A kis- és középvállalkozások hamar feladták - de a munkanélküliség egyelőre még nem nő

Pénzcentrum
2006. október 20. 09:30

A megyei munkaügyi központok illetékesei szerint 2007 elejére valószínűsíthetően 1 százalékkal fog növekedni a munkanélküliség, annak ellenére, hogy a megszorító intézkedések még nem éreztetik hatásukat, rohamos leépítésekről még sem a magán- sem a közszférában nem számoltak be.

A megyei munkaügyi központok illetékesei szerint 2007 elejére valószínűsíthetően 1 százalékkal fog növekedni a munkanélküliség, annak ellenére, hogy a megszorító intézkedések még nem éreztetik hatásukat, rohamos leépítésekről még sem a magán- sem a közszférában nem számoltak be - írja a Napi.

A lap felmérése szerint a közigazgatásban legnagyobb mértékű leépítési hullám még az év vége előtt várható, főként az észak-magyarországi és a dél-dunántúli régióban, de jelentős leépítésre lehet számítani a közép-dunántúli térség oktatási és egészségügyi intézményeiben és észak- és dél-alföldi polgármesteri hivataloknál is. Ezek az a munkavállalók azonban az általános fél éves felmondási idő miatt idén még nem jelennek meg a munkaügyi központok nyilvántartársaiban, mint munkanélküliek.

A legnagyobb mértékű átszervezésről eddig az egészségügyben történt meg, Borsod-Abaúj-Zemplénből, Szatmárból, Vasból és Baranyából is jelezték, októberben az átlagnál több egészségügyi dolgozó jelentkezett náluk feltehetően a kórházak és rendelőintézetek átszervezése miatt.

A vállalkozói szféra esetében úgy tűnik, igazán a kis- és középvállalkozásokat érintik érzékenyen a megnövekedett járulékterhek, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például a 20 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek az elmúlt hónapban összesen 200 alkalmazottjuktól váltak meg. Ezzel egy időben az országosan 7000-rel nőtt a betöltetlen munkahelyek száma meghaladva a 48 200-at, ezzel is megerősítve a központok azon értesüléseit, hogy a vállalati szféra a következő időszakra nagyarányú leépítést nem tervez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A leépítések helyett a kis- és középvállalkozások körében egyre gyakoribb a vállalatok megszűnése, az ország keleti részének cégbíróságai szerint szeptember végétől október elejéig folyamatosan csökken a vállalkozások száma. A megszorításokra leginkább érzékenynek a csupán néhány személyt foglalkoztató cégek bizonyultak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?