4 °C Budapest

Újabb kampányfogás: csak a gazdagok fizessenek öröklési illetéket!

Pénzcentrum
2007. október 5. 13:00

Megkezdődött a brit konzervatív párt kampánya egy drámai javaslattal, az öröklési illeték kötelezettség határát 1 millió font (364 millió forint) fölé emelnék. Ennek köszönhetően valóban csak a milliomosokat sújtaná ez az adóteher, és megszabadítana rengeteg családot attól a félelemtől, hogy a gondosan összekuporgatott vagyonukat és házukat haláluk után elviszi az adóhatóság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ha ez a javaslat megvalósulna, az tárt karokkal lenne üdvözölve a brit nyilvánosság által, főleg mivel egy most készült tanulmány szerint a britek mindössze 10 százaléka gondolkodik el azon, hogy az örökösödési illetéket belekalkulálja a nyugdíjas évekre megtervezett pénzügyeibe.

Ez a szám elég aggasztó ha azt a tényt tekintjük, hogy az öröklési illeték kötelezettsége alá tartozó háztartások száma megduplázódott az elmúlt évtizedben. Az 1997/1998 évben még "mindössze" 18 ezer lakás volt illetékköteles, miközben 2006/2007-ben már 37 ezer, és az ebből származó bevételek is 1,7 milliárd fontról (618,8 milliárd forint) közel 3,3 milliárd fontra (1 201,2 milliárd forint) nőttek ugyanebben az időszakban.

Egyelőre a határ 300 ezer font, amit 2010-re 350 ezer fontra tervez emelni a kormány. Aki e feletti értékű házzal rendelkezik, annak a halála után a határ feletti érték 40 százalékának megfelelő illetéket fizet a család. Az emelés pozitív kezdeményezés, de még mindig nem segíti ki a családokat a pácból, mivel az ingatlanok értéke ennél sokkal dinamikusabban nő jelenleg.

A tanulmány szerint az 50'-es 60'-as éveikben lévő emberek mindössze 9 százaléka informálódik valamennyire a nyugdíj előtt az öröklési illeték kikerüléséről, és még kevesebb, összesen 7 százalék kér tényleges tanácsot a fizetendő összeg csökkentésére. Ezen a hozzáálláson változtatni kell, ugyanis évről évre egyre több család és otthon kerül az öröklési illeték hatálya alá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Magyarországon a mérték ugyan nem akkora, mint a briteknél, de az illeték hatálya alá eső ingatlanok száma magasabb az alacsonyabb összeghatár miatt.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?