31 °C Budapest

Mennyit ér az orvosi diploma?

Pénzcentrum
2006. október 26. 12:00

Romokban az egészségügy... Mi a helyzet az utánpótlással? Mennyibe kerül a diploma? És mennyi idő alatt térül ez meg? A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán (ÁOK) megszerezhető általános orvosi diploma megtérülését számoltuk ki.

Romokban az egészségügy... Mi a helyzet az utánpótlással? Mennyibe kerül a diploma? És mennyi idő alatt térül ez meg? A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán (ÁOK) megszerezhető általános orvosi diploma megtérülését számoltuk ki.

Számításaink során továbbra is feltételeztük, hogy a hallgató államilag finanszírozott, 10 féléves alapképzésben vesz részt, s nem kerül sor év, illetve félév-ismétlésre.

A modellben ismét egy vidékről felkerült hallgató átlagos költségeit vettük számba. Az ÁOK hallgatói számára fenntartott kollégiumokban az alapdíj, amelyet mindenkinek meg kell fizetnie, 9000 forint. Ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem 50 000 forintnál magasabb, a hallgató ezen felül plusz díjat köteles fizetni, ennek mértéke maximálisan 20 000 forint, mint az a Kollégiumi Főigazgatóságtól megtudtuk. Így kollégiumi díjként egy átlagos értékkel, havi 14 500 forinttal számoltunk. Lakhatási támogatást nem nyújtanak, mivel a Tanulmányi Csoport elmondása szerint minden vidéki hallgatót el tudnak helyezni kollégiumaik valamelyikében, így a támogatás összegét inkább felújításokra költik. Ha a hallgató mégis inkább az albérletet választja, havonta átlagosan 40 000 forintos bérleti díjjal szembesül.

Feltételeztük, hogy az orvostanhallgató havonta egyszer hazalátogat, így általános utazási költségként egy 100 km-re szóló, menettérti, diákkedvezményes vonatjegyet, és egy budapesti tanulóbérletet számoltunk fel. Így a diák félévente 16 450 forintot költ utazásra. Havi élelmezési költségként 30 000 forinttal számoltunk, így ez 1 félévre 150 000 forint.

A tankönyvvásárlással kapcsolatban feltételeztük, hogy a hallgató minden félévben újonnan megveszi a kötelező irodalomban felsorolt könyveket. Hallgatói vélemények alapján egy félévben a tankönyvköltség 60- 70 000 forintra is rúghat, azonban előfordul, hogy egy könyvet több félévben is kell használni. Így egy félévre átlagosan 50 000 forintos tankönyvköltséggel számoltunk. A Tanulmányi Csoport tájékoztatása szerint a tankönyvtámogatás mértéke 10 000 forint/félév.

A tanulmányi ösztöndíj az általános orvostudományi karon évfolyamonként mindig változó, az évfolyamátlag alapján kerül elosztásra az ösztöndíj. Ez a Tanulmányi Csoport által rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján jelenleg harmadéven 9 000 és 24 500 forint között mozog. Ösztöndíjat azonban csupán 3,5 felett teljesítő hallgató kaphat.

A diploma megszerzéséhez egy általános középfokú, "C" típusú nyelvvizsgával, és egy úgynevezett egyetemi záróvizsgával kell rendelkeznie a hallgatónak. Ez utóbbi, mint azt a Tanulmányi Csoporttól megtudtuk, egy az egyetem által szervezett nyelvvizsga, amelyet egy általános középfokú, "C" típusú nyelvvizsgával ki lehet váltani. Így feltételeztük, hogy a hallgató a 4. és 9. félévben megszerzi mindkét nyelvvizsgát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Továbbra sem számoltunk azzal a lehetőséggel, hogy a hallgató az egyetemi évek alatt munkát vállalhat. Alternatívaköltségként nem vettük figyelembe az elmaradt munkabért, mivel több lehetőség is fennáll, lehet, hogy a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, vagy pedig minimálbéren kezdi munkáját.

A végzett hallgató átlagosan nettó havi 130 000 forint kezdő fizetésre számíthat. Feltételeztük, hogy az éves bérnövekedés 15%.

Az összes bevételt és költséget a diploma idejére felkamatoztatva, valamint a keresetet diszkontálva számoltunk megtérülési időt.

Kollégiumban eltöltött egyetemi évek esetén a diploma költsége 3 083 868 forint, míg ugyanezen költség 5 078 668 forint, amennyiben albérletben lakik a hallgató. Ezen költségek 2 év 1 hónap, és 3 év 3 hónap alatt térülnek meg.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 25. kedd
Vilmos
26. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem