16 °C Budapest

Fizetnek az örökösök kivéve, ha...

Pénzcentrum
2007. március 6. 09:30

Akár jövő januártól megszűnhet vagy átalakulhat az örökösödési illeték rendszere - ha nem bukik meg az MDF javaslata. A szocialisták és a Fidesz mindenesetre hajlandó gondolkodni az illeték átalakításáról, bár mindez számos problémát felvet.

Örököltem - most mit tegyek?

Nem lehet jelentős teherrel sújtani az európai mércével szerény családi vagyonokat Magyarországon - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő a Napi Gazdaságnak adott interjújában az örökösödési adó sorsát firtató kérdésre válaszolva. A miniszterelnök azonban azt is hozzátette: "egy pont felett irritálná az embereket, ha illeték nélkül lehetne örökíteni a vagyont". A miniszterelnök most először állt ki egyértelműen az örökösödési illeték eltörlése mellett - bár igazság szerint a kormányzat korábban sem zárkózott el teljesen a gondolattól.

Az MDF öt éve próbálja meg elérni az örökösödési illeték eltörlését. A párt az általa "haláladónak" nevezett illeték megszüntetéséért már szervezett virrasztást, aláírásgyűjtést, próbálkozott határozati javaslatot elfogadtatni az ügyben az Országgyűléssel (sikertelenül), és számos kérdést, interpellációt intézett az illetékes miniszterhez. Álláspontjuk szerint ugyanis igazságtalan akkor terhelni a családokat, amikor közeli hozzátartozójukat veszítik el: az állam ne kotorásszon a gyász perceiben a polgárok zsebében. A párt azt javasolta, a közeli hozzátartozókat mentsék fel az örökösödési illeték megfizetése alól - legutóbb pedig azt, hogy legalább a 30 millió forintnál kisebb összeget öröklők mentesüljenek a teher megfizetésétől.

Bár a pénzügyi tárcánál egyelőre nem igazán foglalkoznak az illetékek újragondolásával - leginkább az új, értékalapú ingatlanadó és az esetleges adóreform lehet napirenden -, a miniszterelnöki egyeztetési kézség talán ebben is fordulatot hozhat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az örökösödési illeték az ingatlanokra (lakás, telek, üdülő) közeli hozzátartozók (gyermek, szülő, házastárs) esetében 18 millió forintig a vagyon 2,5 százaléka, a 18 és 35 millió forint közötti vagyonrésznek a hat százaléka, a 35 millió forintot meghaladó értékre pedig 11 százalék. Vagyis: egy 15 milliós lakás öröklésekor 375 ezer forint az illeték, egy 30 milliós ház esetében 522 ezer forint, a 45 millió forintot érő villa öröklése pedig 2 millió 570 ezer forint közterhet hoz maga után. Az ingó vagyontárgyak öröklése 300 ezer forint értékig mindenkinél illetékmentes, ám e felett már meglehetősen nagy összegeket kell leróni: a 18 milliós értékhatárig is 11 százalék a közteher, 18 és 35 millió között 15, a felett 21 százalék a közeli hozzátartozók esetén is. (Távolabbi rokoni kapcsolat minden esetben nagyobb közterhet is jelent). Az e forrásból származó összeg nem mondható nagynak: a 2005-ös (legfrissebb) adatok szerint a teljes illetékbevételnek, alig a tíz százalékát tette ki, és 12,8 milliárd forintot ért el. Ráadásul ez az összeg sem maradna el teljesen, hiszen nem mindenkinek, csupán az egyik csoportnak - közeli hozzátartozóknak - adnának mentességet.

A javaslat elfogadására nagyobb esélyt ad, hogy a Fidesz is kész egyeztetni az adócsökkentésről. Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke szerint a párt mindig is támogatta az adóterhek csökkentését.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem