31 °C Budapest

Pályakezdők esélyei - mennyit ér a Start program ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 09:44

A start program elsőrendű célja hogy elősegítse a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen szakmai tapasztalat megszerzését. Ezért a program kétéves időtartama alatt azoknak segít aki akik pályakezdőként kívánnak elhelyezkedni. - írja mai számában a Magyar Hírlap

 
A start program elsőrendű célja hogy elősegítse a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen szakmai tapasztalat megszerzését. Ezért a program kétéves időtartama alatt azoknak segít aki akik pályakezdőként kívánnak elhelyezkedni. – írja mai számában a Magyar Hírlap
 
Mi is az a Start program ?
A pályakezdők elhelyezkedését segítő, október elsején induló Start-kártyát az APEH állítja ki és az adóigazolványt kiegészítő igazolványnak minősül. A kártyát a 0534/START jelű adatlap kitöltésével lehet igényelni a lakóhely szerint illetékes hivatalnál. Az igénylés után 15 napon kiállítják a kártyát és kipostázzák az igénylő címére. Az APEH jelentése szerint az igényelt kártyák száma már meghaladja a kétezret.
Az igényléshez egy ingyenes nyomtatványt kell kitölteni, és felsőfokú végzetség esetén csatolni kell a diploma másolatát is. Aki nem kapott diplomát nyelvvizsga hiányában csak a záróvizsgája van meg annak a helyzete még egyenlőre nem tisztázott. Pályakezdőknek szükségük van adóazonosító jelre, amennyiben ezzel még nem rendelkeznek akkor a kártya igénylésével egyidőben ezt is megrendelhetik.
Ahhoz, hogy a munkáltató érvényesíteni tudja a kedvezményeket át kell neki adnia a kártyát, illetve elkészülte előtt az igénylésről kiállított igazolást. A munkáltatónak az első évben az alkalmazott bruttó bérének a tizenöt százalékát, míg a második évben a huszonöt százalékát kell közteherként befizetnie. Ezáltal mentesül a 29 százalékos TB és a 3 százalékos EHO alól.
Az új rendszerben a havi, negyedéves vagy éves adóbevallásban is el lehet számolni a kedvezményeket, az év elejétől érvényben lévő – az ötven év felettiek, a kismamák, és a pályakezdők után 9 hónapig járó, 50 százalékos jáulékkedvezmény – rendszerben csak utólag, kilenc hónap után számolható el a tétel.
 
Kinek jó ?
 
A Magyar Hírlap által megkérdezett pályakezdő fiatalok szerint javítja az elhelyezkedési esélyeiket a start kártya. A megkérdezett kis- és középvállalkozások vezetői elmondták, hogy jó kezdeményezésnek tartják a start programot és amennyiben bővítik a vállalkozásukat és új munkaerőt vesznek fel élni is fognak ezzel a lehetőséggel. Ezen a véleményen vannak a multicégek vezetői is, és habár az ő bérköltségeikhez képest elenyészőnek tűnik a start kártya által nyújtott kedvezmények mégis élni fognak a lehetősséggel. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a munkaadók egyenlőre még nem sokat tudnak a kártya használatáról és inkább a 9 hónapig járó járulékkedvezményt alkalmazzák.
Amire érdemes odafigyelni !
A start kártya érvényességének időtartama a kiállítás napjával kezdődik ami megegyezik az igénylés benyújtásának napjával. A fő szabály szerint a kártya a kiállítás napjától számított két évig érvényes, de legfeljebb addig, amíg a pályakezdő nem tölti be a huszonötödik diplomások esetében a harmincadik életévét, tehát akkor érdemes kiváltani a plasztiklapot, ha a beígért állást biztosan megkapja a jelölt. Az viszont lényeges, hogy a kártya kiváltása megelőzze munkába állást.
A kártya első alkalommal történő kiadása, illetve a kiadott kártyán lévő adat módosítása díjmentes. Egyéb esetben a kártya kiadásakor igazgatási díjat kell fizetni. Amennyiben a tulajdonos elveszti a kártyát, vagy az megsemmisül, akkor köteles azt az adóhatóságnak bejelenteni.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?