21 °C Budapest

Újévi meglepetések: mit rejt az új áfatörvény?

Pénzcentrum
2007. november 19. 13:00

Adómentes apport... Az eddigi toldozás-foltozás helyett most teljesen új kialakítást kapott az áfa törvény, aminek változásai 2008 január 1-én lépnek hatályba. Szinte minden területen történik valamilyen változás, és emellett a felépítés, a megfogalmazás, is a törvény logikája is jelentős átalakuláson ment keresztül.

Az új törvény hatályba lépésével a jelenlegi szabályok, értelmezések, és állásfoglalások érvényüket vesztik. Az új szabályozás sok esetben kedvezőbb feltételeket hoz a vállalkozások számára, ugyanis hosszú távon egyszerűsíti az adminisztrációt, és kedvezőbb áfa-finanszírozási helyzetet is biztosít a visszaigénylés egyszerűsítésével - tudtuk meg a PricewaterhouseCoopers hírleveléből.

Csoportos adóalanyiság

2008-tól az uniós jogszabályokkal összhangban minden olyan kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalat alkalmazhatja a csoportos adóalanyiságot, amely belföldön letelepedett. Vagyis azok a cégek, amelyek csak az áfa szempontból regisztráltak Magyarországon, de nem rendelkeznek telephellyel, nem válhatnak csoport tagjává.

A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a tagok egy adószám alatt lépnek fel az ügyletek során, és az egymás közötti termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás nem áfa-köteles. A csoport tagjai emellett egy közös bevallást adnak be, vagyis egyszerűbb a bevallás is. Viszont nincs csoportkényszer, így ha valaki nem kíván a csoport tagja lenni, annak nem kötelező.

Magánszemélyek adóalanyisága egyszeri értékesítés esetén

Ha valaki sorozat jelleggel értékesít építési telket vagy új ingatlant, az gazdasági tevékenységnek minősül, vagyis áfa-köteles tevékenység lesz. Sorozat jellegnek az minősül, ha két éven belül az illető már a negyedik építési telket vagy lakást adta el. Az ehhez kapcsolódó áfát az adóhatóság határozattal állapítja meg.

Apport

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korábbiakkal ellentétben 2008-tól már nem minősül áfa hatálya alá tartozó ügyletnek a nem pénzbeli hozzájárulás, vagyis az apport adása, ha az apport beszerzője belföldi adóalany, és vállalja, hogy az áfa szabályokból eredő jogok és kötelezettségek jogutódként őt illetik/terhelik.

Tárgyi adómentesség

A tárgyi adómentes ingatlanértékesítések is pontosításra kerültek. A beépített és beépítetlen ingatlan értékesítése, illetve bérbeadása az új törvény alapján adómentes. Viszont ettől eltérően áfa-köteles lesz az építési telkek és az új ingatlan értékesítése. Új ingatlannak az minősül, ami még nincs használatba véve, illetve az első használatbavétel és az értékesítés között két évnél kevesebb idő telt el.

A pénzügyi szolgáltatások esetén viszont egy szigorúbb szabályozás lép életbe, tételesen fel lesz sorolva a tárgy mentes tevékenységek köre, vagyis az eddigi áfa-mentes tevékenységek egy része 20 százalékos fizetési kötelezettség hatálya alá eshet.

Továbbá lényeges módosítás az is, hogy a kizárólag mentes tevékenységhez használt termék illetve a tételes levonási tilalom alá eső termék értékesítése ugyancsak mentes lesz. Vagyis a termék tárgyi eszköznek minősül, az adózó akkor sem élhet az áfa-korrekciós lehetőéggel.

Bérmunka lesz a takarítás?

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem