26 °C Budapest

Miből leszel nyugdíjas? - A kulcsszó a felkészülés

Pénzcentrum
2008. február 28. 05:55

Sokszor esik arról szó, hogy hogyan tudunk megfelelően gondoskodni nyugdíjas éveinkről. Nagyon fontos, hogy kialakítsuk azt az öngondoskodási, elő-takarékossági módozatot, amely számunkra megfelelő lehet. Most azt nézzük meg, hogy milyen biztosítási termékekkel gondoskodhatunk felhőtlen nyugdíjas éveinkről.

A kutya tehát ott van elásva, hogy bizony előre kell tudni tervezni és takarékoskodni, ha fent akarjuk tartani jelenlegi fogyasztási szintünket, életszínvonalunkat. A nyugdíjrendszer átalakításának is ez az egyik oka, mindamellett persze, hogy a régi felosztó-kiróvó rendszert az elöregedő társadalmak már nem képesek fenntartani.

Az öngöndoskodás megkezdésére, kiterjesztésére ma már számtalan termék áll rendelkezésünkre a kötelező magánnyugdíjpénztár mellett. Ezek közül mai cikkünkben a biztosítási termékek közül mazsolázunk.

Élet - járadék

A nyugdíjas évekre egyrészt felkészülhetünk járadék-, vagy nyugdíj-biztosításokkal is. Ezen életbiztosítások lényege, hogy a folyamatos befizetéseket különböző eszközökbe fekteti a biztosító társaság, majd - a szerződés jellegétől függően - a biztosítási összeget a biztosított halálakor, vagy a szerződés lejáratakor járadék formájában (esetleg egy összegben) folyósítja. Egy alternatív variációt az elérési életbiztosítás jelenthet, amely akkor teljesít kifizetést, ha a biztosított elér egy bizonyos életkort (vagyis esetünkben a nyugdíjazás idején).

Ezek az életbiztosítások kifejezetten azok számára ajánlottak, akik az elő-takarékosságot kívánják kombinálni egy biztosítással, vagyis fel szeretnének készülni a váratlan eseményekre. A konstrukció melletti előnyként sorakoztatható fel, hogy mivel életbiztosításról van szó, ezért adókedvezményeket is igénybe vehetünk.

Van adókedvezmény

Méghozzá amennyiben legalább 10 évre szól a szerződés, abban az esetben az adott évben befizetett díj 20 százalékával, de maximum 100 ezer forinttal csökkenthető a személyi jövedelemadó. További kedvezmény, hogy amennyiben az adott évben többet fizetünk be a biztosításba, mint azt tettük az előző évben, szja-kedvezményként elszámolható a díjtöbblet 10 százaléka. Ráadásul a kamatadót is kikerülhetjük, hiszen a biztosítási kifizetés adómentes.

Az egyes életbiztosításokat különböző elemekkel kívánják vonzóbbá tenni a biztosító társaságok. Így például kiegészítő biztosítási módozatok érhetőek el a termékekhez, másutt pedig a rendszeres befizetések melletti rendkívüli befizetésre nyílik lehetőség. A több termék kombinációja azonban már el is repített bennünket újabb állomásunkhoz.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy egész program

A munkával eltöltött évek után következő pihenésre felkészülhetünk egy nyugdíj-program keretein belül is, mely különböző elemek kombinációjából áll össze, így az önkéntes és/vagy magánnyugdíj-pénztári tagság mellett köthetünk nyugdíjbiztosítást, de baleset- és egészségbiztosítást is.

Felkészülés a nehéz időszakokra

A nyugdíjas kor sajnálatos módon nem minden esetben a pihenésről szól, ugyanis ebben az életkorban már gyakorta megszaporodhatnak egészségügyi problémáink is. Itthon erre felkészülhetünk egy megfelelő betegségbiztosítás megkötésével, azonban a tengerentúlon létezik egy, a gondozási költségek fedezésére kitalált biztosítási módozat (long term care insurance, LTCI) is.

Ennek lényege, hogy arra az esetre nyújtson fedezetet, ha valamilyen betegség folytán valaki nem képes magát ellátni, illetve folyamatos ápolási felügyeletre, gondozásra van szüksége.

Összefoglalva tehát kiemelten fontos, hogy tudjunk előre gondolkodni, készüljünk fel arra az időszakra, ami majd nyugdíjazásunk után következik. Ezt többek között megtehetjük egy biztosítás segítségével is, a kínálat széles, tehát megfelelő informálódás után könnyen megtalálhatjuk a számunkra megfelelő módozatot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 16. 17:48
A mobilszolgáltatók díjcsomagjainak 2022 els félévében lezajlott változásait vizsgálta a Nemzeti Méd...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?