30 °C Budapest

Szegény a magyar vagy gazdag?

Pénzcentrum
2008. március 31. 05:55

Jövedelmi különbségek Múlt héten jelentette meg a Tárki az UniCredit Bank támogatásával készített Európai Társadalmi Jelentését. Ezen kötet jövedelmi egyenlőtlenségeivel kapcsolatos megállapításait kívánjuk mai cikkünkben bemutatni, melyből kiderül, milyen különbségek lelhetők fel jövedelmi egyenlőtlenség és szegénység tekintetében az uniós tagállamok között, s azt is megnézzük, mi jellemző hazánkra.

Mi a jövedelmünk?

A háztartások jövedelmi helyzetének elemzéséhez az Európa Tanács által 2001-ben elfogadott, úgynevezett laekeni indikátor-rendszert használták. Ennek megfelelően jövedelemnek a háztartások éves rendelkezésre álló jövedelme számít. Annak érdekében, hogy megfelelően mérhessék a háztartástagok eltérő szükségleteit, illetve az eltérő tagszámot, bizonyos súlyozást alkalmaztak.

Ennek értelmében az első felnőtt háztartástag egy fogyasztási egységnek számít, a további felnőttek 0,5-es súllyal kerülnek beszámításra, míg a gyerekek 0,3 egységnek számítanak. Végül a háztartásban keletkező jövedelmet elosztják a háztartás fogyasztási egységeinek számával, s ezt vették a háztartások jövedelmének.

A tanulmányban tehát a jövedelem az a pénzösszeg, amely a háztartások rendelkezésre áll egy évben, és tartalmaz minden támogatást, azonban nincsenek benne a közvetlen adók (társadalombiztosítási járulék, jövedelemadó).

Mit mutatnak még?

Medián
Az adott értékek közül az a szám, amelynél az értékek fele nagyobb, másik fele pedig kisebb.
A háztartások jövedelmi egyenlőtlenségeinek mérésére két mérőszámot is alkalmaztak. Az egyik a felső és alsó jövedelmi ötöd (20 százalék) átlagjövedelmeinek egymáshoz viszonyított aránya, másrészt pedig a jövedelmek eloszlásának Gini-együtthatója. Ez utóbbi mutatóról azt érdemes tudni, hogy 0 és 1 közötti értéket vehet fel (ezt megszorozva 100-al kapjuk meg a százalékos értéket), s minél nagyobb az egyenlőtlenség annál nagyobb az értéke.

Az egyenlőtlenségek mérésében szintén fontos szerepet tölt be a szegénységi ráta, mely azon emberek arányát mutatja meg, akiknek a hozzárendelt háztartási jövedelme (ez a rendelkezésre álló jövedelem) nem éri el a medián jövedelem 60 százalékát.

Egyenlőtlen jövedelem

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A 2004-es évre vonatkozó Gini-indexek alapján egyértelműen Portugáliában a legmagasabb az egyenlőtlenség mértéke, ahol a mutató értéke 41 százalék. A kiemelkedő egyenlőtlenséggel rendelkező tagországot követi 35-36 százalékos indexszel Litvánia, Lettország és Lengyelország. Magyarország a felső középmezőnyben helyezkedik el 27 százalék körüli értékkel.

Ezeket az adatokat összehasonlítva az évtized elejére jellemző értékekkel, kiemelkedő, 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett az egyenlőtlenség Portugáliában, Olaszországban, Lengyelországban, Litvániában és Írországban. Az egyenlőtlenség nálunk is növekedett, hozzávetőlegesen 8 százalékkal.

Honnan kapjuk a legtöbb pénzt?

A jövedelmek eloszlása és szerkezete

Az átlagjövedelmeket górcső alá véve kitűnik, hogy az uniós tagállamok között jelentős mértékű különbségek vannak. Az életszínvonal Litvániában a legalacsonyabb, itt 5304 eurót tesz ki az átlagos jövedelem. A skála másik oldalán Luxemburg áll 29 153 euróval. A 2004-es adatok alapján Magyarország a mezőny alsó részén helyezkedik el.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 12:29
Shortlistre került a Promax Europe televíziós promócióknak és marketingmegoldásoknak szóló versenyen...
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?