14 °C Budapest

Visszaadják az adót az eladott lakások után: gyorsan kell cselekedni!

Pénzcentrum
2008. április 11. 13:00

2007-ig azokat a külföldieket, akik valamilyen ingatlant értékesítettek Spanyolországban, magasabb adófizetésre kötelezték, mint a helyieket. Az uniós irányelveknek köszönhetően viszont ezt a rendszert nem igazán lehetett diszkriminációmentesnek nevezni, így azok, akik az elmúlt néhány évben adtak el lakást, 10 ezer font (3,16 millió forint) vagy még magasabb összegű adó-visszatérítésre jogosultak...

A spanyol ingatlanszakértők szerint sokan fizettek több adót a lakásuk eladása után, mivel a spanyol törvények tisztességtelen módon megkülönböztették a külföldi tulajdonosokat. Ennek eredményeképpen a jogászok most jogi lépéseket tettek, hogy kikényszerítsék a spanyol kormánytól a kompenzáció fizetését az érintetteknek.

Mostanáig a brit és más külföldi nemzetiségű tulajok 35 százalékot voltak kötelesek fizetni minden értékesítés után, összehasonlítva a spanyolok által fizetendő összeggel, ami mindössze 15 százalék. Becslések szerint a külföldi állampolgárok által befizetett plusz összegek a spanyol állam számára közel 37 millió fontot (11,7 milliárd forint) jelentettek. Az Európai Bizottság viszont kifogásolta ezt a módszert, mint az uniós diszkrimináció-mentességre vonatkozó irányelvekkel ellentétes szabályozást.

A különböző szervezetek lobbizásának és az Európai Bizottságnak köszönhetően 2007-től kezdődően a spanyol kormány ezt megváltoztatta, így jelenleg 15 százalék az adófizetési kötelezettség mind a spanyoloknak, mind a külföldi állampolgároknak. Viszont eddig semmilyen lépés nem történt azoknak a kárpótlására, akik 2007 előtt értékesítettek valamilyen ingatlant az országban.

A számok ugyan nem ismertek, de óvatos becslések szerint is legalább 4500 korábban brit tulajdonban levő ingatlan érintett a helyzetben, a más országokból származó tulajdonosokról pedig végképp nincsenek pontos adatok. Néhány ingatlanszakértő ennél lényegesen magasabb számot mondott, szerintük akár 70 ezer olyan lakás is lehet, amelyet az elmúlt években britek értékesítettek, és ami után a magasabb összegű adót fizették meg.

Ügyvédek szerint a jelenlegi helyzet, és a megítélt kompenzáció akár százezreket is érinthet európaszerte. Annyi viszont biztosan tudható, hogy a spanyol ingatlanárak az elmúlt évtizedben jelentősen emelkedtek, így ha egy külföldi eladta a nyaralóját, vagy a lakását, még így is szép nyereségre tehetett szert, ugyanis 2002 és 2006 között az ingatlanárak átlagosan majdnem 16 százalékkal emelkedtek évente.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A helyzet viszont nem túl egyszerű a visszatérítéssel kapcsolatban, ugyanis a jogosultaknak jogi úton kell kezdeményezni az igényt, ami költséges és időigényes lehet, arról nem is beszélve, hogy például Nagy-Britanniából egy spanyol bíróságra járni sem olyan egyszerű. Bár az élelmes ügyvédek bizonyos díj ellenében szinte mindent elintéznek, amivel még mindig nyer a visszatérítésre jogosult.

De azért hagyott egy kis könnyítést magának a spanyol álla, ugyanis az ottani szabályok alapján az ilyen jellegű lépéseket az ingatlan eladása utáni 4 évben kell megtenni, így aki 2004 előtt adta el a lakását vagy házát, az már nem fog egy fillért sem kapni. Aki viszont 2004-ben, az jobban teszi, ha siet, nehogy lemaradjon a lehetőségről...

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm