Mennyit ér a jogi diploma?

Pénzcentrum
2006. október 19. 14:00

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán megszerezhető jogi diploma megtérülését számítottuk ki, 4 lehetséges karrierút esetében: közigazgatás, vállalat, nemzetközi- és kisebb ügyvédi iroda.

Számításaink alapfeltevései nem változtak, tehát továbbra is az államilag finanszírozott, 10 féléves alapképzést vizsgáltuk, s feltételeztük, hogy a hallgató a 10. félév végére meg is szerzi diplomáját.

A modellben ismét egy vidékről felkerült hallgató átlagos költségeit vettük számba. A jogi kar hallgatói az Elte 6 kollégiuma, és 3 szakkollégiuma közül 5 kollégiumban helyezkedhetnek el, ahol egységesen 8 000 forint a havi díj, így ez félévente 40 000 forintot jelent. Amennyiben azonban inkább albérletet választ, ez ELTE ÁJK Egyetem Tér Online honlapján található hirdetések alapján átlagosan havi 42 000 forintba kerül. A lakhatási támogatást a kari Hallgatói Önkormányzat tájékoztatása szerint pontrendszer alapján osztják ki, 1 pont 1000 forintot, a maximális 30 pont 30 000 forint támogatást jelent havonta. Így egy félévre, havonta átlagosan 16 500 forinttal számolva, 82 500 forint támogatás jut.

Ha a hallgató havonta egyszer hazalátogat, átlagos utazási költségként havi egy menettérti, 100km-re szóló diákjegy, valamint a budapesti havi diákbérlet merül fel. Így egy félévben a diák várhatóan 16 540 forintot költ utazásra. Az Elte jogi karán csak úgynevezett kiutazási támogatás létezik, feltételeztük, hogy a hallgató nem vesz részt ilyenen.

A tankönyvvásárlással kapcsolatban feltételeztük, hogy a hallgató minden félévben újonnan megveszi a kötelező irodalomban felsorolt könyveket. Több forrás alapján - beleértve a hallgatókat is - félévente mintegy 50 000 forintot kell tankönyvre költeni. A Hallgatói Önkormányzat elmondása szerint a jegyzettámogatás az egyes években az első szemeszter során 3 000, míg a második félév során 2 700 forint.

A tanulmányi ösztöndíj minimális értéke 6 500, míg a maximálisan kiosztható összeg 31 000 forint havonta, mint azt a HÖK-től megtudtuk. Havi átlagos 18 750 forinttal számolva, fél évre 93 750 forint ösztöndíj jut.

A diploma megszerzéséhez 1 darab államilag elismert általános középfokú nyelvvizsgára van szükség, feltételeztük, hogy ezt a hallgató másodév végére megszerzi.

Eltekintettünk annak a lehetőségétől, hogy a hallgató az egyetemi évek alatt munkát vállalhat. Alternatívaköltségként nem vettük figyelembe az elmaradt munkabért, mivel több lehetőség is fennáll, lehet, hogy a szülők cégénél sikerül elhelyezkedni kedvezőbb bérért, esetleg külföldre megy dolgozni, vagy pedig minimálbéren kezdi munkáját.

Mindezen bevételeket és kiadásokat összegezve, s a diplomaszerzés időpontjára felkamatoztatva kollégiumi elszállásolás esetén a jogi diploma 2 536 525, albérlet esetén 3 905 506 forintba kerül. A kereseti viszonyok számításakor éves szinten 15 százalékos bérnövekedést feltételeztünk, valamint eltekintettünk annak lehetőségétől, hogy a diplomás pályakezdő nem talál rögtön állást.

Ha a végzett hallgató a közigazgatást, vagy valamely vállalatot választja, ebben az esetben kezdő fizetése várhatóan havi nettó 150 000 forint, így a diploma kollégium esetében várhatóan másfél év alatt, míg albérlet esetén várhatóan 2 év 3 hónap alatt térül meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amennyiben egy nemzetközi ügyvédi irodánál lesz ügyvédbojtár a pályakezdő fizetése várhatóan havi nettó 110 000 forint. Ekkor diplomájának értéke kollégium esetén 2 év, albérlet esetén 3 év alatt térül meg.

Ha a végzett hallgató egy kisebb ügyvédi irodában helyezkedik el, akkor kezdő fizetése várhatóan a minimálbér, tehát jelenleg nettó 87 500. Kollégium esetén így a diploma költsége 2,5 év alatt, míg albérlet esetén 3 év 8 hónap alatt térül meg.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 1. csütörtök
Tünde
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?