20 °C Budapest

Mindhalálig lakáshitel: mire készülnek a bankok?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 05:55

Változó feltételek Világszerte egyre nehezebben tudnak lakást venni a fiatalok, ezért a bankok futamidő kitolásával, és az önerő csökkentésével próbálnak meg kedvezőbb feltételeket biztosítani. Itthon inkább az alacsony törlesztő részletet szeretik a vásárlók ezért népszerű itt is a 0 százalék önerő, és a kitolódó futamidő. A következő összeállításban a magyar bankok kondíciót vizsgáltuk.

Hitelfeltételek alakulása külföldön és itthon

Világszerte az a tendencia, hogy a lakáshitelek futamideje kitolódik. Ennek több oka is lehetséges. A legfőbb indok azonban az, hogy az ingatlanok értékének növekedését nem követte a reálbérek színvonalának növekedése. Az idő előrehaladásával egyre többet kell dolgoznunk azért, hogy saját lakásunk legyen, ha szüleink nem rendelkeznek felesleges erőforrásokkal. Ez nehéz helyzetbe hozza mind a vásárlókat, mind a piacot, a bankokról nem is beszélve.

Elég nagy problémákat jelenthet a bankok számára, ha a lakáshitelek igénylése visszaesik, mivel a teljes portfoliójuk jelentős százalékát adja ez a terület. Ennek megállítása, és az ügyfélkör esetleges bővítése érdekében folyamatos könnyítéseket vezetnek be, mint például a 100 százalékos finanszírozás, vagyis gyakorlatilag önerő nélkül tudunk hitelt felvenni a megvásárolni kívánt lakásra, vagy a korábban maximum 20-25 éves hitellejárat kitolása 30-35 évre. Ezekkel a feltételekkel olyan célcsoportot is el tudnak érni, akiknek a korábbi kondíciók mellett nem volt lehetőségük hitel felvételére a fizetési szintek, és a költési szokások miatt.

Magyarországon ugyanez a folyamat megy végbe, annak ellenére, hogy itthon nem változott jelentősen az ingatlanárak és a reálbér közötti arány. A változás két okban keresendő az általunk megkérdezett bankok szerint. Az első az, hogy a hazai ügyfelek kevés megtakarítással rendelkeznek, vagyis nem tudnak előteremteni egy 30-40 százalékos önerőt. A második pedig az, hogy sokan a hiteleket a havi törlesztőrészletek nagysága alapján választják meg, ami a hosszabb futamidejű hiteleknél nyilvánvalóan alacsonyabb.

Legkisebb önerő amivel rendelkezni kell itthon

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megkérdezett bankok nagy része jelenleg megfelelő fedezet bevonásával, illetve jövedelemigazolással már 0 százalékos önerővel is ad hiteleket az ügyfeleknek. Néhány kivétel van, a Budapest Bank legkevesebb 5 százalék önerővel tud hitelt nyújtani, a K&H Bank pedig kiegészítő fedezetet is kér. A következő táblázatba foglaljuk össze az összegyűjtött adatokat, amik megfelelő jelzálogfedezet esetén értendők:

Meddig is fizetünk?

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 12. 16:01
Megnéztem azokat a cégeket az áprilisi Top10-ből, amiket még nem elemeztem, hála a roic.ai-s adatokn...
Bankmonitor  |  2024. április 12. 15:58
A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium közleménye alapján kiderült, hogy mely...
MEDIA1  |  2024. április 12. 12:47
Hann Endre jó hírnévhez való jogának megsértése miatt perelte az ElkXrtuk című kurzusfilm gyártóját....
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm