20 °C Budapest

Mennyit ér az orvosi diploma?

Pénzcentrum
2006. október 26. 12:00

Romokban az egészségügy... Mi a helyzet az utánpótlással? Mennyibe kerül a diploma? És mennyi idő alatt térül ez meg? A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán (ÁOK) megszerezhető általános orvosi diploma megtérülését számoltuk ki.

Romokban az egészségügy... Mi a helyzet az utánpótlással? Mennyibe kerül a diploma? És mennyi idő alatt térül ez meg? A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán (ÁOK) megszerezhető általános orvosi diploma megtérülését számoltuk ki.

Számításaink során továbbra is feltételeztük, hogy a hallgató államilag finanszírozott, 10 féléves alapképzésben vesz részt, s nem kerül sor év, illetve félév-ismétlésre.

A modellben ismét egy vidékről felkerült hallgató átlagos költségeit vettük számba. Az ÁOK hallgatói számára fenntartott kollégiumokban az alapdíj, amelyet mindenkinek meg kell fizetnie, 9000 forint. Ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem 50 000 forintnál magasabb, a hallgató ezen felül plusz díjat köteles fizetni, ennek mértéke maximálisan 20 000 forint, mint az a Kollégiumi Főigazgatóságtól megtudtuk. Így kollégiumi díjként egy átlagos értékkel, havi 14 500 forinttal számoltunk. Lakhatási támogatást nem nyújtanak, mivel a Tanulmányi Csoport elmondása szerint minden vidéki hallgatót el tudnak helyezni kollégiumaik valamelyikében, így a támogatás összegét inkább felújításokra költik. Ha a hallgató mégis inkább az albérletet választja, havonta átlagosan 40 000 forintos bérleti díjjal szembesül.

Feltételeztük, hogy az orvostanhallgató havonta egyszer hazalátogat, így általános utazási költségként egy 100 km-re szóló, menettérti, diákkedvezményes vonatjegyet, és egy budapesti tanulóbérletet számoltunk fel. Így a diák félévente 16 450 forintot költ utazásra. Havi élelmezési költségként 30 000 forinttal számoltunk, így ez 1 félévre 150 000 forint.

A tankönyvvásárlással kapcsolatban feltételeztük, hogy a hallgató minden félévben újonnan megveszi a kötelező irodalomban felsorolt könyveket. Hallgatói vélemények alapján egy félévben a tankönyvköltség 60- 70 000 forintra is rúghat, azonban előfordul, hogy egy könyvet több félévben is kell használni. Így egy félévre átlagosan 50 000 forintos tankönyvköltséggel számoltunk. A Tanulmányi Csoport tájékoztatása szerint a tankönyvtámogatás mértéke 10 000 forint/félév.

A tanulmányi ösztöndíj az általános orvostudományi karon évfolyamonként mindig változó, az évfolyamátlag alapján kerül elosztásra az ösztöndíj. Ez a Tanulmányi Csoport által rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján jelenleg harmadéven 9 000 és 24 500 forint között mozog. Ösztöndíjat azonban csupán 3,5 felett teljesítő hallgató kaphat.

A diploma megszerzéséhez egy általános középfokú, "C" típusú nyelvvizsgával, és egy úgynevezett egyetemi záróvizsgával kell rendelkeznie a hallgatónak. Ez utóbbi, mint azt a Tanulmányi Csoporttól megtudtuk, egy az egyetem által szervezett nyelvvizsga, amelyet egy általános középfokú, "C" típusú nyelvvizsgával ki lehet váltani. Így feltételeztük, hogy a hallgató a 4. és 9. félévben megszerzi mindkét nyelvvizsgát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Továbbra sem számoltunk azzal a lehetőséggel, hogy a hallgató az egyetemi évek alatt munkát vállalhat. Alternatívaköltségként nem vettük figyelembe az elmaradt munkabért, mivel több lehetőség is fennáll, lehet, hogy a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, vagy pedig minimálbéren kezdi munkáját.

A végzett hallgató átlagosan nettó havi 130 000 forint kezdő fizetésre számíthat. Feltételeztük, hogy az éves bérnövekedés 15%.

Az összes bevételt és költséget a diploma idejére felkamatoztatva, valamint a keresetet diszkontálva számoltunk megtérülési időt.

Kollégiumban eltöltött egyetemi évek esetén a diploma költsége 3 083 868 forint, míg ugyanezen költség 5 078 668 forint, amennyiben albérletben lakik a hallgató. Ezen költségek 2 év 1 hónap, és 3 év 3 hónap alatt térülnek meg.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?