Menedzser lesz a közalkalmazottból

Pénzcentrum
2007. október 4. 08:45

Munkajogi szempontból teljesen újraszabályozzák a közszférában a vezetői posztokat. A változás januártól érintheti majd a közalkalmazottakat. A törvénytervezet egyelőre tárcaközi egyeztetésen van, de hamarosan a kormány elé kerülhet - adja hírül a Világgazdaság.

2008-tól kezdve a vezetői megbízás mellett önálló vezetői munkakörben, valamint menedzserszerződéssel is elláthatják majd az irányítói posztokat. Horváth István, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium jogi főosztályvezetője szerint a vezetői megbízás a továbbiakban majd azokra vonatkozik, akik a munkaidejük kisebb részét töltik ténylegesen menedzseri feladatokkal, így például a tanszékvezető egyetemi tanárok.

Emellett változik majd az önálló vezetői munkakörbe kinevezettek javadalmazása is, ezen belül az intézményigazgatók havi garantált illetménye is. Januártól majd az irányított szervezet méretétől, valamint a pozícióval járó felelősség méretétől, valamint az elvégzett feladatok összetettségétől függ az, ki mekkora garantált jövedelemre számíthat.

Több pozíciót nem véd majd a továbbiakban a közalkalmazotti törvény. Így azokat az állásokat, amelyek nem különböznek sokban a versenyszféra azonos munkakörétől, jellemzőbbé válik, hogy menedzserszerződéssel foglalkoztatják majd a közszféra dolgozóit. Ennek révén az adott pozícióban dolgozók felelőssége, számonkérhetősége nagyobb lesz, sőt könnyebben elbocsáthatóak lesznek.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?