14 °C Budapest

Pályakezdők esélyei - mennyit ér a Start program ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 09:44

A start program elsőrendű célja hogy elősegítse a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen szakmai tapasztalat megszerzését. Ezért a program kétéves időtartama alatt azoknak segít aki akik pályakezdőként kívánnak elhelyezkedni. - írja mai számában a Magyar Hírlap

 
A start program elsőrendű célja hogy elősegítse a munkaerőpiacon nélkülözhetetlen szakmai tapasztalat megszerzését. Ezért a program kétéves időtartama alatt azoknak segít aki akik pályakezdőként kívánnak elhelyezkedni. – írja mai számában a Magyar Hírlap
 
Mi is az a Start program ?
A pályakezdők elhelyezkedését segítő, október elsején induló Start-kártyát az APEH állítja ki és az adóigazolványt kiegészítő igazolványnak minősül. A kártyát a 0534/START jelű adatlap kitöltésével lehet igényelni a lakóhely szerint illetékes hivatalnál. Az igénylés után 15 napon kiállítják a kártyát és kipostázzák az igénylő címére. Az APEH jelentése szerint az igényelt kártyák száma már meghaladja a kétezret.
Az igényléshez egy ingyenes nyomtatványt kell kitölteni, és felsőfokú végzetség esetén csatolni kell a diploma másolatát is. Aki nem kapott diplomát nyelvvizsga hiányában csak a záróvizsgája van meg annak a helyzete még egyenlőre nem tisztázott. Pályakezdőknek szükségük van adóazonosító jelre, amennyiben ezzel még nem rendelkeznek akkor a kártya igénylésével egyidőben ezt is megrendelhetik.
Ahhoz, hogy a munkáltató érvényesíteni tudja a kedvezményeket át kell neki adnia a kártyát, illetve elkészülte előtt az igénylésről kiállított igazolást. A munkáltatónak az első évben az alkalmazott bruttó bérének a tizenöt százalékát, míg a második évben a huszonöt százalékát kell közteherként befizetnie. Ezáltal mentesül a 29 százalékos TB és a 3 százalékos EHO alól.
Az új rendszerben a havi, negyedéves vagy éves adóbevallásban is el lehet számolni a kedvezményeket, az év elejétől érvényben lévő – az ötven év felettiek, a kismamák, és a pályakezdők után 9 hónapig járó, 50 százalékos jáulékkedvezmény – rendszerben csak utólag, kilenc hónap után számolható el a tétel.
 
Kinek jó ?
 
A Magyar Hírlap által megkérdezett pályakezdő fiatalok szerint javítja az elhelyezkedési esélyeiket a start kártya. A megkérdezett kis- és középvállalkozások vezetői elmondták, hogy jó kezdeményezésnek tartják a start programot és amennyiben bővítik a vállalkozásukat és új munkaerőt vesznek fel élni is fognak ezzel a lehetőséggel. Ezen a véleményen vannak a multicégek vezetői is, és habár az ő bérköltségeikhez képest elenyészőnek tűnik a start kártya által nyújtott kedvezmények mégis élni fognak a lehetősséggel. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy a munkaadók egyenlőre még nem sokat tudnak a kártya használatáról és inkább a 9 hónapig járó járulékkedvezményt alkalmazzák.
Amire érdemes odafigyelni !
A start kártya érvényességének időtartama a kiállítás napjával kezdődik ami megegyezik az igénylés benyújtásának napjával. A fő szabály szerint a kártya a kiállítás napjától számított két évig érvényes, de legfeljebb addig, amíg a pályakezdő nem tölti be a huszonötödik diplomások esetében a harmincadik életévét, tehát akkor érdemes kiváltani a plasztiklapot, ha a beígért állást biztosan megkapja a jelölt. Az viszont lényeges, hogy a kártya kiváltása megelőzze munkába állást.
A kártya első alkalommal történő kiadása, illetve a kiadott kártyán lévő adat módosítása díjmentes. Egyéb esetben a kártya kiadásakor igazgatási díjat kell fizetni. Amennyiben a tulajdonos elveszti a kártyát, vagy az megsemmisül, akkor köteles azt az adóhatóságnak bejelenteni.
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?