21 °C Budapest

Nem kötelező adót fizetni októbertől

Pénzcentrum
2005. szeptember 26. 14:28

A nyáron még azzal riogatta a kormány a pincéreket, hogy megadóztatják a borravalót, most megszületett és az Országgyűlés el is fogadta azt a jogszabályt amely beteljesítette ezt az ígéretet.

 
A nyáron még azzal riogatta a kormány a pincéreket, hogy megadóztatják a borravalót, most megszületett és az Országgyűlés el is fogadta azt a jogszabályt amely beteljesítette ezt az ígéretet.
 
Azonban ez majdhogynem lazításnak, semmint szigorításnak tekinthető, ugyanis a vendéglátásban dolgozók akár jól is járhatnak a felszolgálási díj bevezetésével, valamint a borravalóra vonatkozó októbertől hatályos új rendelkezésekkel.
A jelenlegi szabályok szerint a kapott borravaló egyéb jövedelemnek számít és ezután a magánszemélynek kell megfizetni a szja - tábla szerinti személyi jövedelemadót illetve mellette még a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Még ennél is rosszabb a helyzet abban az esetben ha a munkáltató összegyűjti a borravalót és bérjövedelemként kifizeti a munkavállalónak. Ilyenkor ugyanis a borravaló munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, vagyis ebből a munkáltató levonja az adóelőleget, illetve a különböző járulékokat, valamint saját maga is megfizeti utána a szükséges járulékokat. Nem véletlen, hogy a vendéglátóipari-egységek üzemeltetői nem élnek ezzel a törvény adta lehetőséggel.
Október elsejétől azonban módosulnak a szabályok, ez időponttól 0-15 százalékos felszolgálási díjat számolhatnak majd el a számlában a vendéglátók, amely egyben áfaalap is. A felszolgálási díj hatósági áras.
Borravaló esetében a könnyebbséget az jelenti, hogy ez már nem a magánszemély egyéb jövedelme, hanem a felszolgálási díjjal együtt adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Vagyis ez azt jelenti, hogy beszámít az adóalapba de az adótábla szerinti adóját nem kell megfizetni a magánszemélynek. Ugyanakkor a felszolgálási díjként megszerzett jövedelem járulékalapot képez, a foglakoztatónak ez után 15 százalékos nyugdíj-biztosítási járulékot kell fizetni. A borravaló esetében ez a járulék megfizethető de nem kötelező, vagyis októbertől a ez a fajta jövedelem megúszható mindenféle közteher nélkül.
A felszolgálási díj és a borravaló 81 százalékát keresetként kell figyelembe venni a nyugdíj megállapításánál, éppen ezért jól járnak azok akik eddig is a bérhez hasonlóan számfejtették a borravalót, ugyanis októbertől 15 százalék elvonásával megússzák.
Forrás: Világgazdaság
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?