Kevesebb halálos áldozat, eredményesek a razziák!

Pénzcentrum
2007. november 20. 14:00

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség nyilvánosságra hozta az első kilenc hónap baleseti adatait. Bár a súlyos esetek száma csökken, továbbra is számos halálos áldozatot követelő véletlen, vagy szabálytalanság történik, aminek következtében a harmadik negyedévben is 83-an vesztették életüket. Ezért indokolt az ellenőrzések további fokozása a Főfelügyelőség részéről...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Munkabalesetnek az, ami a dolgozót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, vagyis az is munkahelyi balesetnek számít, ha valaki a munkából hazafelé autóbalesetet szenved. Súlyos a munkabaleset többek között, ha az a dolgozó életébe, valamely érzékszervének elvesztésébe vagy jelentős mértékű károsodásába kerül.

A 2003 harmadik negyedéves szinthez képest a munkabalesetek száma közel 4 ezerrel csökkent, ami jelentős javulást jelent ezen a területen. Ez nagy mértékben köszönhető annak, hogy a munkaadók egyre több figyelmet szentelnek a biztonsági előírások betartásának, és a dolgozók munkakörülményeinek javítására. Emellett viszont a munkaügyi ellenőrök gyakori megjelenése is arra ösztönzi a foglalkoztatót, hogy igenis tartsa be az előírt szabályokat.

A halálos esetek száma is jelentős csökkenést mutat, bár a még mindig magas szám valószínűleg annak is köszönhető, hogy nem csak a munkaidő alatt elszenvedett baleseteket fedik le a statisztikai adatok, ide tartozik a munkába vagy a munkából való utazás is.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A legtöbb eset még mindig Budapesten történik mind az éves, mind a harmadik negyedéves adatokat tekintve. Az első 9 hónapban 14 300 balesetből közel 2 600 Budapesten történt, valószínűleg az építkezések nagy száma miatt, ami sokkal nagyobb veszélyforrást jelent, mint az irodai munka.

A 2007-es ellenőrzések során 75 esetben hoztak szabálysértési határozatot, a kiszabott bírság pedig összesen 2 725 ezer forint. Helyszíni bírságra 10 esetben került sor, a bírság összege pedig összesen 86 ezer forint bevételt jelentett a Főfelügyelőségnek. Továbbá 106 esetben hoztak az ellenőrök munkavédelmi bírság határozatot, a kiszabott összeg pedig összesen 82 220 ezer forint volt az év első kilenc hónapjában.

Látható, hogy ugyan a balesetek egy része nem a munkahelyen történik, vagyis nem a munkáltató általi mulasztásnak, vagy figyelmetlenségnek köszönhető, összességében mégis csak van hatása a balesetek számára a fokozatos ellenőrzéseknek, és a kiszabott bírságoknak, és a jövőben is lehet számítani a munkaügyi ellenőrök megjelenésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?