22 °C Budapest

Csillagszóró karácsonyra: adóellenőr az ajándék?

Pénzcentrum
2007. december 7. 13:00

November végén jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal a Csillagszóró hadművelet tervét. Azóta szinten minden nap lehet valami új hírt hallani arról, hogy éppen hol csaptak le az ellenőrök. A razziasorozat január végéig tart, és a hatóságok remélik, hogy ezzel a karácsonykor megszaporodó törvénysértések és visszaélések száma csökkenthető.

Az ellenőrzésekben hét hatóság vesz részt, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, az ÁNTSZ, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, és az Országos Főállatorvos.

A hatóságok összesen ötezer ellenőrt vontak be a karácsonyi akciókba, és januárig negyvenezer ellenőrzést terveznek. A feketemunkásoktól kezdve az élelmiszerek minőségén keresztül a számlaadási kötelezettségig mindent ellenőriznek, amivel ilyenkor probléma szokott lenni.

Bár még alig kezdődött meg az ellenőrzéssorozat, máris 250 millió forint bírságot vetettek ki összesen a hatóságok. A legtöbb probléma most is a számla és a nyugtaadási kötelezettséggel volt a kisebb üzletekben, a piacokon, és az alkalmi árusító helyeken. Bár a munkaügyisek sem tétlenkedtek, eddig összesen 800 feketemunkást találtak, és emellett több tonna romlott élelmiszert, és hamis árukat. Az eddigi 4 500 ellenőrzés során lefoglalt áruk értéke pedig elérte a 100 millió forintot.

Razzia a Vörösmarty téren

A karácsonyi vásár ellenőrzése is komoly eredményeket hozott a hatóságok számára, bár ez az árusok szempontjából negatív reklám. A leginkább külföldi turistákra számító árusok számára nem éppen forgalomnövelő hatású a 10 kiló lejárt szavatosságú élelmiszer.

A munkaügyi ellenőrök hét árust ellenőriztek, és az összesen 28 alkalmazott közül kettőt feketén foglalkoztattak. Az adóellenőrök pedig egy olyan árust találtak, aki nem tudta igazolni a termékei eredetét.

Józsefvárosi piaci eredmények

Csütörtökön a kínai piacon lefolytatott ellenőrzés is hatékony volt. Összesen 80 hatósági személy vett részt több szervezettől, mint az APEH, a BRFK, a Fogyasztóvédelem, vagy a Vám- és Pénzügyőrség. Számos feketén foglalkoztatott magyar dolgozót, és munkavállalási engedély nélkül alkalmazott külföldi állampolgárt találtak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A törvény eltérően bünteti az illegélis foglalkoztatást attól függően, hogy az illető külföldi vagy magyar állampolgár. Az első esetben legalább a minimálbér nyolcszorosát írják elő a munkaadóra kötelezően kiszabandó büntetésként. Honfitársai esetében pedig 30 ezer és 20 millió forint között mérlegelhet a hatóság a bírság megállapításánál.

Az APEH dúskálhatott a szabálytalanságokban, rengeteg helyen nem adtak nyugtát, számos árusnál jelöletlen termékeket találtak, és a termékek származásának igazolása is komoly gondokba ütközött. A HVG adati szerint összesen 5 árus nem adott számlát az ellenőröknek, őket összesen 580 ezer forintra büntették. Találtak továbbá petárdákat, és lejárt szavatosságú élelmiszereket is, a kiszabott bírság pedig 9 millió forintra rúgott.

Csillagszóró a borsodi szeszüzemben

A VPOP egy Ózd melletti családi házban tartott házkutatást a Csillagszóró hadművelet keretein belül. A ház alatti garázsban és pincében összesen 383 liter tisztaszeszt és már bekevert szeszesitalt találtak. Emellett szűrőberendezéseket, szivattyúkat, tartályokat, és műanyag kannákat foglaltak le a pénzügyőrök.

A 45 ezer liter tisztaszesz 15 ezer liter szélvédőmosó folyadékból lett előállítva. Az elkövetők így 36 millió forint jövedéki adót spóroltak meg, és akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24