21 °C Budapest

Nem kötelező adót fizetni októbertől

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 14:28

A nyáron még azzal riogatta a kormány a pincéreket, hogy megadóztatják a borravalót, most megszületett és az Országgyűlés el is fogadta azt a jogszabályt amely beteljesítette ezt az ígéretet.

 
A nyáron még azzal riogatta a kormány a pincéreket, hogy megadóztatják a borravalót, most megszületett és az Országgyűlés el is fogadta azt a jogszabályt amely beteljesítette ezt az ígéretet.
 
Azonban ez majdhogynem lazításnak, semmint szigorításnak tekinthető, ugyanis a vendéglátásban dolgozók akár jól is járhatnak a felszolgálási díj bevezetésével, valamint a borravalóra vonatkozó októbertől hatályos új rendelkezésekkel.
A jelenlegi szabályok szerint a kapott borravaló egyéb jövedelemnek számít és ezután a magánszemélynek kell megfizetni a szja - tábla szerinti személyi jövedelemadót illetve mellette még a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Még ennél is rosszabb a helyzet abban az esetben ha a munkáltató összegyűjti a borravalót és bérjövedelemként kifizeti a munkavállalónak. Ilyenkor ugyanis a borravaló munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, vagyis ebből a munkáltató levonja az adóelőleget, illetve a különböző járulékokat, valamint saját maga is megfizeti utána a szükséges járulékokat. Nem véletlen, hogy a vendéglátóipari-egységek üzemeltetői nem élnek ezzel a törvény adta lehetőséggel.
Október elsejétől azonban módosulnak a szabályok, ez időponttól 0-15 százalékos felszolgálási díjat számolhatnak majd el a számlában a vendéglátók, amely egyben áfaalap is. A felszolgálási díj hatósági áras.
Borravaló esetében a könnyebbséget az jelenti, hogy ez már nem a magánszemély egyéb jövedelme, hanem a felszolgálási díjjal együtt adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Vagyis ez azt jelenti, hogy beszámít az adóalapba de az adótábla szerinti adóját nem kell megfizetni a magánszemélynek. Ugyanakkor a felszolgálási díjként megszerzett jövedelem járulékalapot képez, a foglakoztatónak ez után 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulékot kell fizetni. A borravaló esetében ez a járulék megfizethető de nem kötelező, vagyis októbertől a ez a fajta jövedelem megúszható mindenféle közteher nélkül.
A felszolgálási díj és a borravaló 81 százalékát keresetként kell figyelembe venni a nyugdíj megállapításánál, éppen ezért jól járnak azok akik eddig is a bérhez hasonlóan számfejtették a borravalót, ugyanis októbertől 15 százalék elvonásával megússzák.
Forrás: Világgazdaság
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm