Kétszer annyi lesz az ellenőrzés: hozzád is benézhetnek!

Pénzcentrum
2008. április 11. 05:55

Eddig jók az eredmények... A cégeknek, leginkább az építőiparban az adóellenőrzések mellett más ellenőrök megjelenésétől is tartaniuk kell. A munkaügyi ellenőrök ugyanis bármikor megjelenhetnek, kérhetik az összes dolgozó szerződését és minden hivatalos papírt, amire az ellenőrzéshez szükségük van, így próbálva arra ösztönözni a cégeket, hogy legálisan foglalkoztassák a dolgozóikat. De idén vajon kinek kell a leginkább félnie attól, hogy megjelennek az ellenőrök?

Papp István, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elnökének véleménye szerint a 2007-ben lefolytatott több tízezer vizsgálat más hatóságokkal együtt működve jelentős eredményeket hozott, mind a foglalkoztatás biztonságának növelése, az állami adó- és járulékbevételek növelése, mind az illegális foglalkoztatás visszaszorítása terén.

A sikerek folytatása érdekében 2008-ban is együttműködési megállapodást írt alá 8 hatóság, az OMMF, az APEH, a Vám- és Pénzügyőrség, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az FVM Élelmiszerláncot Ellenőrző Hatóságai és Szervei, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, és az Országos Rendőr-Főkapitányság. A megállapodás célja továbbra is a feketegazdaság visszaszorítása, illetve a fogyasztók védelmének magas szintű biztosítása.

Az idei év során a tavalyi 30 ezer körüli vizsgálatok száma tovább fog emelkedni, mivel egy év alatt megduplázódott a munkaügyi felügyelők száma. A Csillagszóró hadművelet lefolytatása után az elnök szerint szemmel látható a javulás, csökken a jogsértő munkáltatók száma, de a feltárt szabálytalanságok sem olyan súlyúak, mint az néhány évvel ezelőtt tapasztalható volt és a munkabalesetek száma is folyamatosan csökken.2007-ben az ellenőrök 42,3 ezer esetben találtak valamilyen jogsértést, miközben 2006-ban 45 ezer munkaadóból 36 ezernél volt szabálytalanság. A dolgozóknál viszont már nem ilyen jó a helyzet, 2006-ban ugyanis 349 ezer dolgozó volt érintett valamilyen szabálytalanságban, 2007-ben viszont már 472 ezer.


A tervezett 62 ezer helyett 10 ezerrel több feketemunkást találtak 2007-ben. A legtöbb az építőiparban volt, 28 ezer fő, a legkevesebb viszont a szállítási, raktározási, posta és távközlési ágazatban, bár itt 13 ezer ellenőrzöttből találtak 8 ezer feketemunkást.

Akik idén retteghetnek!

Ki számíthat idén ellenőrzésre?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tavalyi sikereken felbuzdulva idén várhatóan tovább növelik az ellenőrzések számát, amire már az is utalt, hogy az elmúlt egy évben jelentős létszámbővítésen esett át a hivatal. A megnövelt ellenőrzési szám mellett azonban ügyelni kell arra is, hogy a vizsgálatokat a megfelelő színvonalon folytassák le az OMMF munkatársai, ezzel is biztosítva, hogy a hibák és szabálytalanságok teljes körűen feltárásra kerüljenek.

A legtöbb vizsgálatra idén is azokban az ágazatokban kell számítani, ahol a legtöbb feketemunkást találták az ellenőrök az elmúlt években, mint például az építőipar, a mezőgazdaság, a kereskedelem, a vendéglátás, vagy a személy- és vagyonőrzés.

Az ágazati ellenőrzéseken kívül az OMMF munkatársai fokozott figyelmet fognak idén is fordítani többek között a munkaidő és pihenőidő betartásának ellenőrzésére, a munkabér védelmének vizsgálatára, de alapvető egy vizsgálat során az egyenlő elbánás vizsgálata is a nők, a fiatalkorúak, és a megváltozott munkaképességű dolgozók esetén.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?