7 °C Budapest

Külföld és munkavállalás - a kettő összeegyeztethető

Pénzcentrum
2007. november 8. 17:10

Az Európai Uniós munkavállalással kapcsolatos kérdéseket tette tisztába az Európai Bizottság TAIEX Irodájának és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében megvalósult, a munkaerő szabad áramlása az Európai Unióban címet viselő szeminárium.

Kárpáti György, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi Kapcsolatok Kollégiumának alelnöke megnyitó beszédében kiemelte a külföldi munkavállalással kapcsolatos legfőbb hiányosságokat, melyek szerint a magyarok között egyrészt igen alacsony a mobilitás, így nem valósult meg a tömeges kivándorlás, másrészt aki nem rendelkezik semmilyen nyelvismerettel, annak szinte esélytelen az eredményes külföldre jutás.

Magdalena Ciesielska, az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának szociális ügyekért és a munkaerő szabad áramlásának koordinációjáért felelős jogtanácsos többek között ismertette a személyek szabad áramlásának alapvető kategóriáit, s a munkaerő szabad áramlásának főbb elveit és szabályait.

Roelof Kuggeleijn, volt attaché jóvoltából a másik oldal, a munkáltatók szemszögéből mutatta be a munkaerő-áramlás kérdéseit. A munkavállalók külföldre történő kihelyezésében többek között érvényesíteni kell azt a szabályozást, hogy nem lehet olyan kötelezettségeket előírni, amelyeket a saját tagállami foglalkoztatottaknak nem írnának elő.

Carol Ann Rowlands, a 2005/36-os irányelv nemzeti koordinátora a diplomák Európai Uniós elfogadásával kapcsolatos előadásában többek között bemutatta a három meglévő rendszert, megközelítést, az átmeneti, a szektorális és az általános rendszert, melyek a képzettségek elfogadásának különböző módjait szemléltetik.

Ács Vera, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium EU Integrációs és Nemzetközi Főosztályának szakmai tanácsadója révén a jelenlévők megismerhették a külföldiek hazai foglalkoztatására vonatkozó magyar szabályozást, s azt is megtudhattuk, hogy a legtöbb engedéllyel rendelkező munkavállalót Románia adja Magyarországnak.

Irvine-Jankovics Katalin EURES tanácsadó bemutatta az Európai Foglalkoztatási Szolgálat állásközvetítő rendszerét, illetve a külföldi munkavállalással kapcsolatos hasznos tudnivalókat. Végül, de nem utolsó sorban pedig Gáspár Mónától, a Nemzeti Europass Központ - Educatio Kht. Europass projektvezetője elmondta, miért hasznos és miért érdemes hasznosítani az Europass portfolió dokumentumait, amelyről egy korábbi cikkünkben már mi is írtunk.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30