16 °C Budapest

Fogd a pénzt és fuss! Megszűnnek az adókedvezmények...

Pénzcentrum
2008. február 12. 16:00

Tavaly a Nemzetközi Valutaalap kiadott egy jelentést az offshore adóparadicsomokról, amelyek között szerepelt Svájc, a Kajmán-szigetek, Jersey, a Bahamák, és számos más ország is, ahol a gazdagok el tudják rejteni a pénzüket a saját országuk kormányától, hogy ne keljen adózni. A tavalyi listán egy új belépő is szerepel, Nagy-Britannia, bár úgy tűnik, ez nem marad így sokáig...

A Valutaalap ugyanis felfedezte, amit a gazdagok már tudtak eddig is, külföldiként Nagy-Britanniában gyakorlatilag adómentesen lehet élni. Azoknak akik ott születtek, 40 százalékos adóteherrel kell számolniuk, miközben a külföldieknek csak azok után az összegek után kell fizetniük, amit a szigetországban szereztek. Vagyis ha a pénz nagy részét offshore befektetési alapokban tartják, akkor megoldható az adómentes élet.

Ezt viszont már sokan megelégelték, így a kormány idén bevezetett egy 18 százalékos tőkenyereség adót, illetve egy valószínűleg 60 ezer dolláros (10,9 millió forint) éves díjat (bár ez még változhat), amit minden külföldinek ki kell fizetnie. Ha ezt nem teszi meg, akkor olyan módon fog adózni, mint a brit állampolgárok, vagyis a korábban már említett 40 százalék körüli adóteherrel. Miközben a leggazdagabb külföldiek kifizetik a 60 ezres díjat, a Nagy-Britanniában élő külföldiek nagy része nem fogja, így két választásuk marad. Vagy adóznak ahogy mindenki más, vagy elhagyják az országot.

Az indok, amiért megnyirbálták a külföldiek kedvezményeit az, hogy vélemények szerint mindenkinek ki kell vennie a részét a közterhek befizetéséből, akik ott élnek. A külföldiek körében nyilván nem lesz túl népszerű az új döntés, de a költségvetésnek jót fog tenni.

Az április 6-án bevezetendő szabály közel 3 000 regisztrált külföldit fog érinteni. Akik ha befizetik a díjat, az komoly bevétel a költségvetésnek. Vannak viszont pesszimista vélemények is, miszerint ha a külföldiek tömegesen kezdenek kivonulni az országból, milliárdokat kivonva a gazdaságból, az hatással lesz az ingatlanpiactól kezdve a luxuscikkek eladásáig mindenre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kormány valószínűleg azt reméli, hogy London az adókedvezményeken kívül is tud olyan dolgot felmutatni, ami vonzó lehet a külföldiek számára. De a jelenlegi gazdasági folyamatok következtében valószínűbb az a lehetőség, hogy a gazdagok összepakolnak, és a tömött pénztárcájukkal együtt továbbállnak egy olyan országba, ahol még mindig alacsonyak az adókulcsok...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem