23 °C Budapest

Mennyi szabadság vehető ki egy évben? Változni fog a törvény

Pénzcentrum
2007. január 30. 08:31

Még tavaly decemberben alkotmányellenesnek minősítette az éves szabadság kiadhatóságának jelenlegi szabályrendszerét az Alkotmánybíróság, így a jogszabály változtatásával kapcsolatban ma kerül sor egyeztetésre az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A jelenlegi jogszabályok szerint a szabadnapokat az adott évben kell kiadni, ám a munkaadó fontos gazdasági érdek miatt a tárgyévet követő év június 30-ig, kollektív szerződés alapján december 31-ig adhatja ki. Az AB szerint definiálni kell, mit jelent a fontos gazdasági érdek, és meg kell határozni az átvihető szabadságmennyiséget, és azt, meddig adható ez ki. A törvény módosításának legkésőbb április elsejéig meg kell történnie.

A munkaügyi tárca javaslata szerint az alapszabadság (20 nap) háromnegyedét kötelező legyen kiadni a tárgyévben, s csak a többlet (ami az életkor emelkedésével jelentősen nő) legyen átvihető a következő évre - írja a Világgazdaság. A lap úgy tudja, hogy a tárca tervezete szerint "a cég működési körébe tartozó, nem tervezhető ok" jelenti a fontos gazdasági érdeket, illetve "a munkaszervezéstől független, a munkáltatót jelentősen érintő körülmény" minősül majd annak.

A mai szabályok szerint a 45 év feletti munkavállalókat 30 pihenőnap illeti meg egy évben; a lap nem említi, hogy az életkor és a szabadnapok száma közötti szabályrendszert is módosítanák.

A cikk ugyanakkor kitér arra is: a mai OÉT-ülésen a munkaadói oldal több tagja javasolja, hogy a tárca ne a kollektív szerződés meglététől függően szabályozza a szabadság kiadását, hisz ez akár az ötfős cégeket is érinti. Felmerül majd továbbá az a munkaadói javaslat is, hogy ha a dolgozó átvisz szabadságot a következő évre, azt - a munkavállaló kérésére - készpénzzel meg lehessen váltani, vagy szintén az ő kérésére a második fél évben is ki lehessen adni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fentiek mellett várhatóan az a törvénymódosítás is vitát gerjeszt majd, amely kötelezné a munkaadókat, hogy ha a havi fizetést a dolgozó átutalással kapja, akkor ennek, illetve az egyszeri felvételnek a költségét a foglalkoztató állja. A tervezet szerint a dolgozó és a munkaadója költségátalányban is megállapodhat.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?