15 °C Budapest

A kis- és középvállalkozások hamar feladták - de a munkanélküliség egyelőre még nem nő

Pénzcentrum
2006. október 20. 09:30

A megyei munkaügyi központok illetékesei szerint 2007 elejére valószínűsíthetően 1 százalékkal fog növekedni a munkanélküliség, annak ellenére, hogy a megszorító intézkedések még nem éreztetik hatásukat, rohamos leépítésekről még sem a magán- sem a közszférában nem számoltak be.

A megyei munkaügyi központok illetékesei szerint 2007 elejére valószínűsíthetően 1 százalékkal fog növekedni a munkanélküliség, annak ellenére, hogy a megszorító intézkedések még nem éreztetik hatásukat, rohamos leépítésekről még sem a magán- sem a közszférában nem számoltak be - írja a Napi.

A lap felmérése szerint a közigazgatásban legnagyobb mértékű leépítési hullám még az év vége előtt várható, főként az észak-magyarországi és a dél-dunántúli régióban, de jelentős leépítésre lehet számítani a közép-dunántúli térség oktatási és egészségügyi intézményeiben és észak- és dél-alföldi polgármesteri hivataloknál is. Ezek az a munkavállalók azonban az általános fél éves felmondási idő miatt idén még nem jelennek meg a munkaügyi központok nyilvántartársaiban, mint munkanélküliek.

A legnagyobb mértékű átszervezésről eddig az egészségügyben történt meg, Borsod-Abaúj-Zemplénből, Szatmárból, Vasból és Baranyából is jelezték, októberben az átlagnál több egészségügyi dolgozó jelentkezett náluk feltehetően a kórházak és rendelőintézetek átszervezése miatt.

A vállalkozói szféra esetében úgy tűnik, igazán a kis- és középvállalkozásokat érintik érzékenyen a megnövekedett járulékterhek, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például a 20 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek az elmúlt hónapban összesen 200 alkalmazottjuktól váltak meg. Ezzel egy időben az országosan 7000-rel nőtt a betöltetlen munkahelyek száma meghaladva a 48 200-at, ezzel is megerősítve a központok azon értesüléseit, hogy a vállalati szféra a következő időszakra nagyarányú leépítést nem tervez.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A leépítések helyett a kis- és középvállalkozások körében egyre gyakoribb a vállalatok megszűnése, az ország keleti részének cégbíróságai szerint szeptember végétől október elejéig folyamatosan csökken a vállalkozások száma. A megszorításokra leginkább érzékenynek a csupán néhány személyt foglalkoztató cégek bizonyultak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?