26 °C Budapest

Újévi meglepetések: mit rejt az új áfatörvény?

Pénzcentrum
2007. november 19. 13:00

Adómentes apport... Az eddigi toldozás-foltozás helyett most teljesen új kialakítást kapott az áfa törvény, aminek változásai 2008 január 1-én lépnek hatályba. Szinte minden területen történik valamilyen változás, és emellett a felépítés, a megfogalmazás, is a törvény logikája is jelentős átalakuláson ment keresztül.

Az új törvény hatályba lépésével a jelenlegi szabályok, értelmezések, és állásfoglalások érvényüket vesztik. Az új szabályozás sok esetben kedvezőbb feltételeket hoz a vállalkozások számára, ugyanis hosszú távon egyszerűsíti az adminisztrációt, és kedvezőbb áfa-finanszírozási helyzetet is biztosít a visszaigénylés egyszerűsítésével - tudtuk meg a PricewaterhouseCoopers hírleveléből.

Csoportos adóalanyiság

2008-tól az uniós jogszabályokkal összhangban minden olyan kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalat alkalmazhatja a csoportos adóalanyiságot, amely belföldön letelepedett. Vagyis azok a cégek, amelyek csak az áfa szempontból regisztráltak Magyarországon, de nem rendelkeznek telephellyel, nem válhatnak csoport tagjává.

A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a tagok egy adószám alatt lépnek fel az ügyletek során, és az egymás közötti termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás nem áfa-köteles. A csoport tagjai emellett egy közös bevallást adnak be, vagyis egyszerűbb a bevallás is. Viszont nincs csoportkényszer, így ha valaki nem kíván a csoport tagja lenni, annak nem kötelező.

Magánszemélyek adóalanyisága egyszeri értékesítés esetén

Ha valaki sorozat jelleggel értékesít építési telket vagy új ingatlant, az gazdasági tevékenységnek minősül, vagyis áfa-köteles tevékenység lesz. Sorozat jellegnek az minősül, ha két éven belül az illető már a negyedik építési telket vagy lakást adta el. Az ehhez kapcsolódó áfát az adóhatóság határozattal állapítja meg.

Apport

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábbiakkal ellentétben 2008-tól már nem minősül áfa hatálya alá tartozó ügyletnek a nem pénzbeli hozzájárulás, vagyis az apport adása, ha az apport beszerzője belföldi adóalany, és vállalja, hogy az áfa szabályokból eredő jogok és kötelezettségek jogutódként őt illetik/terhelik.

Tárgyi adómentesség

A tárgyi adómentes ingatlanértékesítések is pontosításra kerültek. A beépített és beépítetlen ingatlan értékesítése, illetve bérbeadása az új törvény alapján adómentes. Viszont ettől eltérően áfa-köteles lesz az építési telkek és az új ingatlan értékesítése. Új ingatlannak az minősül, ami még nincs használatba véve, illetve az első használatbavétel és az értékesítés között két évnél kevesebb idő telt el.

A pénzügyi szolgáltatások esetén viszont egy szigorúbb szabályozás lép életbe, tételesen fel lesz sorolva a tárgy mentes tevékenységek köre, vagyis az eddigi áfa-mentes tevékenységek egy része 20 százalékos fizetési kötelezettség hatálya alá eshet.

Továbbá lényeges módosítás az is, hogy a kizárólag mentes tevékenységhez használt termék illetve a tételes levonási tilalom alá eső termék értékesítése ugyancsak mentes lesz. Vagyis a termék tárgyi eszköznek minősül, az adózó akkor sem élhet az áfa-korrekciós lehetőéggel.

Bérmunka lesz a takarítás?

HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm