9 °C Budapest

Csillagszóró karácsonyra: adóellenőr az ajándék?

Pénzcentrum
2007. december 7. 13:00

November végén jelentette be a Miniszterelnöki Hivatal a Csillagszóró hadművelet tervét. Azóta szinten minden nap lehet valami új hírt hallani arról, hogy éppen hol csaptak le az ellenőrök. A razziasorozat január végéig tart, és a hatóságok remélik, hogy ezzel a karácsonykor megszaporodó törvénysértések és visszaélések száma csökkenthető.

Az ellenőrzésekben hét hatóság vesz részt, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, az ÁNTSZ, a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága, és az Országos Főállatorvos.

A hatóságok összesen ötezer ellenőrt vontak be a karácsonyi akciókba, és januárig negyvenezer ellenőrzést terveznek. A feketemunkásoktól kezdve az élelmiszerek minőségén keresztül a számlaadási kötelezettségig mindent ellenőriznek, amivel ilyenkor probléma szokott lenni.

Bár még alig kezdődött meg az ellenőrzéssorozat, máris 250 millió forint bírságot vetettek ki összesen a hatóságok. A legtöbb probléma most is a számla és a nyugtaadási kötelezettséggel volt a kisebb üzletekben, a piacokon, és az alkalmi árusító helyeken. Bár a munkaügyisek sem tétlenkedtek, eddig összesen 800 feketemunkást találtak, és emellett több tonna romlott élelmiszert, és hamis árukat. Az eddigi 4 500 ellenőrzés során lefoglalt áruk értéke pedig elérte a 100 millió forintot.

Razzia a Vörösmarty téren

A karácsonyi vásár ellenőrzése is komoly eredményeket hozott a hatóságok számára, bár ez az árusok szempontjából negatív reklám. A leginkább külföldi turistákra számító árusok számára nem éppen forgalomnövelő hatású a 10 kiló lejárt szavatosságú élelmiszer.

A munkaügyi ellenőrök hét árust ellenőriztek, és az összesen 28 alkalmazott közül kettőt feketén foglalkoztattak. Az adóellenőrök pedig egy olyan árust találtak, aki nem tudta igazolni a termékei eredetét.

Józsefvárosi piaci eredmények

Csütörtökön a kínai piacon lefolytatott ellenőrzés is hatékony volt. Összesen 80 hatósági személy vett részt több szervezettől, mint az APEH, a BRFK, a Fogyasztóvédelem, vagy a Vám- és Pénzügyőrség. Számos feketén foglalkoztatott magyar dolgozót, és munkavállalási engedély nélkül alkalmazott külföldi állampolgárt találtak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A törvény eltérően bünteti az illegélis foglalkoztatást attól függően, hogy az illető külföldi vagy magyar állampolgár. Az első esetben legalább a minimálbér nyolcszorosát írják elő a munkaadóra kötelezően kiszabandó büntetésként. Honfitársai esetében pedig 30 ezer és 20 millió forint között mérlegelhet a hatóság a bírság megállapításánál.

Az APEH dúskálhatott a szabálytalanságokban, rengeteg helyen nem adtak nyugtát, számos árusnál jelöletlen termékeket találtak, és a termékek származásának igazolása is komoly gondokba ütközött. A HVG adati szerint összesen 5 árus nem adott számlát az ellenőröknek, őket összesen 580 ezer forintra büntették. Találtak továbbá petárdákat, és lejárt szavatosságú élelmiszereket is, a kiszabott bírság pedig 9 millió forintra rúgott.

Csillagszóró a borsodi szeszüzemben

A VPOP egy Ózd melletti családi házban tartott házkutatást a Csillagszóró hadművelet keretein belül. A ház alatti garázsban és pincében összesen 383 liter tisztaszeszt és már bekevert szeszesitalt találtak. Emellett szűrőberendezéseket, szivattyúkat, tartályokat, és műanyag kannákat foglaltak le a pénzügyőrök.

A 45 ezer liter tisztaszesz 15 ezer liter szélvédőmosó folyadékból lett előállítva. Az elkövetők így 36 millió forint jövedéki adót spóroltak meg, és akár 5 év börtönbüntetést is kaphatnak.

HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm