29 °C Budapest

Mindenki Ausztráliába menne nyugdíjba! Mi a titok?

Pénzcentrum
2008. március 14. 05:40

26 ország kedvence A magyar fiatalok egyelőre még nem a nyugdíjas éveiket tartják szem előtt, hogy vajon akkor miből fognak megélni. Átlagosan 38 évesen jut eszünkbe, hogy valamekkora összeget félre kellene tenni. De ez nem mindenhol van így. Ausztráliában például már 31 évesen elkezdenek félretenni a fiatalok. A hosszúnak ígérkező élettartam, a kedvező klíma miatt ráadásul már a világ 26 országában gondolják úgy, hogy ez lenne a legmegfelelőbb hely a nyugdíjas évekre...

A Magyarországon is jelen levő biztosító, az AXA 2008-ban is elkészítette a nyugdíjakkal kapcsolatos felmérését a világ számos országában. Az egyre inkább központi kérdéssé váló nyugdíjélet és az, hogy miből fogják ezt az érintettek finanszírozni egyre több piaci szereplőt foglalkoztat. A magánnyugdíj-pénztárak, az önkéntes nyugdíjpénztárak, a biztosítók mind egyre több terméket kínálnak a fiatal és idősödő ügyfeleknek is, hogy amikor elérik a nyugdíjkorhatárt, ne azzal keljen szembesülniük, hogy a jelenlegi formában működő állami nyugdíjrendszert nem tud megfelelő fedezetet nyújtani sokszor már a mindennapi megélhetésre sem.

Ilyen környezetben viszont a piaci szereplők mellett az ügyfeleknek, és a fiataloknak is hamarabb fel kellene ismerniük, hogy az időben elkezdett takarékoskodás később egy megfelelő életszínvonalat biztosíthat. Sajnos Magyarországon viszont a lakosság nagy része még ma sem ismeri fel az állami rendszer hibáit, és azon a véleményen van, hogy az állam vagy ha más nem, a gyerekei majd úgyis eltartják ha szükség lesz rá.

Nyugdíjkérdés Magyarországon: sokan fognak pofára esni...

A másik tendencia, hogy a fiatalok nem ismerik fel időben a takarékoskodás előnyeit. Az általános vélemény szerint még messze vannak a nyugdíjas évektől, így ráérnek ilyenekre odafigyelni. Ez az Aranykor Magánnyugdíjpénztár adataiból is látszik, ugyanis jóval kisebb arányban képviseltetik magukat a fiatalok az önkéntes nyugdíjpénztári taglétszámban, és éves befizetéseik mértéke is messze elmarad a negyven felettiekénél.

A negyvenes korosztályba tartozó pénztártagok száma több mint négyszerese a fiatalabb, huszonéves tagságnak. Az említett korcsoportok önkéntes pénztári befizetései is hasonló eltérést mutatnak, éves szinten a huszonévesek által félretett összeg majdnem kilencszer alacsonyabb a negyvenes éveikben járók megtakarításainál. De mi a helyzet a világ más országaiban? Mennyire jellemző az öngondoskodás, és hova szeretnének nyugdíjba menni a jelenleg még aktív munkáséveiket töltők?

Ausztrália a nyerő...

Az AXA 15 ezer embert, és 26 országot érintő nemzetközi felmérése szerint Ausztrália az az ország, ahol a legtöbb dolgozó és nyugdíjas munkával vagy édes semmittevéssel szeretné tölteni az elkövetkező 20 évét. Ezzel szemben az ausztrálok nagy részének, pontosan kétharmadának fogalma sincs, hogy hogyan, legfőképpen miből fogja finanszírozni az időskori éveit, de még azzal sincsenek tisztában, hogy átlagosan mennyi pénzhez fognak jutni a nyugdíjkorhatár elérése után.

Az ausztrálok ráadásul ezzel még mindig nem a lista utolsó helyén szerepelnek, a franciák, spanyolok, indonézek még inkább nem tudják, hogy mi lesz velük öreg korukra, viszont Malajziában a lakosság több mint fele nem csak tudja, hanem tesz is azért, hogy meglegyen a megfelelő fedezet az időskori évekre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A másik oldalt tekintve, Ausztrália nyugodt életvitele és a kellemes klíma már önmagában nagyon vonzó a világ összes országában élő nyugdíjas számára, amit az is bizonyít, hogy Ausztrália lett az első hely a rangsorban, bár maguk az ausztrálok inkább Új-Zélandra költöznének öreg korukra.

Az adatokból az is kiderült, hogy egy átlagos ausztrál nyugdíjas havi bevétele 1 917 dollár, miközben a megélhetési költségek 1 437 dollárra rúgnak. Ráadásul az átlagos nyugdíjba vonulási életkor 57 év, ami 5 évvel kevesebb, mint a magyar 62 év. A várható élettartam ugyanis minden polgárnál eltérő, de átlagosan 80 év, így a nyugdíjba vonulás után még mindig van 23 évük ( a világon a legtöbb), hogy kiélvezzék a munkával töltött évek utáni pihenést.

Bár ez azért hátrányt is jelenthet, mivel sokkal több évet kell finanszírozni, mint más országokban, így az itt lakóknak hosszabb előtakarékossági időtartamra van szükségük, vagy havonta magasabb összeget kell félretenniük, mint más országokban. A lakosok 70 százaléka gondolja úgy, hogy kevesebb lesz a havonta rendelkezésére álló pénz, mint a munkásévek alatt, bár ennek ellenére mindössze 36 százalék van azon a véleményen, hogy rosszabb életszínvonalon lesz kénytelen élni, 51 százalék szerint viszont minden marad, ahogy a munkásévek alatt is volt.

Ezt látva az ausztrál kormány is igyekszik segíteni azoknak, akik kilátástalannak tartják a helyzetüket, és különböző programokkal, támogatásokkal próbálják fokozni az öngondoskodás mértékét. Sokan viszont nem bízzák a véletlenre a dolgokat, 55 százalék szeretne munkát vállalni legalább részmunkaidőben a nyugdíja mellett, hogy mindenképpen biztosítva legyen a megélhetése, ne szoruljon a gyerekei, vagy a rokonai támogatására.

Sokan vannak viszont azok is, akik a nyugodt élet helyett kicsit másabb igényekkel rendelkeznek, 58 százalék szeretne utazgatni nyugdíjas korában. Az idősek aktivitását az is mutatja, hogy a világon Ausztráliában vállal a legtöbb idős önkéntes munkát, több mint 27 százalékuk.

Nekik valahogy jobban megy...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 12:29
Shortlistre került a Promax Europe televíziós promócióknak és marketingmegoldásoknak szóló versenyen...
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?