18 °C Budapest

Nincs mese - ki kell adni a szabadságot!

Pénzcentrum
2007. február 27. 09:30

Múlt év végén került megsemmisítésre a Munka törvénykönyvének az a rendelkezése, amely szerint a munkáltatónak lehetősége nyílott arra, hogy az alkalmazottak éves szabadságának kiadását kivételes gazdasági érdekre hivatkozva a következő év júliusáig, illetve kollektív szerződés esetén akár év végéig elhúzza - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Alkotmánybíróság március végéig adott határidőt az Országgyűlésnek a szigorításra. A kormány múlt hét pénteken nyújtotta be a módosítási javaslatot, melyet a parlament tegnapi döntése értelmében sürgősséggel tárgyalnak.

A javaslat szerint a rendes szabadság maximum negyedét lehet az esedékesség évét követően kiadni, azonban a csúsztatás csak akkor engedett, ha azt kivételesen fontos gazdasági érdek indokolja. Ez a munkaszervezéstől független minden olyan körülmény, amely a teljes szabadság kiadása esetén a munkáltató gazdálkodását hátrányosan befolyásolná. Geiger Éva, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének szakértője szerint ebbe a kategóriába az is belefér, ha a cég váratlan megrendelést kap.

A javaslat alapján a rendes szabadság negyedénél többet is át lehet tolni a következő évre, amennyiben az a munkáltatót súlyosan érintő ok miatt szükséges. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint azonban a kivételes gazdasági érdek meghatározása még mindig nem megfelelő az alkotmányossági elvárásoknak.

Az idénről bent maradt szabadságokat általános esetben tehát március 31-ig, kollektív szerződés esetén június 30-ig kell kiadni. Az új rendelkezéseket először a 2007-es évre járó szabadság kiadásakor kell először alkalmazni. Az esetlegesen tavalyról bent maradt napokat még június 30-ig kell kiadni, Geiger szerint ez nem jelenthet problémát a cégeknek.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A munkáltatóknak nem sikerült kiharcolni, hogy a munkavállaló felkérhesse őket a szabadság egy részének csúsztatására. Sem a kormány, sem a szakszervezet nem támogatta azt a javaslatot, hogy a bent ragadt szabadságot a dolgozó kérésére készpénzben továbbíthassa a cég. Ez továbbra is csak akkor lehetséges, ha évközi munkahelyváltás történik. A szakszervezetek javaslata, hogy elháríthatatlan családi okok esetén legalább 3 nap szabadságot vehessenek ki a munkavállalók előzetes bejelentés nélkül, nem került bele a javaslatba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?