12 °C Budapest

Csökken a társasági adó? Akkor áfa-emelés és ingatlanadó lesz!

Pénzcentrum
2008. április 10. 13:00

Az egyre szorgalmazott társasági adó csökkentésnek meg lehet az ára, ugyanis az OECD szerint ez a más területeket érintő adók emelésével párosulhat. Az adóügyekért felelős központ vezetője, Christopher Heady szerint ez európai adórendszerben történő már jelenleg is zajló változások ahhoz vezethetnek, hogy a társasági adó csökkentése mellett megemelik az áfát és az ingatlanadót.

Heady azt is megjegyezte, hogy miközben a vállalati nyereségre vonatkozó adókulcsok európaszerte csökkentek az elmúlt években, a bevételek ezt nem támasztották alá, maradtak az eredeti szinten. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a vállalati adók csökkentése nem éreztette azonnal hatását, az ebből származó bevételek csak most fognak elkezdeni visszaesni.

Ez a tendencia kombinálva azzal, hogy a jelentős bevételekkel rendelkezők egyre kevesebb adót fizetnek, további nyomást fog gyakorolni a fogyasztáshoz és vagyonhoz kötődő adók emelése érdekében. Habár az is szóba került, hogy az ilyen jellegű adóváltozások egy olyan rendszer kialakulásához vezethetnek, ami előnyösebb a GDP növekedés szempontjából.

Az országoknak viszont nem szabad abban bízniuk, hogy jelentősen emelni lehet a fogyasztási adókon, mint az áfa, és úgy kell az egész helyzetre tekinteni, mint egy megoldásra váró feladatra, ugyanis az adóemelés önmagában nem a legjobb megoldás.

Jelenleg még nincs tapasztalata az OECD-nek sem abban a tekintetben, hogy milyen hatásai lehetnek egy 25 százalék felé emelt áfának, így a legjobb megoldásnak az tűnhet, ha az áfaköteles termékek és szolgáltatások körét bővítenék, ezzel jutva többletbevételhez, amivel kompenzálni lehetne a kiesett társasági adó összegét.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?