28 °C Budapest

10 százalékos társasági adó 50 millió forintig

Pénzcentrum
2007. október 26. 14:36

Újabb engedményeket sikerült kicsikarniuk a kormánytól a munkaadóknak és munkavállalóknak a jövő évi adótörvényeket illetően - jelent meg az Index.hu internetes híroldalon.

A korábbi írásokból már kiderült, a kabinet nem ragaszkodik a tb-járulékok egyszámlára történő befizetésével. Az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén pedig Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium adóügyi szakállamtitkára közölte a szociális partnerekkel, hogy a kormány támogatja, hogy a hidegétkezési utalvány adómentes határa a mai havi 5 ezer forintról 6 ezerre, a melegétkezési támogatás esetében pedig 10-ről 12 ezer forintra nőjön jövőre.

A kabinet egyetért azzal is, hogy az iskolakezdési támogatás esetében az adómentes határt (ami most évente 20 ezer forint) a mindenkori minimálbérhez kössék úgy, hogy annak 30 százaléka legyen adó- és járulékmentesen adható iskolakezdési támogatásként. (Ez jövőre közel 21 ezer forintot jelent.)

További 14-16 milliárd forintot kint hagynak a cégeknél

Még egy fontosabb területen teljesítette az érdekképviseletek kérését a kormány. Jelenleg a 16 százalékos normál társasági adókulcs helyett 5 millió forint adóalapig bizonyos feltételek mellett 10 százalékos kulcsot alkalmazhat a vállalkozás, beleértve az egyéni vállalkozókat is. Jövőre a határ 50 millió forintra tolódik feljebb.

Az a vállalkozás tehát, amely megfelel azoknak a hatályos törvényben is leírt feltételeknek, hogy nem vesz igénybe adókedvezményt, legalább 1 főt foglalkoztat, nála rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, és az alkalmazottak után legalább a minimálbér másfélszerese - a hátrányos helyzetű 48 kistérségben a minimálbér - után megfizeti a tb-járulékokat, az 2008-tól már 50 millió forintos társasági adóalapig 10 százalékos adót fizethet meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

De nem engedi bármire felhasználni a kormány a csökkentett kulcs révén elért megtakarítást. Tartalékba kell helyeznie a cégnek a 6 százalék*50 millió forint = 3 millió forintot, azt pedig 4 éven belül csak beruházásra, hiteltörlesztésre vagy foglalkoztatási célra (pályakezdő, munkanélküli, csökkent munkaképességű személy felvételére) fordíthatja. Ezzel a kormány a számításai szerint körülbelül 22-24 milliárd forintot hagy kint a cégeknél. (A mai rendszer 8 milliárddal kedveskedik az üzleti szférának, ezért a határ megtízszerezése újabb 14-16 milliárd forintos könnyítést jelent.)

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?