24 °C Budapest

Járulékfizetés nyugdíjasként: érdemes-e dolgozni?

Pénzcentrum
2007. október 8. 05:55

Járulékok fizetése Egyre több nyugdíjas dolgozik a korhatár elérése után. Van aki azért, mert annyira alacsony a nyugdíja, hogy nem nagyon tudna belőle megélni, van aki pedig azért, mert unatkozna egész nap otthon. De ilyenkor azt is figyelembe kell venni, hogy ha nyugdíjasként munkát vállalunk, bizonyos összegű járulékot azért be kell fizetnünk az államnak...

Régebben az, hogy valaki nyugdíjba vonult, azt jelentette, hogy a munkaviszonya is megszűnt. Amikor valaki elérte az előírt nyugdíjkorhatárt, vagy nyugdíjba ment, vagy esetleg még pár évet rádolgozott. A nyugellátásra azonban csak az állása megszűnését követően számíthatott bárki.

A szabályozás több szempontból is ellentmondásos volt, mivel a munkajogi jogviszonyt összekapcsolta a társadalombiztosítási jogviszonnyal, és bár ezek több ponton is kapcsolódó jogviszonyok, mégis egymástól különböző szabályokról van szó. A munkavégzésre irányuló jogviszony a munkáltató és a munkavállaló viszonyát szabályozza, miközben a társadalombiztosítási jogviszony alapvetően egyfajta kötelező biztosítási jellegű jogviszony.

Mostanra viszont ez a helyzet megváltozott, ha valaki szeretne, az a nyugdíjkorhatár elérése után, a nyugellátás mellett is dolgozhat, és kaphat fizetést. Ebben az esetben viszont járulékokat is kell fizetnie a dolgozó nyugdíjasnak, attól függetlenül, hogy öregségi, rokkantsági nyugdíjról van szó, vagy hogy kap-e baleseti illetve egyéb járadékot a nyugdíjas.

Öregségi nyugdíj

Ezzel egy kategóriába esik többek között a korengedményes nyugdíj, az előnyugdíj, a bányásznyugdíj, és a szolgálati nyugdíj is. Ha valaki emellett dolgozik, kérheti a nyugdíj folyósításának felfüggesztését, de ez nem lesz hatással arra, hogy nyugdíjasnak minősül, vagyis az utazással és egyéb dolgokkal kapcsolatos kedvezmények megilletik továbbra is.

2007 január 1-től hatályos a társadalombiztosításról szóló törvény változása, miszerint 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetnie a dolgozó nyugdíjasnak a 2007 április 1-je után kifizetett jövedelme után. Viszont pozitívum, hogy a nyugdíjkorhatár felett minden 365 nap szolgálati idő után a járulékalapot képező kereset 0,4 százalékával meg kell emelni a nyugellátás összegét.

A jogosultságuk a 13. havi nyugdíjra nem vesztik el a felfüggesztéssel, viszont azzal tisztában kell lenni, hogy azt csak akkor kapják, ha az adott hónapban (március és november) folyósítják a nyugdíjat.

2007 december 31-ét követően viszont azoknak, akiknek a jövedelme, ami alapján a járulékot fizetni kell, meghaladja az adott év első napján érvényes legkisebb munkabér tizenkétszeresét, és 2010-ben a 62 évet még nem betöltött öregségi nyugdíjasok, 2010-től hivatalból meg kell szüntetni a nyugdíj folyósítását.

A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatott a jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot (4 százalék), ha pedig a nyugdíj szünetel, akkor pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (3 százalék) is köteles fizetni.

Rokkantsági nyugdíj

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erre a nyugdíjtípusra az jogosult, aki munkaképességét 67 százalékban elveszette, megszerezte a törvény által meghatározott szükséges szolgálati időt, és aki rendszeresen nem dolgozik, vagy keresete lényegesen kevesebb a megrokkanás előtti keresetnél. Vagyis ha rendszeresen dolgozunk, és az elmúlt 4 hónapban nem lényegesen kevesebb a bérünk a megrokkanás előttinek, akkor megszűnik a rokkantsági jogosultságunk.

2007. április 1. óta ugyanazok a járulékfizetési kötelezettségek vonatkoznak a rokkant nyugdíjasokra is mint az öregségi nyugdíjasokra, vagyis 8,5 százalék.

A 2008 január 1-től bevezetésre kerülő rehabilitációs járadékról szóló törvény viszont némi szigorítást vezet be ezen a területen, ugyanis az egyéb jogosultsági feltételek mellett akkor kaphat valaki rokkantsági nyugdíjat ha mellette dolgozik, hogy a jövedelem minimum 30 százalékkal alacsonyabb kell hogy legyen az egészségkárosodás előtti 4 hónap átlagjövedelménél.

Ráadásul az ellenőrzés is szigorúbbá válik. Eddig csak a nyugdíjas bejelentésekor vizsgálták a jogosultságot, viszont ezentúl már az adóhatóság által biztosított havi kereseti adatok alapján is ellenőrizni fognak a nyugdíj-biztosítási szervek.

A feketefoglalkoztatás visszaszorítására pedig azt is bevezetik, hogy ha a munkaügyi felügyelőség bebizonyítja a nyugdíjas illegális foglalkozatását, akkor újra leellenőrzik, hogy jogosult-e rokkantsági nyugdíjra. A vizsgálat időtartama alatt pedig a havi összegek folyósítását felfüggesztik.

Viszont azoknak nem kell aggódnia, akik már most kapják a rokkantsági nyugdíjat, ugyanis a szigorítások csak a 2007 december 31-ét követően megállapításra kerülő rokkantsági, és baleseti rokkantsági nyugdíjak esetén lesznek alkalmazhatóak.

Mi a helyzet a járadékokkal?

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 29. szerda
Magdolna
22. hét
Május 29.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem