26 °C Budapest

10 százalékos társasági adó 50 millió forintig

Pénzcentrum
2007. október 26. 14:36

Újabb engedményeket sikerült kicsikarniuk a kormánytól a munkaadóknak és munkavállalóknak a jövő évi adótörvényeket illetően - jelent meg az Index.hu internetes híroldalon.

A korábbi írásokból már kiderült, a kabinet nem ragaszkodik a tb-járulékok egyszámlára történő befizetésével. Az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén pedig Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium adóügyi szakállamtitkára közölte a szociális partnerekkel, hogy a kormány támogatja, hogy a hidegétkezési utalvány adómentes határa a mai havi 5 ezer forintról 6 ezerre, a melegétkezési támogatás esetében pedig 10-ről 12 ezer forintra nőjön jövőre.

A kabinet egyetért azzal is, hogy az iskolakezdési támogatás esetében az adómentes határt (ami most évente 20 ezer forint) a mindenkori minimálbérhez kössék úgy, hogy annak 30 százaléka legyen adó- és járulékmentesen adható iskolakezdési támogatásként. (Ez jövőre közel 21 ezer forintot jelent.)

További 14-16 milliárd forintot kint hagynak a cégeknél

Még egy fontosabb területen teljesítette az érdekképviseletek kérését a kormány. Jelenleg a 16 százalékos normál társasági adókulcs helyett 5 millió forint adóalapig bizonyos feltételek mellett 10 százalékos kulcsot alkalmazhat a vállalkozás, beleértve az egyéni vállalkozókat is. Jövőre a határ 50 millió forintra tolódik feljebb.

Az a vállalkozás tehát, amely megfelel azoknak a hatályos törvényben is leírt feltételeknek, hogy nem vesz igénybe adókedvezményt, legalább 1 főt foglalkoztat, nála rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, és az alkalmazottak után legalább a minimálbér másfélszerese - a hátrányos helyzetű 48 kistérségben a minimálbér - után megfizeti a tb-járulékokat, az 2008-tól már 50 millió forintos társasági adóalapig 10 százalékos adót fizethet meg.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De nem engedi bármire felhasználni a kormány a csökkentett kulcs révén elért megtakarítást. Tartalékba kell helyeznie a cégnek a 6 százalék*50 millió forint = 3 millió forintot, azt pedig 4 éven belül csak beruházásra, hiteltörlesztésre vagy foglalkoztatási célra (pályakezdő, munkanélküli, csökkent munkaképességű személy felvételére) fordíthatja. Ezzel a kormány a számításai szerint körülbelül 22-24 milliárd forintot hagy kint a cégeknél. (A mai rendszer 8 milliárddal kedveskedik az üzleti szférának, ezért a határ megtízszerezése újabb 14-16 milliárd forintos könnyítést jelent.)

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM