9 °C Budapest

Mindhalálig lakáshitel: mire készülnek a bankok?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 05:55

Változó feltételek Világszerte egyre nehezebben tudnak lakást venni a fiatalok, ezért a bankok futamidő kitolásával, és az önerő csökkentésével próbálnak meg kedvezőbb feltételeket biztosítani. Itthon inkább az alacsony törlesztő részletet szeretik a vásárlók ezért népszerű itt is a 0 százalék önerő, és a kitolódó futamidő. A következő összeállításban a magyar bankok kondíciót vizsgáltuk.

Hitelfeltételek alakulása külföldön és itthon

Világszerte az a tendencia, hogy a lakáshitelek futamideje kitolódik. Ennek több oka is lehetséges. A legfőbb indok azonban az, hogy az ingatlanok értékének növekedését nem követte a reálbérek színvonalának növekedése. Az idő előrehaladásával egyre többet kell dolgoznunk azért, hogy saját lakásunk legyen, ha szüleink nem rendelkeznek felesleges erőforrásokkal. Ez nehéz helyzetbe hozza mind a vásárlókat, mind a piacot, a bankokról nem is beszélve.

Elég nagy problémákat jelenthet a bankok számára, ha a lakáshitelek igénylése visszaesik, mivel a teljes portfoliójuk jelentős százalékát adja ez a terület. Ennek megállítása, és az ügyfélkör esetleges bővítése érdekében folyamatos könnyítéseket vezetnek be, mint például a 100 százalékos finanszírozás, vagyis gyakorlatilag önerő nélkül tudunk hitelt felvenni a megvásárolni kívánt lakásra, vagy a korábban maximum 20-25 éves hitellejárat kitolása 30-35 évre. Ezekkel a feltételekkel olyan célcsoportot is el tudnak érni, akiknek a korábbi kondíciók mellett nem volt lehetőségük hitel felvételére a fizetési szintek, és a költési szokások miatt.

Magyarországon ugyanez a folyamat megy végbe, annak ellenére, hogy itthon nem változott jelentősen az ingatlanárak és a reálbér közötti arány. A változás két okban keresendő az általunk megkérdezett bankok szerint. Az első az, hogy a hazai ügyfelek kevés megtakarítással rendelkeznek, vagyis nem tudnak előteremteni egy 30-40 százalékos önerőt. A második pedig az, hogy sokan a hiteleket a havi törlesztőrészletek nagysága alapján választják meg, ami a hosszabb futamidejű hiteleknél nyilvánvalóan alacsonyabb.

Legkisebb önerő amivel rendelkezni kell itthon

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A megkérdezett bankok nagy része jelenleg megfelelő fedezet bevonásával, illetve jövedelemigazolással már 0 százalékos önerővel is ad hiteleket az ügyfeleknek. Néhány kivétel van, a Budapest Bank legkevesebb 5 százalék önerővel tud hitelt nyújtani, a K&H Bank pedig kiegészítő fedezetet is kér. A következő táblázatba foglaljuk össze az összegyűjtött adatokat, amik megfelelő jelzálogfedezet esetén értendők:

Meddig is fizetünk?

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40