12 °C Budapest

Növekvő munkanélküliség: 40 ezerrel többen állás nélkül...

Pénzcentrum
2007. szeptember 7. 08:45

A tavalyi év első feléhez képest 40 ezerrel több volt a regisztrált álláskeresők száma, ami nem meglepő, ha azt tekintjük, hogy Budapesten ötször nagyobb létszámleépítést jelentettek be - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyilvántartottak száma augusztus végén 417 ezer fő volt, ami 5 ezerrel több, mint júliusban. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) szerint ezt a számot jelentősen gyarapították a pályakezdők is, és a csökkenő inaktivitás is. De 40 ezres növekedést ez a tendencia nem okozhat. Az ÁFSZ szerint a növekedés leginkább a szakképzettséggel nem rendelkezők számának növekedése okozza.

A jelentős növekedésben az is közrejátszik, hogy az idén az első hat hónapban 20 ezer fős létszámcsökkentésnek lehettünk tanúi, aminek többsége Budapesten történt. Továbbra is jelentősek a területi különbségek, Észak-Magyarországon több mint 100 ezer embernek nincs állása, miközben a Nyugat-Dunántúlon ez a szám nem éri el a 300 ezret. A diplomások számára jó hír, hogy a diplomás munkanélküliek már csak 4 679-en vannak.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint a jelenlegi stagnáló gazdaságban a cégek átszervezésekkel, és létszámleépítésekkel próbálnak fennmaradni. A jelenlegi munkanélküliek nagy részét a kis- és középvállalkozások tudnák felszívni, de erre egyelőre nincs kapacitás.

Probléma az is, hogy a jelenlegi hitelkonstrukciók mellett sok kisebb vállalkozás nem tud hitelhez jutni, és nem tudnak indulni azokon az uniós pályázatokon, amelyek jelentős önrészt követelnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Augusztus elején összesen 57,6 ezer szabad álláshely volt, amiből hónap végére 29,1 maradt betöltetlenül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.10.27 10:25
A hatályos Szja törvény szerint az az egyéni vállalkozó, aki a vállalkozói szja szerint adózza a jöv...
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?