7 °C Budapest

Szegény a magyar vagy gazdag?

Pénzcentrum
2008. március 31. 05:55

Jövedelmi különbségek Múlt héten jelentette meg a Tárki az UniCredit Bank támogatásával készített Európai Társadalmi Jelentését. Ezen kötet jövedelmi egyenlőtlenségeivel kapcsolatos megállapításait kívánjuk mai cikkünkben bemutatni, melyből kiderül, milyen különbségek lelhetők fel jövedelmi egyenlőtlenség és szegénység tekintetében az uniós tagállamok között, s azt is megnézzük, mi jellemző hazánkra.

Mi a jövedelmünk?

A háztartások jövedelmi helyzetének elemzéséhez az Európa Tanács által 2001-ben elfogadott, úgynevezett laekeni indikátor-rendszert használták. Ennek megfelelően jövedelemnek a háztartások éves rendelkezésre álló jövedelme számít. Annak érdekében, hogy megfelelően mérhessék a háztartástagok eltérő szükségleteit, illetve az eltérő tagszámot, bizonyos súlyozást alkalmaztak.

Ennek értelmében az első felnőtt háztartástag egy fogyasztási egységnek számít, a további felnőttek 0,5-es súllyal kerülnek beszámításra, míg a gyerekek 0,3 egységnek számítanak. Végül a háztartásban keletkező jövedelmet elosztják a háztartás fogyasztási egységeinek számával, s ezt vették a háztartások jövedelmének.

A tanulmányban tehát a jövedelem az a pénzösszeg, amely a háztartások rendelkezésre áll egy évben, és tartalmaz minden támogatást, azonban nincsenek benne a közvetlen adók (társadalombiztosítási járulék, jövedelemadó).

Mit mutatnak még?

Medián
Az adott értékek közül az a szám, amelynél az értékek fele nagyobb, másik fele pedig kisebb.
A háztartások jövedelmi egyenlőtlenségeinek mérésére két mérőszámot is alkalmaztak. Az egyik a felső és alsó jövedelmi ötöd (20 százalék) átlagjövedelmeinek egymáshoz viszonyított aránya, másrészt pedig a jövedelmek eloszlásának Gini-együtthatója. Ez utóbbi mutatóról azt érdemes tudni, hogy 0 és 1 közötti értéket vehet fel (ezt megszorozva 100-al kapjuk meg a százalékos értéket), s minél nagyobb az egyenlőtlenség annál nagyobb az értéke.

Az egyenlőtlenségek mérésében szintén fontos szerepet tölt be a szegénységi ráta, mely azon emberek arányát mutatja meg, akiknek a hozzárendelt háztartási jövedelme (ez a rendelkezésre álló jövedelem) nem éri el a medián jövedelem 60 százalékát.

Egyenlőtlen jövedelem

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A 2004-es évre vonatkozó Gini-indexek alapján egyértelműen Portugáliában a legmagasabb az egyenlőtlenség mértéke, ahol a mutató értéke 41 százalék. A kiemelkedő egyenlőtlenséggel rendelkező tagországot követi 35-36 százalékos indexszel Litvánia, Lettország és Lengyelország. Magyarország a felső középmezőnyben helyezkedik el 27 százalék körüli értékkel.

Ezeket az adatokat összehasonlítva az évtized elejére jellemző értékekkel, kiemelkedő, 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett az egyenlőtlenség Portugáliában, Olaszországban, Lengyelországban, Litvániában és Írországban. Az egyenlőtlenség nálunk is növekedett, hozzávetőlegesen 8 százalékkal.

Honnan kapjuk a legtöbb pénzt?

A jövedelmek eloszlása és szerkezete

Az átlagjövedelmeket górcső alá véve kitűnik, hogy az uniós tagállamok között jelentős mértékű különbségek vannak. Az életszínvonal Litvániában a legalacsonyabb, itt 5304 eurót tesz ki az átlagos jövedelem. A skála másik oldalán Luxemburg áll 29 153 euróval. A 2004-es adatok alapján Magyarország a mezőny alsó részén helyezkedik el.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem