-4 °C Budapest

Rettegnek a britek, jönnek a románok?

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 13:00

A britek fele félti munkáját a Romániából és Bulgáriából várható munkavállalói hullámtól, bár minden kimutatás szerint azt eddig megérkezettek Nagy-Britannia és Íroszág versenyképességét is javították, közel egy százalékkal járulva hozzá a GPD növekedéséhez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A britek fele félti munkáját a Romániából és Bulgáriából várható munkavállalói hullámtól, bár minden kimutatás szerint azt eddig megérkezettek Nagy-Britannia és Íroszág versenyképességét is javították, közel egy százalékkal járulva hozzá a GPD növekedéséhez - írja a Magyar Hírlap.

Nagy-Britanniában az elmúlt két évben 447 ezer a közép-kelet európai új tagállamokból érkező munkavállaló regisztrálta magát, rajtuk kívül még körülbelül 250 ezer önfoglalkoztató és illegális munkás dolgozik a szigetországban. A munkavállalók fele Lengyelországból érkezett.

A sajtó egy része és a konzervatív párt is arra figyelmeztet, hogy külföldi munkavállalók megnövekedett száma súlyos terheket ró a társadalomra és az önkormányzatokra, ezért arra szólítják fel a brit parlamentet, hogy a román és bolgár polgároknak megálljt parancsoljon, élve az unió adta jogával, miszerint a munkavállalást engedélyezését kitolhatja. Több jelenlegi és volt munkás miniszter az újonnan csatlakozó tagállamok nagy szegénységére és az ottani magas munkanélküliségre hivatkozva 450 ezer munkavállalót vár Romániából, és további 170 ezret Bulgáriából.

Bár egyelőre a lehetséges megoldásokról sem esett szó, a magyar kormány várhatóan novemberben dönt majd arról, hogy korlátozza-e a román, illetve a bolgár állampolgárok munkavállalását. Az uniós tagállamok közül már így is nálunk dolgozik a legtöbb regisztrált, román munkavállaló, körülbelül 40 ezer fő. Az illegálisan Magyarországon dolgozók számáról azonban még becslések sincsenek, az ő munkájuk legalizálásának problémáját oldhatná meg a munkavállalás engedélyezése.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.08 02:27
  A TISZTELET TÖRVÉNYE szerint az emberek mindig a maguknál erősebb vezetőt követik spontán módon....
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?