22 °C Budapest

Csillagszóró karácsonyra: adóellenőr az ajándék?

Pénzcentrum
2007. december 7. 13:00

November végén jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal a Csillagszóró hadművelet tervét. Azóta szinten minden nap lehet valami új hírt hallani arról, hogy éppen hol csaptak le az ellenőrök. A razziasorozat január végéig tart, és a hatóságok remélik, hogy ezzel a karácsonykor megszaporodó törvénysértések és visszaélések száma csökkenthető.

Az ellenőrzésekben hét hatóság vesz részt, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, az ÁNTSZ, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, és az Országos Főállatorvos.

A hatóságok összesen ötezer ellenőrt vontak be a karácsonyi akciókba, és januárig negyvenezer ellenőrzést terveznek. A feketemunkásoktól kezdve az élelmiszerek minőségén keresztül a számlaadási kötelezettségig mindent ellenőriznek, amivel ilyenkor probléma szokott lenni.

Bár még alig kezdődött meg az ellenőrzéssorozat, máris 250 millió forint bírságot vetettek ki összesen a hatóságok. A legtöbb probléma most is a számla és a nyugtaadási kötelezettséggel volt a kisebb üzletekben, a piacokon, és az alkalmi árusító helyeken. Bár a munkaügyisek sem tétlenkedtek, eddig összesen 800 feketemunkást találtak, és emellett több tonna romlott élelmiszert, és hamis árukat. Az eddigi 4 500 ellenőrzés során lefoglalt áruk értéke pedig elérte a 100 millió forintot.

Razzia a Vörösmarty téren

A karácsonyi vásár ellenőrzése is komoly eredményeket hozott a hatóságok számára, bár ez az árusok szempontjából negatív reklám. A leginkább külföldi turistákra számító árusok számára nem éppen forgalomnövelő hatású a 10 kiló lejárt szavatosságú élelmiszer.

A munkaügyi ellenőrök hét árust ellenőriztek, és az összesen 28 alkalmazott közül kettőt feketén foglalkoztattak. Az adóellenőrök pedig egy olyan árust találtak, aki nem tudta igazolni a termékei eredetét.

Józsefvárosi piaci eredmények

Csütörtökön a kínai piacon lefolytatott ellenőrzés is hatékony volt. Összesen 80 hatósági személy vett részt több szervezettől, mint az APEH, a BRFK, a Fogyasztóvédelem, vagy a Vám- és Pénzügyőrség. Számos feketén foglalkoztatott magyar dolgozót, és munkavállalási engedély nélkül alkalmazott külföldi állampolgárt találtak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A törvény eltérően bünteti az illegélis foglalkoztatást attól függően, hogy az illető külföldi vagy magyar állampolgár. Az első esetben legalább a minimálbér nyolcszorosát írják elő a munkaadóra kötelezően kiszabandó büntetésként. Honfitársai esetében pedig 30 ezer és 20 millió forint között mérlegelhet a hatóság a bírság megállapításánál.

Az APEH dúskálhatott a szabálytalanságokban, rengeteg helyen nem adtak nyugtát, számos árusnál jelöletlen termékeket találtak, és a termékek származásának igazolása is komoly gondokba ütközött. A HVG adati szerint összesen 5 árus nem adott számlát az ellenőröknek, őket összesen 580 ezer forintra büntették. Találtak továbbá petárdákat, és lejárt szavatosságú élelmiszereket is, a kiszabott bírság pedig 9 millió forintra rúgott.

Csillagszóró a borsodi szeszüzemben

A VPOP egy Ózd melletti családi házban tartott házkutatást a Csillagszóró hadművelet keretein belül. A ház alatti garázsban és pincében összesen 383 liter tisztaszeszt és már bekevert szeszesitalt találtak. Emellett szűrőberendezéseket, szivattyúkat, tartályokat, és műanyag kannákat foglaltak le a pénzügyőrök.

A 45 ezer liter tisztaszesz 15 ezer liter szélvédőmosó folyadékból lett előállítva. Az elkövetők így 36 millió forint jövedéki adót spóroltak meg, és akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44