Újévi meglepetések: mit rejt az új áfatörvény?

Pénzcentrum
2007. november 19. 13:00

Adómentes apport... Az eddigi toldozás-foltozás helyett most teljesen új kialakítást kapott az áfa törvény, aminek változásai 2008 január 1-én lépnek hatályba. Szinte minden területen történik valamilyen változás, és emellett a felépítés, a megfogalmazás, is a törvény logikája is jelentős átalakuláson ment keresztül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az új törvény hatályba lépésével a jelenlegi szabályok, értelmezések, és állásfoglalások érvényüket vesztik. Az új szabályozás sok esetben kedvezőbb feltételeket hoz a vállalkozások számára, ugyanis hosszú távon egyszerűsíti az adminisztrációt, és kedvezőbb áfa-finanszírozási helyzetet is biztosít a visszaigénylés egyszerűsítésével - tudtuk meg a PricewaterhouseCoopers hírleveléből.

Csoportos adóalanyiság

2008-tól az uniós jogszabályokkal összhangban minden olyan kapcsolt vállalkozásnak minősülő vállalat alkalmazhatja a csoportos adóalanyiságot, amely belföldön letelepedett. Vagyis azok a cégek, amelyek csak az áfa szempontból regisztráltak Magyarországon, de nem rendelkeznek telephellyel, nem válhatnak csoport tagjává.

A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a tagok egy adószám alatt lépnek fel az ügyletek során, és az egymás közötti termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás nem áfa-köteles. A csoport tagjai emellett egy közös bevallást adnak be, vagyis egyszerűbb a bevallás is. Viszont nincs csoportkényszer, így ha valaki nem kíván a csoport tagja lenni, annak nem kötelező.

Magánszemélyek adóalanyisága egyszeri értékesítés esetén

Ha valaki sorozat jelleggel értékesít építési telket vagy új ingatlant, az gazdasági tevékenységnek minősül, vagyis áfa-köteles tevékenység lesz. Sorozat jellegnek az minősül, ha két éven belül az illető már a negyedik építési telket vagy lakást adta el. Az ehhez kapcsolódó áfát az adóhatóság határozattal állapítja meg.

Apport

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A korábbiakkal ellentétben 2008-tól már nem minősül áfa hatálya alá tartozó ügyletnek a nem pénzbeli hozzájárulás, vagyis az apport adása, ha az apport beszerzője belföldi adóalany, és vállalja, hogy az áfa szabályokból eredő jogok és kötelezettségek jogutódként őt illetik/terhelik.

Tárgyi adómentesség

A tárgyi adómentes ingatlanértékesítések is pontosításra kerültek. A beépített és beépítetlen ingatlan értékesítése, illetve bérbeadása az új törvény alapján adómentes. Viszont ettől eltérően áfa-köteles lesz az építési telkek és az új ingatlan értékesítése. Új ingatlannak az minősül, ami még nincs használatba véve, illetve az első használatbavétel és az értékesítés között két évnél kevesebb idő telt el.

A pénzügyi szolgáltatások esetén viszont egy szigorúbb szabályozás lép életbe, tételesen fel lesz sorolva a tárgy mentes tevékenységek köre, vagyis az eddigi áfa-mentes tevékenységek egy része 20 százalékos fizetési kötelezettség hatálya alá eshet.

Továbbá lényeges módosítás az is, hogy a kizárólag mentes tevékenységhez használt termék illetve a tételes levonási tilalom alá eső termék értékesítése ugyancsak mentes lesz. Vagyis a termék tárgyi eszköznek minősül, az adózó akkor sem élhet az áfa-korrekciós lehetőéggel.

Bérmunka lesz a takarítás?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20