12 °C Budapest

Mindenki Ausztráliába menne nyugdíjba! Mi a titok?

Pénzcentrum
2008. március 14. 05:40

26 ország kedvence A magyar fiatalok egyelőre még nem a nyugdíjas éveiket tartják szem előtt, hogy vajon akkor miből fognak megélni. Átlagosan 38 évesen jut eszünkbe, hogy valamekkora összeget félre kellene tenni. De ez nem mindenhol van így. Ausztráliában például már 31 évesen elkezdenek félretenni a fiatalok. A hosszúnak ígérkező élettartam, a kedvező klíma miatt ráadásul már a világ 26 országában gondolják úgy, hogy ez lenne a legmegfelelőbb hely a nyugdíjas évekre...

A Magyarországon is jelen levő biztosító, az AXA 2008-ban is elkészítette a nyugdíjakkal kapcsolatos felmérését a világ számos országában. Az egyre inkább központi kérdéssé váló nyugdíjélet és az, hogy miből fogják ezt az érintettek finanszírozni egyre több piaci szereplőt foglalkoztat. A magánnyugdíj-pénztárak, az önkéntes nyugdíjpénztárak, a biztosítók mind egyre több terméket kínálnak a fiatal és idősödő ügyfeleknek is, hogy amikor elérik a nyugdíjkorhatárt, ne azzal keljen szembesülniük, hogy a jelenlegi formában működő állami nyugdíjrendszert nem tud megfelelő fedezetet nyújtani sokszor már a mindennapi megélhetésre sem.

Ilyen környezetben viszont a piaci szereplők mellett az ügyfeleknek, és a fiataloknak is hamarabb fel kellene ismerniük, hogy az időben elkezdett takarékoskodás később egy megfelelő életszínvonalat biztosíthat. Sajnos Magyarországon viszont a lakosság nagy része még ma sem ismeri fel az állami rendszer hibáit, és azon a véleményen van, hogy az állam vagy ha más nem, a gyerekei majd úgyis eltartják ha szükség lesz rá.

Nyugdíjkérdés Magyarországon: sokan fognak pofára esni...

A másik tendencia, hogy a fiatalok nem ismerik fel időben a takarékoskodás előnyeit. Az általános vélemény szerint még messze vannak a nyugdíjas évektől, így ráérnek ilyenekre odafigyelni. Ez az Aranykor Magánnyugdíjpénztár adataiból is látszik, ugyanis jóval kisebb arányban képviseltetik magukat a fiatalok az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszámban, és éves befizetéseik mértéke is messze elmarad a negyven felettiekénél.

A negyvenes korosztályba tartozó pénztártagok száma több mint négyszerese a fiatalabb, huszonéves tagságnak. Az említett korcsoportok önkéntes pénztári befizetései is hasonló eltérést mutatnak, éves szinten a huszonévesek által félretett összeg majdnem kilencszer alacsonyabb a negyvenes éveikben járók megtakarításainál. De mi a helyzet a világ más országaiban? Mennyire jellemző az öngondoskodás, és hova szeretnének nyugdíjba menni a jelenleg még aktív munkáséveiket töltők?

Ausztrália a nyerő...

Az AXA 15 ezer embert, és 26 országot érintő nemzetközi felmérése szerint Ausztrália az az ország, ahol a legtöbb dolgozó és nyugdíjas munkával vagy édes semmittevéssel szeretné tölteni az elkövetkező 20 évét. Ezzel szemben az ausztrálok nagy részének, pontosan kétharmadának fogalma sincs, hogy hogyan, legfőképpen miből fogja finanszírozni az időskori éveit, de még azzal sincsenek tisztában, hogy átlagosan mennyi pénzhez fognak jutni a nyugdíjkorhatár elérése után.

Az ausztrálok ráadásul ezzel még mindig nem a lista utolsó helyén szerepelnek, a franciák, spanyolok, indonézek még inkább nem tudják, hogy mi lesz velük öreg korukra, viszont Malajziában a lakosság több mint fele nem csak tudja, hanem tesz is azért, hogy meglegyen a megfelelő fedezet az időskori évekre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A másik oldalt tekintve, Ausztrália nyugodt életvitele és a kellemes klíma már önmagában nagyon vonzó a világ összes országában élő nyugdíjas számára, amit az is bizonyít, hogy Ausztrália lett az első hely a rangsorban, bár maguk az ausztrálok inkább Új-Zélandra költöznének öreg korukra.

Az adatokból az is kiderült, hogy egy átlagos ausztrál nyugdíjas havi bevétele 1 917 dollár, miközben a megélhetési költségek 1 437 dollárra rúgnak. Ráadásul az átlagos nyugdíjba vonulási életkor 57 év, ami 5 évvel kevesebb, mint a magyar 62 év. A várható élettartam ugyanis minden polgárnál eltérő, de átlagosan 80 év, így a nyugdíjba vonulás után még mindig van 23 évük ( a világon a legtöbb), hogy kiélvezzék a munkával töltött évek utáni pihenést.

Bár ez azért hátrányt is jelenthet, mivel sokkal több évet kell finanszírozni, mint más országokban, így az itt lakóknak hosszabb előtakarékossági időtartamra van szükségük, vagy havonta magasabb összeget kell félretenniük, mint más országokban. A lakosok 70 százaléka gondolja úgy, hogy kevesebb lesz a havonta rendelkezésére álló pénz, mint a munkásévek alatt, bár ennek ellenére mindössze 36 százalék van azon a véleményen, hogy rosszabb életszínvonalon lesz kénytelen élni, 51 százalék szerint viszont minden marad, ahogy a munkásévek alatt is volt.

Ezt látva az ausztrál kormány is igyekszik segíteni azoknak, akik kilátástalannak tartják a helyzetüket, és különböző programokkal, támogatásokkal próbálják fokozni az öngondoskodás mértékét. Sokan viszont nem bízzák a véletlenre a dolgokat, 55 százalék szeretne munkát vállalni legalább részmunkaidőben a nyugdíja mellett, hogy mindenképpen biztosítva legyen a megélhetése, ne szoruljon a gyerekei, vagy a rokonai támogatására.

Sokan vannak viszont azok is, akik a nyugodt élet helyett kicsit másabb igényekkel rendelkeznek, 58 százalék szeretne utazgatni nyugdíjas korában. Az idősek aktivitását az is mutatja, hogy a világon Ausztráliában vállal a legtöbb idős önkéntes munkát, több mint 27 százalékuk.

Nekik valahogy jobban megy...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem