5 °C Budapest

Hogyan kerüljük el a "haláladót"?

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 05:40

Kezdjük a britekkel Egy szeretett személy elvesztése mindenki számára érzelmi válságot jelent. A lelki sokk azonban csak egy, a gondok között. Ugyanis az állam is sorban áll a jussáért. Az egyesek által "haláladónak" nevezett, örökösödési illeték azonban nem csak hazai sajátosság, más országok állampolgárai is fizethetik ezt a terhet. Mivel ez igen sok embert érint, sokan is keresik a kiskaput, hogy hogyan bújhatnának ki a teher alól. Nézzük, hol vannak a kiskapuk?

Kezdjük a britekkel

A britek az utóbbi időben kezdték felmérni azt a jelenséget, hogy nagy értékű művészeti alkotások kerülnek ki az országból, így a nemzeti kincsek sorából. Az állam és a múzeumok összefogással próbálják megtartani ezeket a festményeket, vagy egyéb műalkotásokat. Abban az esetben ha szeretnénk megkímélni a rokonainkat az örökösödési illeték terhétől egy dolgot tehetünk, ami még az országnak is igencsak jó.

A brit múzeumok annak érdekében, hogy megtartsák az országban a nagyon értékes műalkotásokat, összefogtak az adóhatósággal, és megegyeztek, ha valaki még életében pénz helyett egy múzeumnak adományoz egy tulajdonában lévő műkincset, akkor örökösödéi illeték kedvezményt szerez a rokonoknak.

Ez két szemszögből is hasznos. Előfordulhat, hogy a családnak egyáltalán nincs pénze kifizetni az illeték összegét, és legrosszabb esetben elveszíthetik mindenüket. A másik az, hogy egy brit múzeumnak átlagosan 100 ezer font áll rendelkezésére egy évben műtárgyak vásárlására, amely azok értékéhez képest nevetséges összeg.

Eddig Nagy Britanniában 32 műtárgy került a múzeumok gyűjteményébe, összesen 25,3 millió font értékben. Az ezekhez kötődő az adóhatóság által adott illetékkedvezmény pedig 13,8 millió font volt, ami ha belegondolunk nagyon szép összeg. Tehát ha nagy értékű festmény kerül a birtokunkba, megfontolandó, hogy múzeumnak adományozzuk azt.

Mi a helyzet Magyarországon? - Kezdjük az alapokkal!

Az öröklési illetéket akkor kell fizetnünk az államnak, ha valamilyen haláleset folytán örökölünk, és így jutunk valamilyen vagyontárgyhoz. Az illeték tárgya maga az örökség, vagyis ház, lakás, termőföld, haszonélvezeti jog, ingóságok stb.

Az illetéket az örökösök abban az arányban fizetik meg az adóhatóságnak, amilyen arányban örököltek.

A fizetendő összeg:

Az örökösödési illeték mértéke a következő táblázatban van összefoglalva, amit jól meg kell nézni, hogy tisztában legyünk a saját esetünkkel:


Eladhatom amint örököltem:

Ha örököltünk, és az valamilyen ingatlan, akkor meg kell várni, hogy bejegyezzenek az ingatlan nyilvántartásba mint tulajdonost. Ez egy kis időbe telik, mivel szükséges hozzá közjegyző, valamint Földhivatali bejegyzés is, de azt már nem kell megvárni, hogy az Illetékhivatal megállapítsa az illeték mértékét, így már eladhatjuk az ingatlant.

Kedvezmények, és a fizetés elkerülése

Kedvezmények, és a fizetés elkerülése

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?