7 °C Budapest

Hogyan kerüljük el a "haláladót"?

Pénzcentrum
2007. augusztus 7. 05:40

Kezdjük a britekkel Egy szeretett személy elvesztése mindenki számára érzelmi válságot jelent. A lelki sokk azonban csak egy, a gondok között. Ugyanis az állam is sorban áll a jussáért. Az egyesek által "haláladónak" nevezett, örökösödési illeték azonban nem csak hazai sajátosság, más országok állampolgárai is fizethetik ezt a terhet. Mivel ez igen sok embert érint, sokan is keresik a kiskaput, hogy hogyan bújhatnának ki a teher alól. Nézzük, hol vannak a kiskapuk?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Kezdjük a britekkel

A britek az utóbbi időben kezdték felmérni azt a jelenséget, hogy nagy értékű művészeti alkotások kerülnek ki az országból, így a nemzeti kincsek sorából. Az állam és a múzeumok összefogással próbálják megtartani ezeket a festményeket, vagy egyéb műalkotásokat. Abban az esetben ha szeretnénk megkímélni a rokonainkat az örökösödési illeték terhétől egy dolgot tehetünk, ami még az országnak is igencsak jó.

A brit múzeumok annak érdekében, hogy megtartsák az országban a nagyon értékes műalkotásokat, összefogtak az adóhatósággal, és megegyeztek, ha valaki még életében pénz helyett egy múzeumnak adományoz egy tulajdonában lévő műkincset, akkor örökösödéi illeték kedvezményt szerez a rokonoknak.

Ez két szemszögből is hasznos. Előfordulhat, hogy a családnak egyáltalán nincs pénze kifizetni az illeték összegét, és legrosszabb esetben elveszíthetik mindenüket. A másik az, hogy egy brit múzeumnak átlagosan 100 ezer font áll rendelkezésére egy évben műtárgyak vásárlására, amely azok értékéhez képest nevetséges összeg.

Eddig Nagy Britanniában 32 műtárgy került a múzeumok gyűjteményébe, összesen 25,3 millió font értékben. Az ezekhez kötődő az adóhatóság által adott illetékkedvezmény pedig 13,8 millió font volt, ami ha belegondolunk nagyon szép összeg. Tehát ha nagy értékű festmény kerül a birtokunkba, megfontolandó, hogy múzeumnak adományozzuk azt.

Mi a helyzet Magyarországon? - Kezdjük az alapokkal!

Az öröklési illetéket akkor kell fizetnünk az államnak, ha valamilyen haláleset folytán örökölünk, és így jutunk valamilyen vagyontárgyhoz. Az illeték tárgya maga az örökség, vagyis ház, lakás, termőföld, haszonélvezeti jog, ingóságok stb.

Az illetéket az örökösök abban az arányban fizetik meg az adóhatóságnak, amilyen arányban örököltek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fizetendő összeg:

Az örökösödési illeték mértéke a következő táblázatban van összefoglalva, amit jól meg kell nézni, hogy tisztában legyünk a saját esetünkkel:


Eladhatom amint örököltem:

Ha örököltünk, és az valamilyen ingatlan, akkor meg kell várni, hogy bejegyezzenek az ingatlan nyilvántartásba mint tulajdonost. Ez egy kis időbe telik, mivel szükséges hozzá közjegyző, valamint Földhivatali bejegyzés is, de azt már nem kell megvárni, hogy az Illetékhivatal megállapítsa az illeték mértékét, így már eladhatjuk az ingatlant.

Kedvezmények, és a fizetés elkerülése

Kedvezmények, és a fizetés elkerülése

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06