11 °C Budapest

Újévi meglepetések: mit rejt az új áfatörvény?

Pénzcentrum
2007. november 19. 13:00

Adómentes apport... Az eddigi toldozás-foltozás helyett most teljesen új kialakítást kapott az áfa törvény, aminek változásai 2008 január 1-én lépnek hatályba. Szinte minden területen történik valamilyen változás, és emellett a felépítés, a megfogalmazás, is a törvény logikája is jelentős átalakuláson ment keresztül.

Az új törvény hatályba lépésével a jelenlegi szabályok, értelmezések, és állásfoglalások érvényüket vesztik. Az új szabályozás sok esetben kedvezőbb feltételeket hoz a vállalkozások számára, ugyanis hosszú távon egyszerűsíti az adminisztrációt, és kedvezőbb áfa-finanszírozási helyzetet is biztosít a visszaigénylés egyszerűsítésével - tudtuk meg a PricewaterhouseCoopers hírleveléből.

Csoportos adóalanyiság

2008-tól az uniós jogszabályokkal összhangban minden olyan kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalat alkalmazhatja a csoportos adóalanyiságot, amely belföldön letelepedett. Vagyis azok a cégek, amelyek csak az áfa szempontból regisztráltak Magyarországon, de nem rendelkeznek telephellyel, nem válhatnak csoport tagjává.

A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a tagok egy adószám alatt lépnek fel az ügyletek során, és az egymás közötti termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás nem áfa-köteles. A csoport tagjai emellett egy közös bevallást adnak be, vagyis egyszerűbb a bevallás is. Viszont nincs csoportkényszer, így ha valaki nem kíván a csoport tagja lenni, annak nem kötelező.

Magánszemélyek adóalanyisága egyszeri értékesítés esetén

Ha valaki sorozat jelleggel értékesít építési telket vagy új ingatlant, az gazdasági tevékenységnek minősül, vagyis áfa-köteles tevékenység lesz. Sorozat jellegnek az minősül, ha két éven belül az illető már a negyedik építési telket vagy lakást adta el. Az ehhez kapcsolódó áfát az adóhatóság határozattal állapítja meg.

Apport

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A korábbiakkal ellentétben 2008-tól már nem minősül áfa hatálya alá tartozó ügyletnek a nem pénzbeli hozzájárulás, vagyis az apport adása, ha az apport beszerzője belföldi adóalany, és vállalja, hogy az áfa szabályokból eredő jogok és kötelezettségek jogutódként őt illetik/terhelik.

Tárgyi adómentesség

A tárgyi adómentes ingatlanértékesítések is pontosításra kerültek. A beépített és beépítetlen ingatlan értékesítése, illetve bérbeadása az új törvény alapján adómentes. Viszont ettől eltérően áfa-köteles lesz az építési telkek és az új ingatlan értékesítése. Új ingatlannak az minősül, ami még nincs használatba véve, illetve az első használatbavétel és az értékesítés között két évnél kevesebb idő telt el.

A pénzügyi szolgáltatások esetén viszont egy szigorúbb szabályozás lép életbe, tételesen fel lesz sorolva a tárgy mentes tevékenységek köre, vagyis az eddigi áfa-mentes tevékenységek egy része 20 százalékos fizetési kötelezettség hatálya alá eshet.

Továbbá lényeges módosítás az is, hogy a kizárólag mentes tevékenységhez használt termék illetve a tételes levonási tilalom alá eső termék értékesítése ugyancsak mentes lesz. Vagyis a termék tárgyi eszköznek minősül, az adózó akkor sem élhet az áfa-korrekciós lehetőéggel.

Bérmunka lesz a takarítás?

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem