12 °C Budapest

Hogyan élünk az EU-hoz képest? Ez a rideg valóság...

Pénzcentrum
2008. április 4. 12:00

Átlag alatt vagyunk? Azt már eddig is tudtuk, hogy Ausztria például jelentősen fejlettebb mint Magyarország. A 2008-as folyamatoknak köszönhetően, mint a politikai problémák is valószínűleg a magyar helyzet tovább fog romlani a többi uniós országhoz képest. De ami igazán megdöbbentő, hogy a magyar cégek a felelősségvállalás szempontjából kritikán aluliak...

A Gazdaság és Vállalkozáselemzési Intézet 2007-re is elkészítette Versenyképességi Évkönyvét, ami a magyar gazdaságot, a demográfiai viszonyokat, de még a vállalkozások helyzetét is összehasonlítja az uniós átlaggal és az unió országainak helyzetével. Az életminőség talán az egyik legközpontibb téma, amivel az emberek foglalkozni szeretnek, ez alapján jól összehasonlítható, hogy a gazdaság fejlődés tényleg megfelelő-e, illetve hogy milyen szinten állunk a környezetünkhöz képest. Sokan például ez alapján döntik el, hogy menjenek-e külföldre dolgozni, és ha mennek, akkor melyik országba.

A gazdaságunk 1995 óta jelentős fejlődésen ment keresztül, viszonylag gyorsan zárkózunk fel az unióhoz. Bár az idén bevezetett reformok és a kialakult politikai helyzet minden valószínűség szerint jelentősen hátráltatni fogja ezt a folyamatot, ami már 2006-ban is jelentős lassulást mutatott az előző évekhez képest. 2006-ban az egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson 15,5 ezer euro volt, ami az EU27 országok átlagának 65 százaléka.

Közvetlen versenytársnak számít többek között Csehország, Lengyelország és Szlovákia is. 2000 és 2005 között bár a csehek és a szlovákok valamivel gyorsabb ütemben zárkóztak fel az unióhoz, mint mi, a lengyel gazdaságot sikerült megelőzni. Bár 2006-ban ezt az előnyünket elvesztettük, mind a három ország megelőzte Magyarországot. Ezzel a fejlettségi szint szerinti sorrendben a harmadikról a negyedik helyre estünk vissza az újonnan csatlakozott országok között (leszámítva Ciprust és Máltát), Észtország beért és le is előzött a gazdasági fejlettség terén.

A magyar lakosság életszínvonalát tükröző egy főre jutó fogyasztás vásárlóerő paritáson kevesebb, mint az egy főre jutó GDP, 2006-ban 11,7 ezer euro, ami az EU15 országok átlagának 56,7 százaléka. A többi új tagországban is ez a helyzet, az alacsonyabb szintű fogyasztást az magyarázza, hogy a jövedelem egy része külföldön kerül elköltésre. A másik oldalról viszont, ahol magasabb a fogyasztás, az annak az oka, hogy a más országban megtermelt GDP egy része a fejlettebb országokban kerül elköltésre.

Az uniós felzárkózást segítené, ha a más országokban megtermelt jövedelem egy részét Magyarországon költenék el, és a ki és beáramló tőke egyenlege pozitív lenne. Ebben a vonatkozásban az ország jelentős előnnyel rendelkezik a versenytársakkal szemben.

A jövedelem is lényeges...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha ugyanígy a Gini koefficiens szerint állítanánk fel a sorrendet, akkor viszont egészen mást kapnánk. A jövedelemkülönbségek ugyanis teljesen más sorrendet is okozhatnak, mint a gazdasági fejlődés. A jövedelemi különbségekre ugyanis az adott ország társadalmi berendezkedése, értékrendje is jelentős hatással van. Itthon viszonylag kicsinek mondható a jövedelmek különbsége, a rangsor szerint hátulról az ötödik helyet foglaljuk el. Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államokban vagy Izraelben közel másfélszerese az eredmény a magyar szintnek.


A jövedelem szempontjából az sem elhanyagolható, hogy hol mekkora a legkisebb adható bér összege, és hogy egyáltalán van-e erre törvényi megkötés, vagy mindenki annyit fizet amennyit gondol (Minimálbér az EU-ban: hol húznak le a legjobban?) Magyarország a 21 vizsgált ország közül a 16. Egy magasan (megfelelő szinten) meghatározott minimálbér szint jelentősen befolyásolja az állampolgárok életszínvonalát és jólétét, emellett segít a dolgozók kizsákmányolásának megakadályozásában.

Ez még nem minden!

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem