Jövőre bővül a Start program kedvezményezetteinek köre

Pénzcentrum
2006. november 24. 16:22

A pályakezdők munkaerőpiaci elhelyezkedését sikeresen elősegítő Start program jövőre további hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkába állásához is nyújt majd támogatást. Az eddig csaknem 20 ezer pályakezdő fiatal elhelyezkedését segítő program kedvezményeit a kormány 2007. július 1-jétől kiterjeszti a gyermekgondozás, vagy közeli hozzátartozó ápolása után a munkaerőpiacra visszatérőkre, valamint az 50 éven felüliekre, továbbá más hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküliekre is.

A kormány szerdai ülésén jelentést hallgatott meg a Start programról, amely megállapítja, hogy a 25 év alatti pályakezdő, illetve a 30 év alatti diplomás fiatalok elhelyezkedését segítő Start-kártyát a program 2005. október 1-jei indulása óta több mint 40 ezer fiatal váltotta ki. A program lényege, hogy jelentős kedvezményt kapnak azok a munkáltatók, akik pályakezdőket alkalmaznak. Az első évben csupán 15 százalékos, a program második évében pedig 25 százalékos közterhet kell fizetniük.

A jövőre induló Start Plusz program célja, hogy segítséget nyújtson a munkaerőpiacra történő visszatéréshez a tartósan állást keresőknek és a kisgyermeket nevelő szülőknek, közeli hozzátartozót ápoló családtagoknak, hogy a gyermekgondozási ellátást követően munkát vállalhassanak, illetve, hogy az ellátás folyósítása mellett is dolgozhassanak. Az őket foglalkoztató munkaadó két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A munkáltatónak ráadásul az első évben a munkavállaló munkabérének mindössze 15 százalékát, a második évben pedig csupán 25 százalékát kell megfizetnie járulékként.

A szintén jövőre induló Start Extra program azoknak a tartósan állást keresőknek nyújt segítséget, akiknek nehezebb elhelyezkedniük életkoruk vagy alacsonyabb iskolai végzettségük miatt. Az ő alkalmazásuk esetén a foglalkoztató két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól, az első évben pedig a járulékfizetési kötelezettség alól is, a második évben ugyanakkor csak a bruttó kereset 15 százalékát kell megfizetni közteherként.

A Start Plusz és Start Extra kártyákat - hasonlóan a már régebb óta igényelhető Start-kártyákhoz - az APEH-kirendeltségeken lehet majd kiváltani 2007. július 1-től. A Start Plusz és Start Extra Programban a járulékkedvezmény legfeljebb a minimálbér kétszerese esetén jár. Efölött az általános szabályok az irányadóak. A Start programnál a minimálbér másfélszerese, felsőfokú végzettségűek esetében pedig a minimálbér kétszerese után jár a járulékkedvezmény.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Start Plusz és Start Extra Program 2007. július 1-jével indul. Jövőre várhatóan 4,1 milliárd forint lesz a forrásigénye. 2008-ban a kormány ennek már több mint a háromszorosával, csaknem 14 milliárd forinttal számol.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem