31 °C Budapest

Jövőre bővül a Start program kedvezményezetteinek köre

Pénzcentrum
2006. november 24. 16:22

A pályakezdők munkaerőpiaci elhelyezkedését sikeresen elősegítő Start program jövőre további hátrányos helyzetű társadalmi csoportok munkába állásához is nyújt majd támogatást. Az eddig csaknem 20 ezer pályakezdő fiatal elhelyezkedését segítő program kedvezményeit a kormány 2007. július 1-jétől kiterjeszti a gyermekgondozás, vagy közeli hozzátartozó ápolása után a munkaerőpiacra visszatérőkre, valamint az 50 éven felüliekre, továbbá más hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküliekre is.

A kormány szerdai ülésén jelentést hallgatott meg a Start programról, amely megállapítja, hogy a 25 év alatti pályakezdő, illetve a 30 év alatti diplomás fiatalok elhelyezkedését segítő Start-kártyát a program 2005. október 1-jei indulása óta több mint 40 ezer fiatal váltotta ki. A program lényege, hogy jelentős kedvezményt kapnak azok a munkáltatók, akik pályakezdőket alkalmaznak. Az első évben csupán 15 százalékos, a program második évében pedig 25 százalékos közterhet kell fizetniük.

A jövőre induló Start Plusz program célja, hogy segítséget nyújtson a munkaerőpiacra történő visszatéréshez a tartósan állást keresőknek és a kisgyermeket nevelő szülőknek, közeli hozzátartozót ápoló családtagoknak, hogy a gyermekgondozási ellátást követően munkát vállalhassanak, illetve, hogy az ellátás folyósítása mellett is dolgozhassanak. Az őket foglalkoztató munkaadó két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól. A munkáltatónak ráadásul az első évben a munkavállaló munkabérének mindössze 15 százalékát, a második évben pedig csupán 25 százalékát kell megfizetnie járulékként.

A szintén jövőre induló Start Extra program azoknak a tartósan állást keresőknek nyújt segítséget, akiknek nehezebb elhelyezkedniük életkoruk vagy alacsonyabb iskolai végzettségük miatt. Az ő alkalmazásuk esetén a foglalkoztató két évig mentesül a tételes egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól, az első évben pedig a járulékfizetési kötelezettség alól is, a második évben ugyanakkor csak a bruttó kereset 15 százalékát kell megfizetni közteherként.

A Start Plusz és Start Extra kártyákat - hasonlóan a már régebb óta igényelhető Start-kártyákhoz - az APEH-kirendeltségeken lehet majd kiváltani 2007. július 1-től. A Start Plusz és Start Extra Programban a járulékkedvezmény legfeljebb a minimálbér kétszerese esetén jár. Efölött az általános szabályok az irányadóak. A Start programnál a minimálbér másfélszerese, felsőfokú végzettségűek esetében pedig a minimálbér kétszerese után jár a járulékkedvezmény.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Start Plusz és Start Extra Program 2007. július 1-jével indul. Jövőre várhatóan 4,1 milliárd forint lesz a forrásigénye. 2008-ban a kormány ennek már több mint a háromszorosával, csaknem 14 milliárd forinttal számol.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?