15 °C Budapest

Pályakezdők esélyei - mennyit ér a Start program ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 09:44

A start program elsőrendű célja hogy elősegítse a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen szakmai tapasztalat megszerzését. Ezért a program kétéves időtartama alatt azoknak segít aki akik pályakezdőként kívánnak elhelyezkedni. - írja mai számában a Magyar Hírlap

 
A start program elsőrendű célja hogy elősegítse a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen szakmai tapasztalat megszerzését. Ezért a program kétéves időtartama alatt azoknak segít aki akik pályakezdőként kívánnak elhelyezkedni. – írja mai számában a Magyar Hírlap
 
Mi is az a Start program ?
A pályakezdők elhelyezkedését segítő, október elsején induló Start-kártyát az APEH állítja ki és az adóigazolványt kiegészítő igazolványnak minősül. A kártyát a 0534/START jelű adatlap kitöltésével lehet igényelni a lakóhely szerint illetékes hivatalnál. Az igénylés után 15 napon kiállítják a kártyát és kipostázzák az igénylő címére. Az APEH jelentése szerint az igényelt kártyák száma már meghaladja a kétezret.
Az igényléshez egy ingyenes nyomtatványt kell kitölteni, és felsőfokú végzetség esetén csatolni kell a diploma másolatát is. Aki nem kapott diplomát nyelvvizsga hiányában csak a záróvizsgája van meg annak a helyzete még egyenlőre nem tisztázott. Pályakezdőknek szükségük van adóazonosító jelre, amennyiben ezzel még nem rendelkeznek akkor a kártya igénylésével egyidőben ezt is megrendelhetik.
Ahhoz, hogy a munkáltató érvényesíteni tudja a kedvezményeket át kell neki adnia a kártyát, illetve elkészülte előtt az igénylésről kiállított igazolást. A munkáltatónak az első évben az alkalmazott bruttó bérének a tizenöt százalékát, míg a második évben a huszonöt százalékát kell közteherként befizetnie. Ezáltal mentesül a 29 százalékos TB és a 3 százalékos EHO alól.
Az új rendszerben a havi, negyedéves vagy éves adóbevallásban is el lehet számolni a kedvezményeket, az év elejétől érvényben lévő – az ötven év felettiek, a kismamák, és a pályakezdők után 9 hónapig járó, 50 százalékos jáulékkedvezmény – rendszerben csak utólag, kilenc hónap után számolható el a tétel.
 
Kinek jó ?
 
A Magyar Hírlap által megkérdezett pályakezdő fiatalok szerint javítja az elhelyezkedési esélyeiket a start kártya. A megkérdezett kis- és középvállalkozások vezetői elmondták, hogy jó kezdeményezésnek tartják a start programot és amennyiben bővítik a vállalkozásukat és új munkaerőt vesznek fel élni is fognak ezzel a lehetőséggel. Ezen a véleményen vannak a multicégek vezetői is, és habár az ő bérköltségeikhez képest elenyészőnek tűnik a start kártya által nyújtott kedvezmények mégis élni fognak a lehetősséggel. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a munkaadók egyenlőre még nem sokat tudnak a kártya használatáról és inkább a 9 hónapig járó járulékkedvezményt alkalmazzák.
Amire érdemes odafigyelni !
A start kártya érvényességének időtartama a kiállítás napjával kezdődik ami megegyezik az igénylés benyújtásának napjával. A fő szabály szerint a kártya a kiállítás napjától számított két évig érvényes, de legfeljebb addig, amíg a pályakezdő nem tölti be a huszonötödik diplomások esetében a harmincadik életévét, tehát akkor érdemes kiváltani a plasztiklapot, ha a beígért állást biztosan megkapja a jelölt. Az viszont lényeges, hogy a kártya kiváltása megelőzze munkába állást.
A kártya első alkalommal történő kiadása, illetve a kiadott kártyán lévő adat módosítása díjmentes. Egyéb esetben a kártya kiadásakor igazgatási díjat kell fizetni. Amennyiben a tulajdonos elveszti a kártyát, vagy az megsemmisül, akkor köteles azt az adóhatóságnak bejelenteni.
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45