21 °C Budapest

Nem kötelező adót fizetni októbertől

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 14:28

A nyáron még azzal riogatta a kormány a pincéreket, hogy megadóztatják a borravalót, most megszületett és az Országgyűlés el is fogadta azt a jogszabályt amely beteljesítette ezt az ígéretet.

 
A nyáron még azzal riogatta a kormány a pincéreket, hogy megadóztatják a borravalót, most megszületett és az Országgyűlés el is fogadta azt a jogszabályt amely beteljesítette ezt az ígéretet.
 
Azonban ez majdhogynem lazításnak, semmint szigorításnak tekinthető, ugyanis a vendéglátásban dolgozók akár jól is járhatnak a felszolgálási díj bevezetésével, valamint a borravalóra vonatkozó októbertől hatályos új rendelkezésekkel.
A jelenlegi szabályok szerint a kapott borravaló egyéb jövedelemnek számít és ezután a magánszemélynek kell megfizetni a szja - tábla szerinti személyi jövedelemadót illetve mellette még a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Még ennél is rosszabb a helyzet abban az esetben ha a munkáltató összegyűjti a borravalót és bérjövedelemként kifizeti a munkavállalónak. Ilyenkor ugyanis a borravaló munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, vagyis ebből a munkáltató levonja az adóelőleget, illetve a különböző járulékokat, valamint saját maga is megfizeti utána a szükséges járulékokat. Nem véletlen, hogy a vendéglátóipari-egységek üzemeltetői nem élnek ezzel a törvény adta lehetőséggel.
Október elsejétől azonban módosulnak a szabályok, ez időponttól 0-15 százalékos felszolgálási díjat számolhatnak majd el a számlában a vendéglátók, amely egyben áfaalap is. A felszolgálási díj hatósági áras.
Borravaló esetében a könnyebbséget az jelenti, hogy ez már nem a magánszemély egyéb jövedelme, hanem a felszolgálási díjjal együtt adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Vagyis ez azt jelenti, hogy beszámít az adóalapba de az adótábla szerinti adóját nem kell megfizetni a magánszemélynek. Ugyanakkor a felszolgálási díjként megszerzett jövedelem járulékalapot képez, a foglakoztatónak ez után 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulékot kell fizetni. A borravaló esetében ez a járulék megfizethető de nem kötelező, vagyis októbertől a ez a fajta jövedelem megúszható mindenféle közteher nélkül.
A felszolgálási díj és a borravaló 81 százalékát keresetként kell figyelembe venni a nyugdíj megállapításánál, éppen ezért jól járnak azok akik eddig is a bérhez hasonlóan számfejtették a borravalót, ugyanis októbertől 15 százalék elvonásával megússzák.
Forrás: Világgazdaság
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?