4 °C Budapest

Kevesebb halálos áldozat, eredményesek a razziák!

Pénzcentrum
2007. november 20. 14:00

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség nyilvánosságra hozta az első kilenc hónap baleseti adatait. Bár a súlyos esetek száma csökken, továbbra is számos halálos áldozatot követelő véletlen, vagy szabálytalanság történik, aminek következtében a harmadik negyedévben is 83-an vesztették életüket. Ezért indokolt az ellenőrzések további fokozása a Főfelügyelőség részéről...

Munkabalesetnek az, ami a dolgozót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, vagyis az is munkahelyi balesetnek számít, ha valaki a munkából hazafelé autóbalesetet szenved. Súlyos a munkabaleset többek között, ha az a dolgozó életébe, valamely érzékszervének elvesztésébe vagy jelentős mértékű károsodásába kerül.

A 2003 harmadik negyedéves szinthez képest a munkabalesetek száma közel 4 ezerrel csökkent, ami jelentős javulást jelent ezen a területen. Ez nagy mértékben köszönhető annak, hogy a munkaadók egyre több figyelmet szentelnek a biztonsági előírások betartásának, és a dolgozók munkakörülményeinek javítására. Emellett viszont a munkaügyi ellenőrök gyakori megjelenése is arra ösztönzi a foglalkoztatót, hogy igenis tartsa be az előírt szabályokat.

A halálos esetek száma is jelentős csökkenést mutat, bár a még mindig magas szám valószínűleg annak is köszönhető, hogy nem csak a munkaidő alatt elszenvedett baleseteket fedik le a statisztikai adatok, ide tartozik a munkába vagy a munkából való utazás is.

A legtöbb eset még mindig Budapesten történik mind az éves, mind a harmadik negyedéves adatokat tekintve. Az első 9 hónapban 14 300 balesetből közel 2 600 Budapesten történt, valószínűleg az építkezések nagy száma miatt, ami sokkal nagyobb veszélyforrást jelent, mint az irodai munka.

A 2007-es ellenőrzések során 75 esetben hoztak szabálysértési határozatot, a kiszabott bírság pedig összesen 2 725 ezer forint. Helyszíni bírságra 10 esetben került sor, a bírság összege pedig összesen 86 ezer forint bevételt jelentett a Főfelügyelőségnek. Továbbá 106 esetben hoztak az ellenőrök munkavédelmi bírság határozatot, a kiszabott összeg pedig összesen 82 220 ezer forint volt az év első kilenc hónapjában.

Látható, hogy ugyan a balesetek egy része nem a munkahelyen történik, vagyis nem a munkáltató általi mulasztásnak, vagy figyelmetlenségnek köszönhető, összességében mégis csak van hatása a balesetek számára a fokozatos ellenőrzéseknek, és a kiszabott bírságoknak, és a jövőben is lehet számítani a munkaügyi ellenőrök megjelenésére.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.12.09 17:22
A munkahelyi visszajelzés fontossága vitathatatlan, ám időnként szemben találjuk magunkat azzal, hog...
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?