A kis- és középvállalkozások hamar feladták - de a munkanélküliség egyelőre még nem nő

Pénzcentrum
2006. október 20. 09:30

A megyei munkaügyi központok illetékesei szerint 2007 elejére valószínűsíthetően 1 százalékkal fog növekedni a munkanélküliség, annak ellenére, hogy a megszorító intézkedések még nem éreztetik hatásukat, rohamos leépítésekről még sem a magán- sem a közszférában nem számoltak be.

A megyei munkaügyi központok illetékesei szerint 2007 elejére valószínűsíthetően 1 százalékkal fog növekedni a munkanélküliség, annak ellenére, hogy a megszorító intézkedések még nem éreztetik hatásukat, rohamos leépítésekről még sem a magán- sem a közszférában nem számoltak be - írja a Napi.

A lap felmérése szerint a közigazgatásban legnagyobb mértékű leépítési hullám még az év vége előtt várható, főként az észak-magyarországi és a dél-dunántúli régióban, de jelentős leépítésre lehet számítani a közép-dunántúli térség oktatási és egészségügyi intézményeiben és észak- és dél-alföldi polgármesteri hivataloknál is. Ezek az a munkavállalók azonban az általános fél éves felmondási idő miatt idén még nem jelennek meg a munkaügyi központok nyilvántartársaiban, mint munkanélküliek.

A legnagyobb mértékű átszervezésről eddig az egészségügyben történt meg, Borsod-Abaúj-Zemplénből, Szatmárból, Vasból és Baranyából is jelezték, októberben az átlagnál több egészségügyi dolgozó jelentkezett náluk feltehetően a kórházak és rendelőintézetek átszervezése miatt.

A vállalkozói szféra esetében úgy tűnik, igazán a kis- és középvállalkozásokat érintik érzékenyen a megnövekedett járulékterhek, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például a 20 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek az elmúlt hónapban összesen 200 alkalmazottjuktól váltak meg. Ezzel egy időben az országosan 7000-rel nőtt a betöltetlen munkahelyek száma meghaladva a 48 200-at, ezzel is megerősítve a központok azon értesüléseit, hogy a vállalati szféra a következő időszakra nagyarányú leépítést nem tervez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A leépítések helyett a kis- és középvállalkozások körében egyre gyakoribb a vállalatok megszűnése, az ország keleti részének cégbíróságai szerint szeptember végétől október elejéig folyamatosan csökken a vállalkozások száma. A megszorításokra leginkább érzékenynek a csupán néhány személyt foglalkoztató cégek bizonyultak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
perfekt  |  2021.09.13 09:44
Vége a nyárnak, elkezdődött a tanév is. Túl vagyunk a nyári szabadságon és ismét elkezdődtek a dolgo...
hrdoktor  |  2021.09.13 06:28
Több százezer embert érint a pánikbetegség: mit tegyünk, ha pánikrohamunk van vagy akkor, ha a körny...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20