Mennyit ér az orvosi diploma?

Pénzcentrum
2006. október 26. 12:00

Romokban az egészségügy... Mi a helyzet az utánpótlással? Mennyibe kerül a diploma? És mennyi idő alatt térül ez meg? A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán (ÁOK) megszerezhető általános orvosi diploma megtérülését számoltuk ki.

Romokban az egészségügy... Mi a helyzet az utánpótlással? Mennyibe kerül a diploma? És mennyi idő alatt térül ez meg? A Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán (ÁOK) megszerezhető általános orvosi diploma megtérülését számoltuk ki.

Számításaink során továbbra is feltételeztük, hogy a hallgató államilag finanszírozott, 10 féléves alapképzésben vesz részt, s nem kerül sor év, illetve félév-ismétlésre.

A modellben ismét egy vidékről felkerült hallgató átlagos költségeit vettük számba. Az ÁOK hallgatói számára fenntartott kollégiumokban az alapdíj, amelyet mindenkinek meg kell fizetnie, 9000 forint. Ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem 50 000 forintnál magasabb, a hallgató ezen felül plusz díjat köteles fizetni, ennek mértéke maximálisan 20 000 forint, mint az a Kollégiumi Főigazgatóságtól megtudtuk. Így kollégiumi díjként egy átlagos értékkel, havi 14 500 forinttal számoltunk. Lakhatási támogatást nem nyújtanak, mivel a Tanulmányi Csoport elmondása szerint minden vidéki hallgatót el tudnak helyezni kollégiumaik valamelyikében, így a támogatás összegét inkább felújításokra költik. Ha a hallgató mégis inkább az albérletet választja, havonta átlagosan 40 000 forintos bérleti díjjal szembesül.

Feltételeztük, hogy az orvostanhallgató havonta egyszer hazalátogat, így általános utazási költségként egy 100 km-re szóló, menettérti, diákkedvezményes vonatjegyet, és egy budapesti tanulóbérletet számoltunk fel. Így a diák félévente 16 450 forintot költ utazásra. Havi élelmezési költségként 30 000 forinttal számoltunk, így ez 1 félévre 150 000 forint.

A tankönyvvásárlással kapcsolatban feltételeztük, hogy a hallgató minden félévben újonnan megveszi a kötelező irodalomban felsorolt könyveket. Hallgatói vélemények alapján egy félévben a tankönyvköltség 60- 70 000 forintra is rúghat, azonban előfordul, hogy egy könyvet több félévben is kell használni. Így egy félévre átlagosan 50 000 forintos tankönyvköltséggel számoltunk. A Tanulmányi Csoport tájékoztatása szerint a tankönyvtámogatás mértéke 10 000 forint/félév.

A tanulmányi ösztöndíj az általános orvostudományi karon évfolyamonként mindig változó, az évfolyamátlag alapján kerül elosztásra az ösztöndíj. Ez a Tanulmányi Csoport által rendelkezésünkre bocsátott adatok alapján jelenleg harmadéven 9 000 és 24 500 forint között mozog. Ösztöndíjat azonban csupán 3,5 felett teljesítő hallgató kaphat.

A diploma megszerzéséhez egy általános középfokú, "C" típusú nyelvvizsgával, és egy úgynevezett egyetemi záróvizsgával kell rendelkeznie a hallgatónak. Ez utóbbi, mint azt a Tanulmányi Csoporttól megtudtuk, egy az egyetem által szervezett nyelvvizsga, amelyet egy általános középfokú, "C" típusú nyelvvizsgával ki lehet váltani. Így feltételeztük, hogy a hallgató a 4. és 9. félévben megszerzi mindkét nyelvvizsgát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Továbbra sem számoltunk azzal a lehetőséggel, hogy a hallgató az egyetemi évek alatt munkát vállalhat. Alternatívaköltségként nem vettük figyelembe az elmaradt munkabért, mivel több lehetőség is fennáll, lehet, hogy a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, vagy pedig minimálbéren kezdi munkáját.

A végzett hallgató átlagosan nettó havi 130 000 forint kezdő fizetésre számíthat. Feltételeztük, hogy az éves bérnövekedés 15%.

Az összes bevételt és költséget a diploma idejére felkamatoztatva, valamint a keresetet diszkontálva számoltunk megtérülési időt.

Kollégiumban eltöltött egyetemi évek esetén a diploma költsége 3 083 868 forint, míg ugyanezen költség 5 078 668 forint, amennyiben albérletben lakik a hallgató. Ezen költségek 2 év 1 hónap, és 3 év 3 hónap alatt térülnek meg.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem