10 °C Budapest

Mennyi legyen a borravaló? Rengeteget keresnek belőle...

Pénzcentrum
2007. május 11. 12:00

Az éttermi asztalnál ülve bizonyára sokak fejében megfordult már a gondolat, vajon mennyi borravalót adjanak. Az egyszerű fejszámolást megnehezíti a szervízdíjként elhíresült próbálkozás, mely gyakorlatilag lehetőséget teremt a vendéglősöknek, hogy ezt a tételt külön feltüntetve a számlán, kötelezővé tegyék a felszolgálási díjat. A rendszer persze - nem meglepő módon - nem működik éppen tökéletesen, a legtöbben így azt sem tudják, kell-e egyáltalán fizetnünk valamit, vagy benne van minden az árban. Mielőtt körüljárjuk a borravaló kérdését és annak adóvonzatát, röviden kitérünk arra, hogy egy nálunk jóval fejlettebb országban - az USA-ban - milyen területen mennyit szokás borravalóként keresni, és mennyit illik fogyasztóként adni.

Ki, mennyit kasszíroz?

Az Egyesült Államokban a vendégeknek gyakorlatilag az elégedettségtől függetlenül szinte kötelező borravalót adniuk az éttermekben, mivel az ott dolgozóknak a foglalkoztatójuk jogszabály szerint fizethet minimálbér alatti összeget is, melyet a borravaló hoz fel megfelelő szintre. Aki tehát belép egy étterembe, tulajdonképpen ráutaló magatartással megköti a szerződést, mely szerint hajlandó borravalót adni.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a felszolgálók a PayScale adatai szerint havi bevételük mintegy felét borravalóból realizálják. (A PayScale adatbázisa 14 250 borravalót kapó alkalmazott fizetési adatait tartalmazza.)

A tengerentúlon a vendégek általában 15-20%-os borravalót adnak a teljes kiszolgálást nyújtó éttermekben, ez az arány azonban egyre inkább a 20% felé mozdul el, talán a könnyebb fejszámolás miatt...

A PayScale 2006-os adatai szerint egy kaszinóban dolgozó krupié az átlagosan 7,55 dolláros órabérét 40,2 dollárra tornázza fel a borravalóknak köszönhetően, azaz bevételének mintegy 81%-át szerzi ilyen formában.

A fodrászoknál ez az arány 42%-os, míg a hotelek személyzeténél 50% körüli. Területileg természetesen hatalmas különbségek vannak, a szolgáltatás-centrikus helyeken, amilyen például Las Vegas, bőven átlagon felüli a borravaló mértéke is.

Mennyit illik adni?

A borravaló etikettje terén az Emily Post Institute tanácsai lehetnek irányadók, melyek szerint a legtöbb szolgáltatás esetében a 15%-os szint tökéletesen megfelelő.

A taxisofőröknek akkor illik az USA-ban 15%-nál több borravalót adni, ha csomagokat is kezelnek. A hotelekben a hordárnak 2 dollárt szokás adni az első táskáért, majd minden további csomagért 1 dollárt. Egy rendkívül népszerű eseményre jegyet szerző alkalmazott nagyságrendileg 5 dollárt érdemel erőfeszítéseiért.

Mi újság itthon? Bevallja valaki?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon 2005-ben kavarodott fel az állóvíz borravaló témában, az év október 1-jétől ugyanis az éttermek üzemeltetői felszolgálási díjat számíthatnak fel. Ezen tételt százalékosan fel kell tüntetni az étlapon és a számlán is, s ez nem haladhatja meg a felszolgált étel és ital bruttó árának 15%-át.

Ezt az összeget tehát a vendég nem önként fizeti, amennyiben azonban nincs ilyen díj feltüntetve, saját belátása szerint adhat borravalót. A tapasztalatok szerint a hazai vendéglősök zöme ódzkodik az explicit díj bevezetésétől, a többség továbbra is az önkéntes mederben hagyná csordogálni a dolgokat.

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy ha egy pincér havi jövedelmének jelentős része ilyen ellenőrizetlen forrásból származik, akkor mi után fog nyugdíjat kapni. Többek között ezen konfliktus feloldására változtattak a jogszabályokon 2005 októberétől, amikortól a borravaló már nem egyéb jövedelemként jelenik meg az adóbevallásban (már ha valaki bevallotta volna ezt megelőzően), hanem úgynevezett adóterhet nem viselő járandóságnak számít.

A felszolgálónak a felszolgálási díj és a borravaló után nem keletkezik járulékfizetési kötelezettsége, a borravaló után azonban önkéntesen fizethet 15% nyugdíjjárulékot is magába foglaló nyugdíjbiztosítási járulékot. Ezen 15% befizetéséért cserébe a borravaló 81%-át figyelembe veszik a nyugdíjalap megállapításánál.

A nyugdíjjárulék megfizetése azért is lehet racionális döntés, mert csekély befizetés mellett az állami nyugdíj alapja jelentősen növekedhet úgy, hogy az ilyen jogcímen szerzett bevétel után nem kell adót fizetni. A borravaló és a felszolgálási díj beleszámít a személyi jövedelemadó alapjába, de a ráeső adót nem kell megfizetni. (Az összes jövedelem adótartalma tehát növekszik ugyan, ennek mértéke azonban jóval kisebb, mintha ténylegesen a befolyt jövedelem után kellene adózni.)

A felszolgálói díj esetében a 15%-os nyugdíjjárulékot a foglalkoztatónak kell megfizetnie, az így megkapott összeg 81%-a tehát mindenképpen beleszámít a nyugdíjalapba.

Mindent összevetve elmondható, hogy a kormányzat igyekszik a kedvezményes adóztatás révén visszaszorítani az ellenőrizhetetlen módon szerzett jövedelmeket, illetve ezek bevallására sarkallja az állampolgárokat, a borravaló adólegalizálásának sikere azonban még várat magára.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?