18 °C Budapest

2008-as büdzsévágyak és törvényjavaslat - mik a főbb különbségek?

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 13:47

Holnap terjeszti be a kormány a parlamentnek a 2008-as költségvetési törvényjavaslatot, amelyről tegnap mutatta be a most tudható részleteket Veres János pénzügyminiszter. A jövő évi büdzsé hiánya, illetve az államadósság várható mértéke kedvezőbb lesz annál, mint amit a tavaly decemberben Brüsszel felé benyújtott konvergenciaprogram tartalmazott. Az esetleges "elcsúszás" elkerülését pedig jelentős költségvetési tartalékok akadályozhatják meg. Érdemes rövid összevetést végezni a 2008-ra vonatkozó akkori tervek és a most benyújtandó büdzsében szereplő prognózisok között.

Tavaly év vége felé még komoly bizonytalanság volt a 2007-re vonatkozó államháztartási hiánylefaragás teljesíthetősége kapcsán, így a 2008-ra vonatkozó tervek akkor még inkább csak vágyaknak tűnhettek. Időközben azonban a 2007-es hiányterv (6.8% a GDP arányában) teljesíthetőségének esélye jelentősen nőtt, sőt jócskán alul is lövi a kormány a célt. Ez javította hazánk fiskális politikai hitelességét, így a korábban igen konzervatívan tervezett kamatkiadások alullövésének lehetősége is emelkedett. Elsősorban utóbbira (illetve a korábban tervezettnél gyorsabb gazdasági növekedésre) hivatkozva mérsékelte 4.3%-ról 4.1%-ra a jövő évi büdzséhiány tervét a Pénzügyminisztérium, bár érdemes megjegyezni, hogy a hiánycél lejjebb hozása az elsődleges egyenleg szintjén (vagyis a kamatkiadásokat leszámítva) is jelentkezik.

Az idei várhatóan legfeljebb 6.4%-os eredményszemléletű hiány 4.1%-ra csökkentése első ránézésre továbbra is intenzív hiánylefaragást sejtet, azonban ki kell emelni, hogy ennek jó része egyszeri kiadási tételek kiesése miatt automatikusan megvalósul. Örvendetes, hogy a tegnapi jelzés szerint a kormány enyhe elsődleges (kamatterhek nélküli) államháztartási többletet tervez, amelyre utoljára az ezredfordulón volt példa.

Ha mégis gondok akadnának a deficitcél tarthatósága terén, segítséget (illetve fegyelmező erőt) jelenthet, hogy a kormány az idei évi 220 milliárd forint után (a tervezett GDP 0.9%-a) az egyébként is alacsonyabb jövő évi deficitet nagyobb, legalább 365 milliárd forintos összes tartalék mellett tervezte. Ez a PM által megadott nominális GDP-prognózis (27 740 mrd Ft) alapján 1.3%-nyi tartalékot tesz ki, melyet négy jogcímen épített be a büdzsébe.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A korábbi borús kilátások jelentős változását tükrözi a PM bruttó államadósság alakulására tavaly decemberben és most adott prognózisa (a GDP arányában) közötti nagy különbség: szűk egy éve mintegy 5%-ponttal magasabb adósságrátát mondott idénre és jövőre, mint most (ld. alábbi táblázat).

Az alábbi összeállításból kiderül többek között az is, hogy egy éve jóval kisebb reálbér-csökkenésre számított idénre a tárca, mint most, viszont a jövő évi reálbérnövekedés üteme érdemben nem változott. Az inflációs és bérkilátások bizonytalansága miatt azonban nem biztos, hogy a jövő évre vonatkozó előrejelzés pontos lesz. A javuló reálbér-helyzet miatt a tárca jövőre enyhe lakossági fogyasztásnövekedésre számít most, míg szűk egy éve annak stagnálásával kalkulált.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?