-4 °C Budapest

Egy nő sincs a legjobb tízben - géntitok vagy karhatalom?

Pénzcentrum
2006. október 16. 15:00

Napsütéses nyárvégi, őszeleji hónapjainkban a listák kerültek a figyelem középpontjába: önkormányzati választás, a leggazdagabb magyarok, a leggazdagabb németek, a világ leggazdagabbjai és most végül a legjobban fizetett top menedzserek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Természetesen nem lepődünk meg azon, hogy a világ legjobban kereső felsővezetőinek élén, vagyis az első tízben nem szerepel magyar vállalatot irányító szakember, ennél sokkal meglepőbb, hogy a "feltörekvő nők" évében egyetlen nőnek sem sikerül beverekednie magát abba a csoportba, ahol a "minimálbér" 48 millió dollár (1,2 milliárd forint).

A pálmát a Nabors Industries ügyvezető igazgatója, Eugene Isenberg vihette haza 71,4 millió dolláros fizetésével együtt, őt Ray Irani az Occidental Petroleum vezetője követi a sorban kereken 70 milliós gázsijával. A harmadik és a negyedik hely boldog tulajdonosai szoros küzdelemben a Yahoo részéről Terry Semel (56,8 millió), az Oracletől pedig Larry Ellison (52,3 millió dollár).

Az Equilar által elkészített felmérésből kiderül, hogy a szakadék a női és a férfi alkalmazottak bére között a hierarchikus piramison felfelé haladva egyre mélyül. Hiszen míg alsóbb szinteken a nők a férfiak fizetésének körülbelül 73 százalékát kapják meg, addig a legjobban kereső nő Safra Catz (26,1 millió forint), az Oracle pénzügyi vezetője saját felettesével összehasonlítva is csupán feleannyit keres.

Az óriási különbséget leginkább azzal indokolják, hogy a nőkre sokkal nagyobb kötelezettség hárul otthonról, mint a férfiakra és ezért teherbírásuk kisebb, illetve más szempontok alapján választanak munkahelyet: a legjobban fizetett nőknek csupán a fele ül vállalatvezetői székben, a többiek általában más pozíciót töltenek be.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emellett a különbségek oka még, hogy az idei ranglista élén szereplők közül többen olajszektorban tevékenykedő óriást irányítanak és jövedelmük nagy része a részvények értékének folyamatos növekedéséből származik az opciós díjazás miatt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.08 02:27
  A TISZTELET TÖRVÉNYE szerint az emberek mindig a maguknál erősebb vezetőt követik spontán módon....
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?