Járulékfizetés nyugdíjasként: érdemes-e dolgozni?

Pénzcentrum
2007. október 8. 05:55

Járulékok fizetése Egyre több nyugdíjas dolgozik a korhatár elérése után. Van aki azért, mert annyira alacsony a nyugdíja, hogy nem nagyon tudna belőle megélni, van aki pedig azért, mert unatkozna egész nap otthon. De ilyenkor azt is figyelembe kell venni, hogy ha nyugdíjasként munkát vállalunk, bizonyos összegű járulékot azért be kell fizetnünk az államnak...

Régebben az, hogy valaki nyugdíjba vonult, azt jelentette, hogy a munkaviszonya is megszűnt. Amikor valaki elérte az előírt nyugdíjkorhatárt, vagy nyugdíjba ment, vagy esetleg még pár évet rádolgozott. A nyugellátásra azonban csak az állása megszűnését követően számíthatott bárki.

A szabályozás több szempontból is ellentmondásos volt, mivel a munkajogi jogviszonyt összekapcsolta a társadalombiztosítási jogviszonnyal, és bár ezek több ponton is kapcsolódó jogviszonyok, mégis egymástól különböző szabályokról van szó. A munkavégzésre irányuló jogviszony a munkáltató és a munkavállaló viszonyát szabályozza, miközben a társadalombiztosítási jogviszony alapvetően egyfajta kötelező biztosítási jellegű jogviszony.

Mostanra viszont ez a helyzet megváltozott, ha valaki szeretne, az a nyugdíjkorhatár elérése után, a nyugellátás mellett is dolgozhat, és kaphat fizetést. Ebben az esetben viszont járulékokat is kell fizetnie a dolgozó nyugdíjasnak, attól függetlenül, hogy öregségi, rokkantsági nyugdíjról van szó, vagy hogy kap-e baleseti illetve egyéb járadékot a nyugdíjas.

Öregségi nyugdíj

Ezzel egy kategóriába esik többek között a korengedményes nyugdíj, az előnyugdíj, a bányásznyugdíj, és a szolgálati nyugdíj is. Ha valaki emellett dolgozik, kérheti a nyugdíj folyósításának felfüggesztését, de ez nem lesz hatással arra, hogy nyugdíjasnak minősül, vagyis az utazással és egyéb dolgokkal kapcsolatos kedvezmények megilletik továbbra is.

2007 január 1-től hatályos a társadalombiztosításról szóló törvény változása, miszerint 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetnie a dolgozó nyugdíjasnak a 2007 április 1-je után kifizetett jövedelme után. Viszont pozitívum, hogy a nyugdíjkorhatár felett minden 365 nap szolgálati idő után a járulékalapot képező kereset 0,4 százalékával meg kell emelni a nyugellátás összegét.

A jogosultságuk a 13. havi nyugdíjra nem vesztik el a felfüggesztéssel, viszont azzal tisztában kell lenni, hogy azt csak akkor kapják, ha az adott hónapban (március és november) folyósítják a nyugdíjat.

2007 december 31-ét követően viszont azoknak, akiknek a jövedelme, ami alapján a járulékot fizetni kell, meghaladja az adott év első napján érvényes legkisebb munkabér tizenkétszeresét, és 2010-ben a 62 évet még nem betöltött öregségi nyugdíjasok, 2010-től hivatalból meg kell szüntetni a nyugdíj folyósítását.

A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott a jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot (4 százalék), ha pedig a nyugdíj szünetel, akkor pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (3 százalék) is köteles fizetni.

Rokkantsági nyugdíj

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Erre a nyugdíjtípusra az jogosult, aki munkaképességét 67 százalékban elveszette, megszerezte a törvény által meghatározott szükséges szolgálati időt, és aki rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete lényegesen kevesebb a megrokkanás előtti keresetnél. Vagyis ha rendszeresen dolgozunk, és az elmúlt 4 hónapban nem lényegesen kevesebb a bérünk a megrokkanás előttinek, akkor megszűnik a rokkantsági jogosultságunk.

2007. április 1. óta ugyanazok a járulékfizetési kötelezettségek vonatkoznak a rokkant nyugdíjasokra is mint az öregségi nyugdíjasokra, vagyis 8,5 százalék.

A 2008 január 1-től bevezetésre kerülő rehabilitációs járadékról szóló törvény viszont némi szigorítást vezet be ezen a területen, ugyanis az egyéb jogosultsági feltételek mellett akkor kaphat valaki rokkantsági nyugdíjat ha mellette dolgozik, hogy a jövedelem minimum 30 százalékkal alacsonyabb kell hogy legyen az egészségkárosodás előtti 4 hónap átlagjövedelménél.

Ráadásul az ellenőrzés is szigorúbbá válik. Eddig csak a nyugdíjas bejelentésekor vizsgálták a jogosultságot, viszont ezentúl már az adóhatóság által biztosított havi kereseti adatok alapján is ellenőrizni fognak a nyugdíj-biztosítási szervek.

A feketefoglalkoztatás visszaszorítására pedig azt is bevezetik, hogy ha a munkaügyi felügyelőség bebizonyítja a nyugdíjas illegális foglalkozatását, akkor újra leellenőrzik, hogy jogosult-e rokkantsági nyugdíjra. A vizsgálat időtartama alatt pedig a havi összegek folyósítását felfüggesztik.

Viszont azoknak nem kell aggódnia, akik már most kapják a rokkantsági nyugdíjat, ugyanis a szigorítások csak a 2007 december 31-ét követően megállapításra kerülő rokkantsági, és baleseti rokkantsági nyugdíjak esetén lesznek alkalmazhatóak.

Mi a helyzet a járadékokkal?

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.03.31 16:38
Egy korábbi blogunkban (Téged mennyire foglalkoztat a csapatod motiváltsága? 3+1 tünet, ami miatt fo...
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?