2008-as büdzsévágyak és törvényjavaslat - mik a főbb különbségek?

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 13:47

Holnap terjeszti be a kormány a parlamentnek a 2008-as költségvetési törvényjavaslatot, amelyről tegnap mutatta be a most tudható részleteket Veres János pénzügyminiszter. A jövő évi büdzsé hiánya, illetve az államadósság várható mértéke kedvezőbb lesz annál, mint amit a tavaly decemberben Brüsszel felé benyújtott konvergenciaprogram tartalmazott. Az esetleges "elcsúszás" elkerülését pedig jelentős költségvetési tartalékok akadályozhatják meg. Érdemes rövid összevetést végezni a 2008-ra vonatkozó akkori tervek és a most benyújtandó büdzsében szereplő prognózisok között.

Tavaly év vége felé még komoly bizonytalanság volt a 2007-re vonatkozó államháztartási hiánylefaragás teljesíthetősége kapcsán, így a 2008-ra vonatkozó tervek akkor még inkább csak vágyaknak tűnhettek. Időközben azonban a 2007-es hiányterv (6.8% a GDP arányában) teljesíthetőségének esélye jelentősen nőtt, sőt jócskán alul is lövi a kormány a célt. Ez javította hazánk fiskális politikai hitelességét, így a korábban igen konzervatívan tervezett kamatkiadások alullövésének lehetősége is emelkedett. Elsősorban utóbbira (illetve a korábban tervezettnél gyorsabb gazdasági növekedésre) hivatkozva mérsékelte 4.3%-ról 4.1%-ra a jövő évi büdzséhiány tervét a Pénzügyminisztérium, bár érdemes megjegyezni, hogy a hiánycél lejjebb hozása az elsődleges egyenleg szintjén (vagyis a kamatkiadásokat leszámítva) is jelentkezik.

Az idei várhatóan legfeljebb 6.4%-os eredményszemléletű hiány 4.1%-ra csökkentése első ránézésre továbbra is intenzív hiánylefaragást sejtet, azonban ki kell emelni, hogy ennek jó része egyszeri kiadási tételek kiesése miatt automatikusan megvalósul. Örvendetes, hogy a tegnapi jelzés szerint a kormány enyhe elsődleges (kamatterhek nélküli) államháztartási többletet tervez, amelyre utoljára az ezredfordulón volt példa.

Ha mégis gondok akadnának a deficitcél tarthatósága terén, segítséget (illetve fegyelmező erőt) jelenthet, hogy a kormány az idei évi 220 milliárd forint után (a tervezett GDP 0.9%-a) az egyébként is alacsonyabb jövő évi deficitet nagyobb, legalább 365 milliárd forintos összes tartalék mellett tervezte. Ez a PM által megadott nominális GDP-prognózis (27 740 mrd Ft) alapján 1.3%-nyi tartalékot tesz ki, melyet négy jogcímen épített be a büdzsébe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korábbi borús kilátások jelentős változását tükrözi a PM bruttó államadósság alakulására tavaly decemberben és most adott prognózisa (a GDP arányában) közötti nagy különbség: szűk egy éve mintegy 5%-ponttal magasabb adósságrátát mondott idénre és jövőre, mint most (ld. alábbi táblázat).

Az alábbi összeállításból kiderül többek között az is, hogy egy éve jóval kisebb reálbér-csökkenésre számított idénre a tárca, mint most, viszont a jövő évi reálbérnövekedés üteme érdemben nem változott. Az inflációs és bérkilátások bizonytalansága miatt azonban nem biztos, hogy a jövő évre vonatkozó előrejelzés pontos lesz. A javuló reálbér-helyzet miatt a tárca jövőre enyhe lakossági fogyasztásnövekedésre számít most, míg szűk egy éve annak stagnálásával kalkulált.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?