3 °C Budapest

Nincs mese - ki kell adni a szabadságot!

Pénzcentrum
2007. február 27. 09:30

Múlt év végén került megsemmisítésre a Munka törvénykönyvének az a rendelkezése, amely szerint a munkáltatónak lehetősége nyílott arra, hogy az alkalmazottak éves szabadságának kiadását kivételes gazdasági érdekre hivatkozva a következő év júliusáig, illetve kollektív szerződés esetén akár év végéig elhúzza - írja a Napi Gazdaság.

Az Alkotmánybíróság március végéig adott határidőt az Országgyűlésnek a szigorításra. A kormány múlt hét pénteken nyújtotta be a módosítási javaslatot, melyet a parlament tegnapi döntése értelmében sürgősséggel tárgyalnak.

A javaslat szerint a rendes szabadság maximum negyedét lehet az esedékesség évét követően kiadni, azonban a csúsztatás csak akkor engedett, ha azt kivételesen fontos gazdasági érdek indokolja. Ez a munkaszervezéstől független minden olyan körülmény, amely a teljes szabadság kiadása esetén a munkáltató gazdálkodását hátrányosan befolyásolná. Geiger Éva, a Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének szakértője szerint ebbe a kategóriába az is belefér, ha a cég váratlan megrendelést kap.

A javaslat alapján a rendes szabadság negyedénél többet is át lehet tolni a következő évre, amennyiben az a munkáltatót súlyosan érintő ok miatt szükséges. Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint azonban a kivételes gazdasági érdek meghatározása még mindig nem megfelelő az alkotmányossági elvárásoknak.

Az idénről bent maradt szabadságokat általános esetben tehát március 31-ig, kollektív szerződés esetén június 30-ig kell kiadni. Az új rendelkezéseket először a 2007-es évre járó szabadság kiadásakor kell először alkalmazni. Az esetlegesen tavalyról bent maradt napokat még június 30-ig kell kiadni, Geiger szerint ez nem jelenthet problémát a cégeknek.

A munkáltatóknak nem sikerült kiharcolni, hogy a munkavállaló felkérhesse őket a szabadság egy részének csúsztatására. Sem a kormány, sem a szakszervezet nem támogatta azt a javaslatot, hogy a bent ragadt szabadságot a dolgozó kérésére készpénzben továbbíthassa a cég. Ez továbbra is csak akkor lehetséges, ha évközi munkahelyváltás történik. A szakszervezetek javaslata, hogy elháríthatatlan családi okok esetén legalább 3 nap szabadságot vehessenek ki a munkavállalók előzetes bejelentés nélkül, nem került bele a javaslatba.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?