.

Az önellenőrzéssel helyesbíteni lehet az adóalapot, az adót, és a költségvetési támogatás alapját és összegét, viszont nem terjed ki a társaságiadó-előlegre, a társas vállalkozást terhelő különadó-előlegre és az innovációs járulékelőlegre, bírságra, késedelmi pótlékra és költségekre. Az igénybe nem vett adókedvezményt viszont az elévülési időre tekintettel érvényesíteni lehet önellenőrzés keretein belül.

A 2008-as szabályok változásával viszont már az önellenőrzés sem úgy történik, mint régen. A 2007. december 31. előtt benyújtott bevallásokkal kapcsolatos önellenőrzést egy külön formanyomtatványon kell beadni, a 2008-as bevallásoknál viszont már egyszerűbbé vált a helyzet, a 0753-as bevallás ismételt beadásával történik az önellenőrzés.

Az adózónak a hiba feltárása után azt nyilvántartásba kell vennie és 15 napon belül be kell, hogy jelentse az adóhatóságnak. A nyilvántartásban szerepelnie kell az eredeti bevallási kötelezettségnek, a helyesbítés időpontjának, a helyesbített adó, költségvetési támogatás alapjának, összegének, valamint az önellenőrzési pótlék megállapításának. Ezen felül egy szöveges indoklást is csatolni kell a nyilvántartáshoz. Magánszemélynél viszont nincs szükség a nyilvántartásba vételre.

Buktatók

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az önellenőrzés viszont csak az elévülési időn belül végezhető el, bár ha ezen túl fedezünk fel hibát, azt már az APEH sem vizsgálja. A másik oldalról viszont az önellenőrzésre csak akkor van lehetőségünk, ha az adóbevallás leadási határideje már letelt, vagyis május 20. után. Az adott évet már biztos elbukjuk, nem tudjuk önellenőrzéssel korrigálni a hibákat, ha éppen a kettő között kapunk ellenőrzést.

Abban az esetben, ha az adózónál utólagos ellenőrzés lefolytatására került sor, az ellenőrzés megkezdésétől a vizsgálat alá vont adó és költségvetési támogatás önellenőrzéssel nem helyesbíthető. Ebből következik, hogy az adóalap, az adó, a költségvetési támogatás önellenőrzéssel való korrigálására csak az utólagos ellenőrzés megkezdése előtt van lehetőség, az ellenőrzés megkezdése után már nincs. Az utólagos ellenőrzés függetlenül attól, hogy a helyszínen, vagy az adóhatóság hivatali helyiségében történik, az erről szóló értesítés kézhezvételével kezdődik, vagyis ezt követően nem végezhet önellenőrzést az adózó. Kivételt jelent, amikor az adóhatóság az adózó előzetes értesítését mellőzi. Ebben az esetben a megbízólevél átadásának időpontjával kezdődik az utólagos ellenőrzés.

Természetesen a vizsgálat alá nem vont adó és költségvetési támogatás vonatkozásában nincs akadálya önellenőrzés végrehajtásának az adóhatósági ellenőrzés megkezdését követően sem. Vagyis ha egy céghez áfa ellenőrzésre jön az adóhatóság, akkor más adónemeket minden gond nélkül módosíthat önellenőrzéssel.

Amibe mindez kerül...

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?