Kik nem lesznek ellátásra jogosultak?

Pénzcentrum
2007. február 20. 09:00

Lassan, de biztosan zárulnak be a kiskapuk a járulékfizetést elkerülő vállalkozók és alkalmazottak előtt. Áprilistól már nézik az orvosok, hogy valaki jogosult-e az államilag finanszírozott egészségügyi ellátásra. Igaz, a "rendszeren kívülieket" egyelőre csak figyelmeztetik - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az APEH tavaly hét és fél ezer vállalkozásnál járt, hogy ellenőrizze a munkavállalók után járó járulékok befizetését, s hajtott be utólag 9 milliárd forintnyi közterhet. Az idén - az ígéretek szerint - ennél több céghez látogatnak majd el a munkavállalók bejelentése és a havi elektronikus járulékbevallások ellenőrzése végett. Ám ehhez mostantól nemcsak a hatóságnál megjelenő bevallások vagy a munkavállalók jelzései szolgáltatnak alapot, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) készülő adatbázisa is.

Az OEP márciustól mindazokat megkeresi majd levélben, akiknek a jogosultsága nincs rendben, magyarán az egészségbiztosító február végi nyilvántartása alapján nem járna nekik államilag finanszírozott egészségügyi ellátás. Az előzetes becslések szerint ez egymillió embert érint.

Akiről már most, az OEP nyilvántartása alapján kiderül, hogy nem látható a rendszerben, s erről levelet is kap, az év végéig lesz ideje jogosultsága rendezésére. Ebben az egészségbiztosító ügyfélszolgálatain is segítenek. Sokak helyzete vélhetőleg egyszerűen tisztázódik majd: a körülbelül egymillió érintett nagy részét ugyanis egyetemisták és főiskolások teszik ki.

A probléma megoldására várhatóan az oktatási tárca vezet majd nyilvántartást a nappalin tanulókról, ami alapján jelentést küld majd az OEP-nek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jövő év januárjától a nem sürgősségi ellátásokat csak azok vehetik majd igénybe térítésmentesen, akiknek a jogosultsága rendben van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07