2 °C Budapest

Külföld és munkavállalás - a kettő összeegyeztethető

Pénzcentrum
2007. november 8. 17:10

Az Európai Uniós munkavállalással kapcsolatos kérdéseket tette tisztába az Európai Bizottság TAIEX Irodájának és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében megvalósult, a munkaerő szabad áramlása az Európai Unióban címet viselő szeminárium.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kárpáti György, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Nemzetközi Kapcsolatok Kollégiumának alelnöke megnyitó beszédében kiemelte a külföldi munkavállalással kapcsolatos legfőbb hiányosságokat, melyek szerint a magyarok között egyrészt igen alacsony a mobilitás, így nem valósult meg a tömeges kivándorlás, másrészt aki nem rendelkezik semmilyen nyelvismerettel, annak szinte esélytelen az eredményes külföldre jutás.

Magdalena Ciesielska, az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának szociális ügyekért és a munkaerő szabad áramlásának koordinációjáért felelős jogtanácsos többek között ismertette a személyek szabad áramlásának alapvető kategóriáit, s a munkaerő szabad áramlásának főbb elveit és szabályait.

Roelof Kuggeleijn, volt attaché jóvoltából a másik oldal, a munkáltatók szemszögéből mutatta be a munkaerő-áramlás kérdéseit. A munkavállalók külföldre történő kihelyezésében többek között érvényesíteni kell azt a szabályozást, hogy nem lehet olyan kötelezettségeket előírni, amelyeket a saját tagállami foglalkoztatottaknak nem írnának elő.

Carol Ann Rowlands, a 2005/36-os irányelv nemzeti koordinátora a diplomák Európai Uniós elfogadásával kapcsolatos előadásában többek között bemutatta a három meglévő rendszert, megközelítést, az átmeneti, a szektorális és az általános rendszert, melyek a képzettségek elfogadásának különböző módjait szemléltetik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ács Vera, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium EU Integrációs és Nemzetközi Főosztályának szakmai tanácsadója révén a jelenlévők megismerhették a külföldiek hazai foglalkoztatására vonatkozó magyar szabályozást, s azt is megtudhattuk, hogy a legtöbb engedéllyel rendelkező munkavállalót Románia adja Magyarországnak.

Irvine-Jankovics Katalin EURES tanácsadó bemutatta az Európai Foglalkoztatási Szolgálat állásközvetítő rendszerét, illetve a külföldi munkavállalással kapcsolatos hasznos tudnivalókat. Végül, de nem utolsó sorban pedig Gáspár Mónától, a Nemzeti Europass Központ - Educatio Kht. Europass projektvezetője elmondta, miért hasznos és miért érdemes hasznosítani az Europass portfolió dokumentumait, amelyről egy korábbi cikkünkben már mi is írtunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59