16 °C Budapest

Néhány érdekes adat tavalyról - megjelent a KSH 2005-ös évkönyve

Pénzcentrum
2006. október 18. 12:45

Az eddigi hagyományokhoz megfelelően idén is októberben jelentette meg a Központi Statisztikai Hivatal szokásos évkönyvét. A ma nyilvánosságra került kiadványban a KSH 31 fejezetben több mint 500 táblázatban közöl mintegy 200.000 adatot. Ezen felül ma jelent meg a jövedelmi helyzet, valamint annak eloszlására vonatkozó tanulmányokat tartalmazó összesítő füzet is. Balogh Miklós, a KSH

Az eddigi hagyományokhoz megfelelően idén is októberben jelentette meg a Központi Statisztikai Hivatal szokásos évkönyvét. A ma nyilvánosságra került kiadványban a KSH 31 fejezetben több mint 500 táblázatban közöl mintegy 200.000 adatot. Ezen felül ma jelent meg a jövedelmi helyzet, valamint annak eloszlására vonatkozó tanulmányokat tartalmazó összesítő füzet is.

Balogh Miklós, a KSH elnökhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte, miután az egyes adatok már külön előbb felkerülnek az intézet on-line adatbázisába, az évkönyv egyik legfontosabb tulajdonsága véleménye szerint az átfogó kép bemutatása, valamint azok időtérben való elhelyezése. A kiadvány adataiból nemcsak az ország és a népesség legfontosabb adatai olvashatóak ki, de azokat egy idősorba helyezve értelmezni is könnyebb. Az elnökhelyettes érdekességként megemlítette például, hogy 2005-ben 802 ezer tonnával több búzá takarítottak be hazánkban, mint 1905-ben, míg ugyanezekre az évekre összehasonlítva a fogyasztást terhelő adók aránya a költségvetés bevételeiben gyakorlatilag nem változott.

A tömérdek hasznos információ közül csak párat emelnénk ki: a fontosabbakat, és amelyeket érdekesnek találtunk. 2005 végére a magyar lakosság 10,077,000 főre csökkent, ami mindössze 3 ezer fővel haladja meg az 1963-as értéket. Minimális változás történt a nemek megoszlásában: 2004-hez képest nőtt a férfiak aránya (47.48%), de még mindig a nők vannak többen (52.52%).

Az előző év csökkenését követően tavaly újra emelkedett az élveszületések száma, a 94,496 fő megközelíti a 2000-ben napvilágot látott újszülöttek számát. Fontos kiemelni, hogy a 90-es évek közepén tapasztalt jelentős csökkenés gyakorlatilag megállt, az elmúlt 5 évben stabilizálódott a szültések száma. A házasságon kívüli gyermekek aránya 35 százalék volt.

A halálozások száma 135,732 volt , ami 2 ezer fős emelkedést jelent az előző évihez képest. A születések és halálozások közötti többtízezres különbséget csak minimálisan csökkenti a bevándorlás, ezért fogy a magyar lakosság viszonylag konstans ütemben. A születéskor várható átlagos élettartam a férfiak esetében 68.56, a nőknél pedig 76.93 év volt.

Anyanyelvén kívül a lakosság 22.6 százaléka beszél más nyelven is, szemben az 1980-as esztendő 7 százalékos arányával.

A gazdaság 2005-ben 4.2 százalékban bővült , amit azt jelenti, hogy az évezred elejétől kezdve a mutató folyamatosan 4 százalék felett volt. Magyarországon 3,901,000 foglalkoztatott volt tavaly, ami kissé meghaladja az előző évben regisztrált adatot. Az aktivitási arány 54,5 százalékot ért el, tavaly 53.8 százalék volt. A munkanélküliségi ráta párhuzamosan 7.2 százalékra emelkedett az előző évi 6.1 százalékról.

Az ország lakásállománya 4,209,472 otthonból állt , ami közel 150 ezerrel magasabb érték az öt évvel korábbinál - és az otthonok 69,5 százaléka rendelkezett vezetékes gázzal. Egy év alatt 15-el gyarapodott a városok száma, így 266 van már az országban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jobban vigyázunk

2005-ben kevesebb személysérüléses közúti baleset történt, mint egy évvel azelőtt, összesen 20,777. Ebből sajnos még mindig sok, közel minden 18-ik halálos, azonban 2001 óta folyamatosan csökken a közúti balesetekben történt halálesetek száma, 151 emberrel kevesebb szenvedett halálos balesetet.

Az otthoni baleseteknél is jól látható csökkenést regisztráltak: közel harmadannyi halálos otthoni baleset történt tavaly, mint 2000-ben.

Városok levegőszennyezettsége

A legszennyezettebb levegőjű városok listáján Budapest, Miskolc és Pécs dobogós. Az átlagos immisszió például a fővárosban a Baross téren nitrogén-oxidokból ugyan jóval a tűréshatár alatt maradt, de rémisztő, hogy a mért idő 15 százalékában határérték feletti adatokat regisztráltak. Miskolcon a Búza téren a legmagasabb ez az arány (16,7), Pécsett pedig a legnagyobb a kén-dioxid immisszió a vizsgált városokban.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm