Nem kötelező adót fizetni októbertől

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 14:28

A nyáron még azzal riogatta a kormány a pincéreket, hogy megadóztatják a borravalót, most megszületett és az Országgyűlés el is fogadta azt a jogszabályt amely beteljesítette ezt az ígéretet.

 
A nyáron még azzal riogatta a kormány a pincéreket, hogy megadóztatják a borravalót, most megszületett és az Országgyűlés el is fogadta azt a jogszabályt amely beteljesítette ezt az ígéretet.
 
Azonban ez majdhogynem lazításnak, semmint szigorításnak tekinthető, ugyanis a vendéglátásban dolgozók akár jól is járhatnak a felszolgálási díj bevezetésével, valamint a borravalóra vonatkozó októbertől hatályos új rendelkezésekkel.
A jelenlegi szabályok szerint a kapott borravaló egyéb jövedelemnek számít és ezután a magánszemélynek kell megfizetni a szja - tábla szerinti személyi jövedelemadót illetve mellette még a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Még ennél is rosszabb a helyzet abban az esetben ha a munkáltató összegyűjti a borravalót és bérjövedelemként kifizeti a munkavállalónak. Ilyenkor ugyanis a borravaló munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, vagyis ebből a munkáltató levonja az adóelőleget, illetve a különböző járulékokat, valamint saját maga is megfizeti utána a szükséges járulékokat. Nem véletlen, hogy a vendéglátóipari-egységek üzemeltetői nem élnek ezzel a törvény adta lehetőséggel.
Október elsejétől azonban módosulnak a szabályok, ez időponttól 0-15 százalékos felszolgálási díjat számolhatnak majd el a számlában a vendéglátók, amely egyben áfaalap is. A felszolgálási díj hatósági áras.
Borravaló esetében a könnyebbséget az jelenti, hogy ez már nem a magánszemély egyéb jövedelme, hanem a felszolgálási díjjal együtt adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Vagyis ez azt jelenti, hogy beszámít az adóalapba de az adótábla szerinti adóját nem kell megfizetni a magánszemélynek. Ugyanakkor a felszolgálási díjként megszerzett jövedelem járulékalapot képez, a foglakoztatónak ez után 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulékot kell fizetni. A borravaló esetében ez a járulék megfizethető de nem kötelező, vagyis októbertől a ez a fajta jövedelem megúszható mindenféle közteher nélkül.
A felszolgálási díj és a borravaló 81 százalékát keresetként kell figyelembe venni a nyugdíj megállapításánál, éppen ezért jól járnak azok akik eddig is a bérhez hasonlóan számfejtették a borravalót, ugyanis októbertől 15 százalék elvonásával megússzák.
Forrás: Világgazdaság
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. február 21. 21:33
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem