Visszaadják az adót az eladott lakások után: gyorsan kell cselekedni!

Pénzcentrum
2008. április 11. 13:00

2007-ig azokat a külföldieket, akik valamilyen ingatlant értékesítettek Spanyolországban, magasabb adófizetésre kötelezték, mint a helyieket. Az uniós irányelveknek köszönhetően viszont ezt a rendszert nem igazán lehetett diszkriminációmentesnek nevezni, így azok, akik az elmúlt néhány évben adtak el lakást, 10 ezer font (3,16 millió forint) vagy még magasabb összegű adó-visszatérítésre jogosultak...

A spanyol ingatlanszakértők szerint sokan fizettek több adót a lakásuk eladása után, mivel a spanyol törvények tisztességtelen módon megkülönböztették a külföldi tulajdonosokat. Ennek eredményeképpen a jogászok most jogi lépéseket tettek, hogy kikényszerítsék a spanyol kormánytól a kompenzáció fizetését az érintetteknek.

Mostanáig a brit és más külföldi nemzetiségű tulajok 35 százalékot voltak kötelesek fizetni minden értékesítés után, összehasonlítva a spanyolok által fizetendő összeggel, ami mindössze 15 százalék. Becslések szerint a külföldi állampolgárok által befizetett plusz összegek a spanyol állam számára közel 37 millió fontot (11,7 milliárd forint) jelentettek. Az Európai Bizottság viszont kifogásolta ezt a módszert, mint az uniós diszkrimináció-mentességre vonatkozó irányelvekkel ellentétes szabályozást.

A különböző szervezetek lobbizásának és az Európai Bizottságnak köszönhetően 2007-től kezdődően a spanyol kormány ezt megváltoztatta, így jelenleg 15 százalék az adófizetési kötelezettség mind a spanyoloknak, mind a külföldi állampolgároknak. Viszont eddig semmilyen lépés nem történt azoknak a kárpótlására, akik 2007 előtt értékesítettek valamilyen ingatlant az országban.

A számok ugyan nem ismertek, de óvatos becslések szerint is legalább 4500 korábban brit tulajdonban levő ingatlan érintett a helyzetben, a más országokból származó tulajdonosokról pedig végképp nincsenek pontos adatok. Néhány ingatlanszakértő ennél lényegesen magasabb számot mondott, szerintük akár 70 ezer olyan lakás is lehet, amelyet az elmúlt években britek értékesítettek, és ami után a magasabb összegű adót fizették meg.

Ügyvédek szerint a jelenlegi helyzet, és a megítélt kompenzáció akár százezreket is érinthet európaszerte. Annyi viszont biztosan tudható, hogy a spanyol ingatlanárak az elmúlt évtizedben jelentősen emelkedtek, így ha egy külföldi eladta a nyaralóját, vagy a lakását, még így is szép nyereségre tehetett szert, ugyanis 2002 és 2006 között az ingatlanárak átlagosan majdnem 16 százalékkal emelkedtek évente.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyzet viszont nem túl egyszerű a visszatérítéssel kapcsolatban, ugyanis a jogosultaknak jogi úton kell kezdeményezni az igényt, ami költséges és időigényes lehet, arról nem is beszélve, hogy például Nagy-Britanniából egy spanyol bíróságra járni sem olyan egyszerű. Bár az élelmes ügyvédek bizonyos díj ellenében szinte mindent elintéznek, amivel még mindig nyer a visszatérítésre jogosult.

De azért hagyott egy kis könnyítést magának a spanyol álla, ugyanis az ottani szabályok alapján az ilyen jellegű lépéseket az ingatlan eladása utáni 4 évben kell megtenni, így aki 2004 előtt adta el a lakását vagy házát, az már nem fog egy fillért sem kapni. Aki viszont 2004-ben, az jobban teszi, ha siet, nehogy lemaradjon a lehetőségről...

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
perfekt  |  2023.03.16 13:04
Miután megismertük a mikrogazdálkodói beszámoló jellemzőit, dönthetünk úgy, hogy az elszámolások egy...
laskainelli  |  2023.03.16 10:06
Úgy érzed, hogy lekapcsolódtál önmagadról? Leginkább mások igényei határozzák meg a döntéseidet és e...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?