A kis- és középvállalkozások hamar feladták - de a munkanélküliség egyelőre még nem nő

Pénzcentrum
2006. október 20. 09:30

A megyei munkaügyi központok illetékesei szerint 2007 elejére valószínűsíthetően 1 százalékkal fog növekedni a munkanélküliség, annak ellenére, hogy a megszorító intézkedések még nem éreztetik hatásukat, rohamos leépítésekről még sem a magán- sem a közszférában nem számoltak be.

A megyei munkaügyi központok illetékesei szerint 2007 elejére valószínűsíthetően 1 százalékkal fog növekedni a munkanélküliség, annak ellenére, hogy a megszorító intézkedések még nem éreztetik hatásukat, rohamos leépítésekről még sem a magán- sem a közszférában nem számoltak be - írja a Napi.

A lap felmérése szerint a közigazgatásban legnagyobb mértékű leépítési hullám még az év vége előtt várható, főként az észak-magyarországi és a dél-dunántúli régióban, de jelentős leépítésre lehet számítani a közép-dunántúli térség oktatási és egészségügyi intézményeiben és észak- és dél-alföldi polgármesteri hivataloknál is. Ezek az a munkavállalók azonban az általános fél éves felmondási idő miatt idén még nem jelennek meg a munkaügyi központok nyilvántartársaiban, mint munkanélküliek.

A legnagyobb mértékű átszervezésről eddig az egészségügyben történt meg, Borsod-Abaúj-Zemplénből, Szatmárból, Vasból és Baranyából is jelezték, októberben az átlagnál több egészségügyi dolgozó jelentkezett náluk feltehetően a kórházak és rendelőintézetek átszervezése miatt.

A vállalkozói szféra esetében úgy tűnik, igazán a kis- és középvállalkozásokat érintik érzékenyen a megnövekedett járulékterhek, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például a 20 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek az elmúlt hónapban összesen 200 alkalmazottjuktól váltak meg. Ezzel egy időben az országosan 7000-rel nőtt a betöltetlen munkahelyek száma meghaladva a 48 200-at, ezzel is megerősítve a központok azon értesüléseit, hogy a vállalati szféra a következő időszakra nagyarányú leépítést nem tervez.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A leépítések helyett a kis- és középvállalkozások körében egyre gyakoribb a vállalatok megszűnése, az ország keleti részének cégbíróságai szerint szeptember végétől október elejéig folyamatosan csökken a vállalkozások száma. A megszorításokra leginkább érzékenynek a csupán néhány személyt foglalkoztató cégek bizonyultak.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem