21 °C Budapest

Mennyit ér a jogi diploma?

Pénzcentrum
2006. október 19. 14:00

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán megszerezhető jogi diploma megtérülését számítottuk ki, 4 lehetséges karrierút esetében: közigazgatás, vállalat, nemzetközi- és kisebb ügyvédi iroda.

Számításaink alapfeltevései nem változtak, tehát továbbra is az államilag finanszírozott, 10 féléves alapképzést vizsgáltuk, s feltételeztük, hogy a hallgató a 10. félév végére meg is szerzi diplomáját.

A modellben ismét egy vidékről felkerült hallgató átlagos költségeit vettük számba. A jogi kar hallgatói az Elte 6 kollégiuma, és 3 szakkollégiuma közül 5 kollégiumban helyezkedhetnek el, ahol egységesen 8 000 forint a havi díj, így ez félévente 40 000 forintot jelent. Amennyiben azonban inkább albérletet választ, ez ELTE ÁJK Egyetem Tér Online honlapján található hirdetések alapján átlagosan havi 42 000 forintba kerül. A lakhatási támogatást a kari Hallgatói Önkormányzat tájékoztatása szerint pontrendszer alapján osztják ki, 1 pont 1000 forintot, a maximális 30 pont 30 000 forint támogatást jelent havonta. Így egy félévre, havonta átlagosan 16 500 forinttal számolva, 82 500 forint támogatás jut.

Ha a hallgató havonta egyszer hazalátogat, átlagos utazási költségként havi egy menettérti, 100km-re szóló diákjegy, valamint a budapesti havi diákbérlet merül fel. Így egy félévben a diák várhatóan 16 540 forintot költ utazásra. Az Elte jogi karán csak úgynevezett kiutazási támogatás létezik, feltételeztük, hogy a hallgató nem vesz részt ilyenen.

A tankönyvvásárlással kapcsolatban feltételeztük, hogy a hallgató minden félévben újonnan megveszi a kötelező irodalomban felsorolt könyveket. Több forrás alapján - beleértve a hallgatókat is - félévente mintegy 50 000 forintot kell tankönyvre költeni. A Hallgatói Önkormányzat elmondása szerint a jegyzettámogatás az egyes években az első szemeszter során 3 000, míg a második félév során 2 700 forint.

A tanulmányi ösztöndíj minimális értéke 6 500, míg a maximálisan kiosztható összeg 31 000 forint havonta, mint azt a HÖK-től megtudtuk. Havi átlagos 18 750 forinttal számolva, fél évre 93 750 forint ösztöndíj jut.

A diploma megszerzéséhez 1 darab államilag elismert általános középfokú nyelvvizsgára van szükség, feltételeztük, hogy ezt a hallgató másodév végére megszerzi.

Eltekintettünk annak a lehetőségétől, hogy a hallgató az egyetemi évek alatt munkát vállalhat. Alternatívaköltségként nem vettük figyelembe az elmaradt munkabért, mivel több lehetőség is fennáll, lehet, hogy a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, vagy pedig minimálbéren kezdi munkáját.

Mindezen bevételeket és kiadásokat összegezve, s a diplomaszerzés időpontjára felkamatoztatva kollégiumi elszállásolás esetén a jogi diploma 2 536 525, albérlet esetén 3 905 506 forintba kerül. A kereseti viszonyok számításakor éves szinten 15 százalékos bérnövekedést feltételeztünk, valamint eltekintettünk annak lehetőségétől, hogy a diplomás pályakezdő nem talál rögtön állást.

Ha a végzett hallgató a közigazgatást, vagy valamely vállalatot választja, ebben az esetben kezdő fizetése várhatóan havi nettó 150 000 forint, így a diploma kollégium esetében várhatóan másfél év alatt, míg albérlet esetén várhatóan 2 év 3 hónap alatt térül meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben egy nemzetközi ügyvédi irodánál lesz ügyvédbojtár a pályakezdő fizetése várhatóan havi nettó 110 000 forint. Ekkor diplomájának értéke kollégium esetén 2 év, albérlet esetén 3 év alatt térül meg.

Ha a végzett hallgató egy kisebb ügyvédi irodában helyezkedik el, akkor kezdő fizetése várhatóan a minimálbér, tehát jelenleg nettó 87 500. Kollégium esetén így a diploma költsége 2,5 év alatt, míg albérlet esetén 3 év 8 hónap alatt térül meg.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm