Megint kevesebbet kapunk a zsebünkbe...

Pénzcentrum
2007. október 17. 15:00

2007. január és augusztus között az öt főnél többet foglalkoztató vállalkozások, valamint a költségvetési intézmények esetében a foglalkoztatottság átlagosan 2 millió 774 ezer fő volt. Az év nyolcadik hónapjában júliushoz képest tovább csökkent a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak létszáma - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

A foglalkoztatottak létszámának az előző év azonos időszakához képesti 1,5 százalékos csökkenése javarészt a költségvetési szférában alkalmazásban állók számának gyorsuló ütemű csökkenésének köszönhető, a versenyszférában dolgozók számának csökkenése pedig megfordulni látszik. A munkanélküliségi ráta egyébként a 12-54 évesek körében június-augusztusban 7,2 százalékot tett ki.

A nettó átlagkereseteket vizsgálva, a vállalkozásoknál lényegében nincs változás, az előző év azonos időszakához képest 1,4 százalékot emelkedett a jövedelem, azonban júliushoz képest 1,6 százaléknyit mérséklődött.

A bérek mértékének gyenge emelkedése, és a 8,5 százalékos infláció játszik szerepet abban, hogy a reálbérek 2007. augusztusához képest 6,3 százalékkal csökkentek. Hogy miért fontos a reálbéreket vizsgálni? Ez az a termékmennyiség, amelyet adott munka elvégzéséért kapott pénzünkért vásárolhatunk, vagyis valójában ennyit ér kézhez kapott fizetésünk.


A júniusi emelkedés után tovább folytatta a költségvetési szféra havi nettó átlagkeresete csökkenését, igaz a tavalyi évhez képest még így is emelkedés tapasztalható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A KSH szerint a nettó keresetek alacsony emelkedésében szerepet játszott az alkalmazottakat terhelő egészségbiztosítási és munkavállalói járulék 2006 szeptemberi, valamint az egészségbiztosítási járulék januárban történt emelése.

A bruttó keresetek tekintetében az átlagot meghaladó mértékben emelkedtek a keresetek az építőiparban (18,4%), az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások (11,9%), a kereskedelem, javítás (11,1%), valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás (10,9%) gazdasági ágakban.

HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35