33 °C Budapest

Néhány érdekes adat tavalyról - megjelent a KSH 2005-ös évkönyve

Pénzcentrum
2006. október 18. 12:45

Az eddigi hagyományokhoz megfelelően idén is októberben jelentette meg a Központi Statisztikai Hivatal szokásos évkönyvét. A ma nyilvánosságra került kiadványban a KSH 31 fejezetben több mint 500 táblázatban közöl mintegy 200.000 adatot. Ezen felül ma jelent meg a jövedelmi helyzet, valamint annak eloszlására vonatkozó tanulmányokat tartalmazó összesítő füzet is. Balogh Miklós, a KSH

Az eddigi hagyományokhoz megfelelően idén is októberben jelentette meg a Központi Statisztikai Hivatal szokásos évkönyvét. A ma nyilvánosságra került kiadványban a KSH 31 fejezetben több mint 500 táblázatban közöl mintegy 200.000 adatot. Ezen felül ma jelent meg a jövedelmi helyzet, valamint annak eloszlására vonatkozó tanulmányokat tartalmazó összesítő füzet is.

Balogh Miklós, a KSH elnökhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte, miután az egyes adatok már külön előbb felkerülnek az intézet on-line adatbázisába, az évkönyv egyik legfontosabb tulajdonsága véleménye szerint az átfogó kép bemutatása, valamint azok időtérben való elhelyezése. A kiadvány adataiból nemcsak az ország és a népesség legfontosabb adatai olvashatóak ki, de azokat egy idősorba helyezve értelmezni is könnyebb. Az elnökhelyettes érdekességként megemlítette például, hogy 2005-ben 802 ezer tonnával több búzá takarítottak be hazánkban, mint 1905-ben, míg ugyanezekre az évekre összehasonlítva a fogyasztást terhelő adók aránya a költségvetés bevételeiben gyakorlatilag nem változott.

A tömérdek hasznos információ közül csak párat emelnénk ki: a fontosabbakat, és amelyeket érdekesnek találtunk. 2005 végére a magyar lakosság 10,077,000 főre csökkent, ami mindössze 3 ezer fővel haladja meg az 1963-as értéket. Minimális változás történt a nemek megoszlásában: 2004-hez képest nőtt a férfiak aránya (47.48%), de még mindig a nők vannak többen (52.52%).

Az előző év csökkenését követően tavaly újra emelkedett az élveszületések száma, a 94,496 fő megközelíti a 2000-ben napvilágot látott újszülöttek számát. Fontos kiemelni, hogy a 90-es évek közepén tapasztalt jelentős csökkenés gyakorlatilag megállt, az elmúlt 5 évben stabilizálódott a szültések száma. A házasságon kívüli gyermekek aránya 35 százalék volt.

A halálozások száma 135,732 volt , ami 2 ezer fős emelkedést jelent az előző évihez képest. A születések és halálozások közötti többtízezres különbséget csak minimálisan csökkenti a bevándorlás, ezért fogy a magyar lakosság viszonylag konstans ütemben. A születéskor várható átlagos élettartam a férfiak esetében 68.56, a nőknél pedig 76.93 év volt.

Anyanyelvén kívül a lakosság 22.6 százaléka beszél más nyelven is, szemben az 1980-as esztendő 7 százalékos arányával.

A gazdaság 2005-ben 4.2 százalékban bővült , amit azt jelenti, hogy az évezred elejétől kezdve a mutató folyamatosan 4 százalék felett volt. Magyarországon 3,901,000 foglalkoztatott volt tavaly, ami kissé meghaladja az előző évben regisztrált adatot. Az aktivitási arány 54,5 százalékot ért el, tavaly 53.8 százalék volt. A munkanélküliségi ráta párhuzamosan 7.2 százalékra emelkedett az előző évi 6.1 százalékról.

Az ország lakásállománya 4,209,472 otthonból állt , ami közel 150 ezerrel magasabb érték az öt évvel korábbinál - és az otthonok 69,5 százaléka rendelkezett vezetékes gázzal. Egy év alatt 15-el gyarapodott a városok száma, így 266 van már az országban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Jobban vigyázunk

2005-ben kevesebb személysérüléses közúti baleset történt, mint egy évvel azelőtt, összesen 20,777. Ebből sajnos még mindig sok, közel minden 18-ik halálos, azonban 2001 óta folyamatosan csökken a közúti balesetekben történt halálesetek száma, 151 emberrel kevesebb szenvedett halálos balesetet.

Az otthoni baleseteknél is jól látható csökkenést regisztráltak: közel harmadannyi halálos otthoni baleset történt tavaly, mint 2000-ben.

Városok levegőszennyezettsége

A legszennyezettebb levegőjű városok listáján Budapest, Miskolc és Pécs dobogós. Az átlagos immisszió például a fővárosban a Baross téren nitrogén-oxidokból ugyan jóval a tűréshatár alatt maradt, de rémisztő, hogy a mért idő 15 százalékában határérték feletti adatokat regisztráltak. Miskolcon a Búza téren a legmagasabb ez az arány (16,7), Pécsett pedig a legnagyobb a kén-dioxid immisszió a vizsgált városokban.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?