8 °C Budapest

2008-as büdzsévágyak és törvényjavaslat - mik a főbb különbségek?

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 13:47

Holnap terjeszti be a kormány a parlamentnek a 2008-as költségvetési törvényjavaslatot, amelyről tegnap mutatta be a most tudható részleteket Veres János pénzügyminiszter. A jövő évi büdzsé hiánya, illetve az államadósság várható mértéke kedvezőbb lesz annál, mint amit a tavaly decemberben Brüsszel felé benyújtott konvergenciaprogram tartalmazott. Az esetleges "elcsúszás" elkerülését pedig jelentős költségvetési tartalékok akadályozhatják meg. Érdemes rövid összevetést végezni a 2008-ra vonatkozó akkori tervek és a most benyújtandó büdzsében szereplő prognózisok között.

Tavaly év vége felé még komoly bizonytalanság volt a 2007-re vonatkozó államháztartási hiánylefaragás teljesíthetősége kapcsán, így a 2008-ra vonatkozó tervek akkor még inkább csak vágyaknak tűnhettek. Időközben azonban a 2007-es hiányterv (6.8% a GDP arányában) teljesíthetőségének esélye jelentősen nőtt, sőt jócskán alul is lövi a kormány a célt. Ez javította hazánk fiskális politikai hitelességét, így a korábban igen konzervatívan tervezett kamatkiadások alullövésének lehetősége is emelkedett. Elsősorban utóbbira (illetve a korábban tervezettnél gyorsabb gazdasági növekedésre) hivatkozva mérsékelte 4.3%-ról 4.1%-ra a jövő évi büdzséhiány tervét a Pénzügyminisztérium, bár érdemes megjegyezni, hogy a hiánycél lejjebb hozása az elsődleges egyenleg szintjén (vagyis a kamatkiadásokat leszámítva) is jelentkezik.

Az idei várhatóan legfeljebb 6.4%-os eredményszemléletű hiány 4.1%-ra csökkentése első ránézésre továbbra is intenzív hiánylefaragást sejtet, azonban ki kell emelni, hogy ennek jó része egyszeri kiadási tételek kiesése miatt automatikusan megvalósul. Örvendetes, hogy a tegnapi jelzés szerint a kormány enyhe elsődleges (kamatterhek nélküli) államháztartási többletet tervez, amelyre utoljára az ezredfordulón volt példa.

Ha mégis gondok akadnának a deficitcél tarthatósága terén, segítséget (illetve fegyelmező erőt) jelenthet, hogy a kormány az idei évi 220 milliárd forint után (a tervezett GDP 0.9%-a) az egyébként is alacsonyabb jövő évi deficitet nagyobb, legalább 365 milliárd forintos összes tartalék mellett tervezte. Ez a PM által megadott nominális GDP-prognózis (27 740 mrd Ft) alapján 1.3%-nyi tartalékot tesz ki, melyet négy jogcímen épített be a büdzsébe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A korábbi borús kilátások jelentős változását tükrözi a PM bruttó államadósság alakulására tavaly decemberben és most adott prognózisa (a GDP arányában) közötti nagy különbség: szűk egy éve mintegy 5%-ponttal magasabb adósságrátát mondott idénre és jövőre, mint most (ld. alábbi táblázat).

Az alábbi összeállításból kiderül többek között az is, hogy egy éve jóval kisebb reálbér-csökkenésre számított idénre a tárca, mint most, viszont a jövő évi reálbérnövekedés üteme érdemben nem változott. Az inflációs és bérkilátások bizonytalansága miatt azonban nem biztos, hogy a jövő évre vonatkozó előrejelzés pontos lesz. A javuló reálbér-helyzet miatt a tárca jövőre enyhe lakossági fogyasztásnövekedésre számít most, míg szűk egy éve annak stagnálásával kalkulált.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem