Jövőre bővül a Start program kedvezményezetteinek köre

Pénzcentrum
2006. november 24. 16:22

A pályakezdők munkaerőpiaci elhelyezkedését sikeresen elősegítő Start program jövőre további hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkába állásához is nyújt majd támogatást. Az eddig csaknem 20 ezer pályakezdő fiatal elhelyezkedését segítő program kedvezményeit a kormány 2007. július 1-jétől kiterjeszti a gyermekgondozás, vagy közeli hozzátartozó ápolása után a munkaerőpiacra visszatérőkre, valamint az 50 éven felüliekre, továbbá más hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküliekre is.

A kormány szerdai ülésén jelentést hallgatott meg a Start programról, amely megállapítja, hogy a 25 év alatti pályakezdő, illetve a 30 év alatti diplomás fiatalok elhelyezkedését segítő Start-kártyát a program 2005. október 1-jei indulása óta több mint 40 ezer fiatal váltotta ki. A program lényege, hogy jelentős kedvezményt kapnak azok a munkáltatók, akik pályakezdőket alkalmaznak. Az első évben csupán 15 százalékos, a program második évében pedig 25 százalékos közterhet kell fizetniük.

A jövőre induló Start Plusz program célja, hogy segítséget nyújtson a munkaerőpiacra történő visszatéréshez a tartósan állást keresőknek és a kisgyermeket nevelő szülőknek, közeli hozzátartozót ápoló családtagoknak, hogy a gyermekgondozási ellátást követően munkát vállalhassanak, illetve, hogy az ellátás folyósítása mellett is dolgozhassanak. Az őket foglalkoztató munkaadó két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A munkáltatónak ráadásul az első évben a munkavállaló munkabérének mindössze 15 százalékát, a második évben pedig csupán 25 százalékát kell megfizetnie járulékként.

A szintén jövőre induló Start Extra program azoknak a tartósan állást keresőknek nyújt segítséget, akiknek nehezebb elhelyezkedniük életkoruk vagy alacsonyabb iskolai végzettségük miatt. Az ő alkalmazásuk esetén a foglalkoztató két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól, az első évben pedig a járulékfizetési kötelezettség alól is, a második évben ugyanakkor csak a bruttó kereset 15 százalékát kell megfizetni közteherként.

A Start Plusz és Start Extra kártyákat - hasonlóan a már régebb óta igényelhető Start-kártyákhoz - az APEH-kirendeltségeken lehet majd kiváltani 2007. július 1-től. A Start Plusz és Start Extra Programban a járulékkedvezmény legfeljebb a minimálbér kétszerese esetén jár. Efölött az általános szabályok az irányadóak. A Start programnál a minimálbér másfélszerese, felsőfokú végzettségűek esetében pedig a minimálbér kétszerese után jár a járulékkedvezmény.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Start Plusz és Start Extra Program 2007. július 1-jével indul. Jövőre várhatóan 4,1 milliárd forint lesz a forrásigénye. 2008-ban a kormány ennek már több mint a háromszorosával, csaknem 14 milliárd forinttal számol.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?