A gyengék bezárhatják kapuikat

Pénzcentrum
2006. november 9. 09:30

Várhatóan kevesebbe kerül majd a felvételi, a leggyengébb intézmények sorsa pedig a képzések megszüntetése lesz Hiller István oktatási és kulturális miniszter reményei szerint - írja a Világgazdaság.

A jövő tanévben 56 ezer hallgató kezdheti majd meg felsőoktatási tanulmányait az államilag támogatott képzések keretében. Ezentúl minden évben előre lehet majd tudni a keretszámokat, hiszen a kormány döntése szerint az érettségizettek 68 százalékának továbbtanulását finanszírozza majd, mint az a kormányszóvivői tájékoztatón kiderült.

A keretszámok meghatározásánál figyelembe veszik majd a munkaerőpiac igényeit is, egyes szakokon több diákot vesznek majd fel, másokon kevesebbet. A természettudományi szakokon 2,63, a műszakin 1,8 százalékkal több hallgató kezdheti majd meg tanulmányait, az orvos- és egészségügyi szakokon nem lesz változás, míg az agrár (29,58%), bölcsész(20%), jogi és igazgatási (13,26%), illetve pedagógus (23,8%)szakokon drasztikus mértékű lesz a csökkentés.

Talán a legfontosabb változtatás az lesz, hogy a jövőben az intézmények teljesítménye, illetve a diákok jelentkezése alapján döntenek majd az államilag támogatott keretszámokról. Az elmúlt évek jelentkezései, s egyéb okiratok alapján meghatároznak egy kapacitásszámot, amely az államilag támogatott és költségtérítéses képzésben részt vevők számára vonatkozik. A legjobb iskoláknál előfordulhat, hogy az összes, adott szakra felvehető diák államilag finanszírozott képzésben vehet részt, míg a leggyengébb iskoláknál lehetséges, hogy nem lesz egyetlen államilag támogatott férőhely sem, így előbb-utóbb kénytelenek lesznek bezárni a jelentkezők hiánya miatt.

2008 tavaszától a pontrendszer is változik, a jelenlegi 60+60+24 pontos rendszer helyett a 200+200+80-as lép életbe. A lépés elsődleges célja a ponthatárokat széthúzása, érdemi változás emiatt nem várható. A felvételi költsége azonban várhatóan csökkeni fog, 9 000 forintot kell majd fizetni három költségtérítéses és három államilag finanszírozott intézménybe történő jelentkezésért, a továbbiakért pedig 2 - 2 000 forintot.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 1. csütörtök
Tünde
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?