0 °C Budapest

Még 7 nap és büntetnek

Pénzcentrum
2006. május 15. 15:15

A személyi jövedelemadó (szja) bevallásokat az egyéni vállalkozónak nem minősülő, valamint az áfa fizetésére nem kötelezett magánszemélyeknek legkésőbb május 22-én éjfélig kell benyújtaniuk, miután a május 20-i határidő munkaszüneti napra esik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az adótartozás megfizetésének határideje is ez. A visszaigényelhető adót, járulékot az idén is a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja vissza az adóhatóság. Hibás bevallás esetén a határidő számítása a hiba kijavításának napjától kezdődik - írja a Kormányzati Hírportál.

A nyomtatványokat most is le lehet tölteni az internetről és a program segítségével kitölteni. Az adóbevallást elektronikus úton is el lehet juttatni az adóhatósághoz, ehhez azonban az adózónak hitelesíttetnie kell aláírását az okmányirodában.

A személyi jövedelemadóról szóló 0553-as bevallás ezúttal is tartalmazza az egészségügyi hozzájárulás bevallására szolgáló nyomtatványokat. A bevallásgarnitúra ugyanakkor az idén új lappal (0553-11) bővült, mivel a felszolgálók a vendégektől kapott borravaló után 15 százalékos járulékot fizethetnek. Ezen a nyomtatványon kell bevallani a külföldi személytől kapott, járulékalapot képező jövedelem utáni járulékot is akkor, ha magánszemélynek kell megfizetnie.

Tavaly bővült azon adókedvezmények köre, amelynek igénybevételét jövedelemnagysághoz kötötték, így erre is figyelni kell. A 6 millió forintot meg nem haladó jövedelem mellett a felsőoktatási tandíjhoz, a felnőttképzési díjhoz, a számítógép, számítástechnikai eszköz beszerzéséhez, a szellemi tevékenységhez, a mezőgazdasági őstermelői tevékenységhez, az élet- és nyugdíjbiztosítási díjhoz valamint a közcélú adományokhoz fűződő adókedvezmények együttes összege 100 ezer forint lehet.

A 6 millió forint feletti, de a 6 millió 500 ezer forintot meg nem haladó összes jövedelem esetén az adókedvezmény összege a magánszemélyt az előző jogcímeken együttesen megillető kedvezmény, de legfeljebb 100 ezer forintnak a 6 millió forint feletti jövedelem 20 százalékát meghaladó része lehet. A 6 millió 500 ezer forintot meghaladó jövedelemnél a felsorolt jogcímeken nem jár adókedvezmény.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A családi kedvezményt is a jövedelem nagyságához kötötték, 8 millió forintot meghaladó jövedelem esetén a családi kedvezményt csökkenteni kell a 8 millió forint feletti jövedelem 20 százalékával.

Új adómentességi szabályok érvényesek a termőföld értékesítéséből származó jövedelmekre is. Az eladónak az adómentesség érvényesítéséhez nyilatkoznia kell arról (01-es lap), hogy a vevő a termőföldet milyen célra vásárolta meg. A bevallást akkor is be kell nyújtani, ha a magánszemélynek nem volt más jövedelme és a termőföld értékesítése után sem kell adót fizetnie.

Azok, akik tavaly a törvényben meghatározott mértékű végkielégítést kaptak, az erre szolgáló helyen nyilatkozhatnak arról, hogy a teljes végkielégítés összege után a 2005-ös adóévben kívánnak adózni, függetlenül attól, hogy lehetőségük lenne a végkielégítés megosztására.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39