Mindhalálig lakáshitel: mire készülnek a bankok?

Pénzcentrum
2007. augusztus 9. 05:55

Változó feltételek Világszerte egyre nehezebben tudnak lakást venni a fiatalok, ezért a bankok futamidő kitolásával, és az önerő csökkentésével próbálnak meg kedvezőbb feltételeket biztosítani. Itthon inkább az alacsony törlesztő részletet szeretik a vásárlók ezért népszerű itt is a 0 százalék önerő, és a kitolódó futamidő. A következő összeállításban a magyar bankok kondíciót vizsgáltuk.

Hitelfeltételek alakulása külföldön és itthon

Világszerte az a tendencia, hogy a lakáshitelek futamideje kitolódik. Ennek több oka is lehetséges. A legfőbb indok azonban az, hogy az ingatlanok értékének növekedését nem követte a reálbérek színvonalának növekedése. Az idő előrehaladásával egyre többet kell dolgoznunk azért, hogy saját lakásunk legyen, ha szüleink nem rendelkeznek felesleges erőforrásokkal. Ez nehéz helyzetbe hozza mind a vásárlókat, mind a piacot, a bankokról nem is beszélve.

Elég nagy problémákat jelenthet a bankok számára, ha a lakáshitelek igénylése visszaesik, mivel a teljes portfoliójuk jelentős százalékát adja ez a terület. Ennek megállítása, és az ügyfélkör esetleges bővítése érdekében folyamatos könnyítéseket vezetnek be, mint például a 100 százalékos finanszírozás, vagyis gyakorlatilag önerő nélkül tudunk hitelt felvenni a megvásárolni kívánt lakásra, vagy a korábban maximum 20-25 éves hitellejárat kitolása 30-35 évre. Ezekkel a feltételekkel olyan célcsoportot is el tudnak érni, akiknek a korábbi kondíciók mellett nem volt lehetőségük hitel felvételére a fizetési szintek, és a költési szokások miatt.

Magyarországon ugyanez a folyamat megy végbe, annak ellenére, hogy itthon nem változott jelentősen az ingatlanárak és a reálbér közötti arány. A változás két okban keresendő az általunk megkérdezett bankok szerint. Az első az, hogy a hazai ügyfelek kevés megtakarítással rendelkeznek, vagyis nem tudnak előteremteni egy 30-40 százalékos önerőt. A második pedig az, hogy sokan a hiteleket a havi törlesztőrészletek nagysága alapján választják meg, ami a hosszabb futamidejű hiteleknél nyilvánvalóan alacsonyabb.

Legkisebb önerő amivel rendelkezni kell itthon

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megkérdezett bankok nagy része jelenleg megfelelő fedezet bevonásával, illetve jövedelemigazolással már 0 százalékos önerővel is ad hiteleket az ügyfeleknek. Néhány kivétel van, a Budapest Bank legkevesebb 5 százalék önerővel tud hitelt nyújtani, a K&H Bank pedig kiegészítő fedezetet is kér. A következő táblázatba foglaljuk össze az összegyűjtött adatokat, amik megfelelő jelzálogfedezet esetén értendők:

Meddig is fizetünk?

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?