20 °C Budapest

A szükség nagy úr - az ELTE is tudja már

Pénzcentrum
2006. szeptember 25. 11:30

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a kormány által szorgalmazott megszorításó intézkedésekre hivatkozva leállította az Európai Uniós kutatási források folyósítását, vagyis azok a kutatók, akiknek az idén nincs végződő, illetve részelszámolásra kötelezett projektje valószínűsíthetően nem fogják megkapni a finanszírozáshoz szükséges forrásokat.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem a kormány által szorgalmazott megszorításó intézkedésekre hivatkozva leállította az Európai Uniós kutatási források folyósítását, vagyis azok a kutatók, akiknek az idén nincs végződő, illetve részelszámolásra kötelezett projektje valószínűsíthetően nem fogják megkapni a finanszírozáshoz szükséges forrásokat - írja a Magyar Hírlap.  

A ki nem utalt uniós forrásokkal az egyetem a költségvetésében felmerült hiányt kívánja pótolni, amelyet főként az okozott, hogy a oktatásügyi minisztérium előirányzata szerint 354 millió forintot kellene még ez évben megspórolnia. Az oktatásügyi minisztériumban azonban mindeddig nem született döntés ezen források visszahívásáról, de ez nem jelenti azt, hogy az ELTE vezetése jogszerűtlenül cselekedett volna, hiszen a kutatási szerződéseket mindezidáig nem szegte meg.

Az Uniós források lehívásának elhalasztása pozitív hatással van az államháztartási hiányra is, hiszem az uniós projektek utófinanszírozásúak, és a kifizetésig az államnak kell a költségeket állnia.

A Semmelweis Egyetem az ELTÉ-vel ellentétben a legvégső esetben nyúlna csak ezekhez a forrásokhoz, pedig az egyetemnek jóval nagyobb mértékű költségcsökkentést kell évről évre végrehajtania, a takarékossági előírása már a tavalyi évben 4,1 milliárd forintra szólt. Az intézmény stratégiai vezetője, Stugnya Gusztáv szerint azonban a helyzet még korántsem olyan rossz, hogy a jövőjükbe fektetett forintjaikhoz kényszerüljenek hozzányúlni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?