5 °C Budapest

Újévi meglepetések: mit rejt az új áfatörvény?

Pénzcentrum
2007. november 19. 13:00

Adómentes apport... Az eddigi toldozás-foltozás helyett most teljesen új kialakítást kapott az áfa törvény, aminek változásai 2008 január 1-én lépnek hatályba. Szinte minden területen történik valamilyen változás, és emellett a felépítés, a megfogalmazás, is a törvény logikája is jelentős átalakuláson ment keresztül.

Az új törvény hatályba lépésével a jelenlegi szabályok, értelmezések, és állásfoglalások érvényüket vesztik. Az új szabályozás sok esetben kedvezőbb feltételeket hoz a vállalkozások számára, ugyanis hosszú távon egyszerűsíti az adminisztrációt, és kedvezőbb áfa-finanszírozási helyzetet is biztosít a visszaigénylés egyszerűsítésével - tudtuk meg a PricewaterhouseCoopers hírleveléből.

Csoportos adóalanyiság

2008-tól az uniós jogszabályokkal összhangban minden olyan kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalat alkalmazhatja a csoportos adóalanyiságot, amely belföldön letelepedett. Vagyis azok a cégek, amelyek csak az áfa szempontból regisztráltak Magyarországon, de nem rendelkeznek telephellyel, nem válhatnak csoport tagjává.

A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a tagok egy adószám alatt lépnek fel az ügyletek során, és az egymás közötti termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás nem áfa-köteles. A csoport tagjai emellett egy közös bevallást adnak be, vagyis egyszerűbb a bevallás is. Viszont nincs csoportkényszer, így ha valaki nem kíván a csoport tagja lenni, annak nem kötelező.

Magánszemélyek adóalanyisága egyszeri értékesítés esetén

Ha valaki sorozat jelleggel értékesít építési telket vagy új ingatlant, az gazdasági tevékenységnek minősül, vagyis áfa-köteles tevékenység lesz. Sorozat jellegnek az minősül, ha két éven belül az illető már a negyedik építési telket vagy lakást adta el. Az ehhez kapcsolódó áfát az adóhatóság határozattal állapítja meg.

Apport

A korábbiakkal ellentétben 2008-tól már nem minősül áfa hatálya alá tartozó ügyletnek a nem pénzbeli hozzájárulás, vagyis az apport adása, ha az apport beszerzője belföldi adóalany, és vállalja, hogy az áfa szabályokból eredő jogok és kötelezettségek jogutódként őt illetik/terhelik.

Tárgyi adómentesség

A tárgyi adómentes ingatlanértékesítések is pontosításra kerültek. A beépített és beépítetlen ingatlan értékesítése, illetve bérbeadása az új törvény alapján adómentes. Viszont ettől eltérően áfa-köteles lesz az építési telkek és az új ingatlan értékesítése. Új ingatlannak az minősül, ami még nincs használatba véve, illetve az első használatbavétel és az értékesítés között két évnél kevesebb idő telt el.

A pénzügyi szolgáltatások esetén viszont egy szigorúbb szabályozás lép életbe, tételesen fel lesz sorolva a tárgy mentes tevékenységek köre, vagyis az eddigi áfa-mentes tevékenységek egy része 20 százalékos fizetési kötelezettség hatálya alá eshet.

Továbbá lényeges módosítás az is, hogy a kizárólag mentes tevékenységhez használt termék illetve a tételes levonási tilalom alá eső termék értékesítése ugyancsak mentes lesz. Vagyis a termék tárgyi eszköznek minősül, az adózó akkor sem élhet az áfa-korrekciós lehetőéggel.

Bérmunka lesz a takarítás?

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?